BloggDr. Karis legebloggGender reveal party

Gender reveal party

På "gender reveal party" avsløres babyens kjønn, og Kari Løvendahl Mogstad er skeptisk. Blir fokuset på kjønn for stort? Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Fastlege og gründer Kari Løvendahl Mogstad, Lykkelig som liten 10706 Sist oppdatert 15.10.21
En trend i Norge er å ha såkalt «gender reveal party». Jeg er redd for at mange av de virkelig viktige og vesentlige delene av det å gå med barn, føde og ikke minst å være forberedt på å ta vare på en liten baby, forsvinner i rosa og lyseblå ballonger, silkebånd og konfetti.

For mange har det blitt en hit å arrangere festivitas for å avsløre fosterets kjønn for inviterte gjester. Det skjer gjerne ved hopping av ballonger, hvor det velter ut blå eller rosa konfetti. Eller at en skjærer opp en kake som er blå eller rosa inni. På denne måten får deltakerne på «kjønnsavsløringsfesten» vite om det er gutt eller jente i vente.

Som lege og mamma er jeg skremt og skeptisk
Jeg skjønner veldig godt at det er kjempespennende dette med hvilket kjønn babyen har, og at det også er knyttet spenning til dette for familie og venner rundt. Men; jeg må innrømme at jeg satte kaffen litt i halsen da jeg første gang hørte om trenden, hvor man fokuserer så mye på babyens kjønn. Og at det lages så mye ståhei så tidlig i svangerskapet.

Man kan for det første stille seg skeptisk til hvordan det lages enda et marked for effekter og produkter, der noen tjener på slike trender. Svangerskap og fødsel har blitt skikkelig butikk, og det er ikke måte på hvor kommers enkelte deler av denne delen av livet har blitt. Som både lege og mamma er jeg faktisk litt skremt og skeptisk på all viraken rundt det å være gravid, og å skulle føde et barn. Jeg er redd for at mange av de virkelig viktige og vesentlige delene av det å gå med barn, føde og ikke minst å være forberedt på å ta vare på en liten baby, forsvinner i rosa og lyseblå ballonger, silkebånd og konfetti.

Ta deg tid til å kjenne på alt som forandrer seg
Omvandlingen som skjer, både fysisk og mentalt, i et ni måneders svangerskap, er ikke til å kimse av, og det er utrolig viktig å gi seg tid til å kjenne på dette. Og det er mange både opp- og nedturer, der man skal bli kjent med kroppen sin på en ny måte, og også forberede seg sammen med kjæresten sin på en fullstendig ny tilværelse som småbarnsforeldre. Da er jeg litt redd for at stadig nye trender overdøver det egentlige livet som gravid og vordende mamma, og forelder.

Reagerer på fokuset på kjønn mens barnet er et foster
En annen, og viktig ting for meg, er at disse nye trendene ofte er så veldig fokusert på kjønn!

Det er rosa over hele fjøla, eller lyseblått da, og dette er noe som etter min mening har blitt stadig mer synlig og viktig tydeligvis. Da jeg ble mamma for første gang, for mange år siden, var det mye mindre fokus på hvilke farger vi «plasserte» barna våre inn i, og alt fra leker til klær og utstyr var mye mer mangfoldig. Det er ikke noe galt egentlig, med at man ønsker å kle opp sin lille «prinsesse» i rosa, eller kjøpe en blå utedress til den søte lille poden. Men at man skal starte med å fokusere så innmari på kjønn alt mens barnet faktisk er et lite og uferdig foster inne i magen, det reagerer jeg veldig på, og syns ikke noe om.

For selv om det liksom er uskyldig og søtt, så sier det ganske mye om hva det er vi vektlegger, og hvordan vi oppdrar barna til å bli veldig «kjønnet». Det kan faktisk ha flere og større konsekvenser på sikt, enn vi tror, og vi kan gi barna våre begrensninger ved å plassere dem så veldig inn i kjønn.

Man vet aldri 100 prosent sikkert
En tredje, og for meg som lege, viktig grunn til at jeg er skeptisk til den nye babytrenden, med baby reveal-party, er at vi faktisk ikke vet med 100 prosent sikkerhet hvem det er som kommer ut av magen. Det er ikke så mange månedene siden jeg hadde en nybakt mamma på seksukerskontroll. De hadde fått visst at de ventet en liten jente, men da babyen ble født, var det en liten gutt som kom, og overraskelsen var stor. Det er ikke det at det er noe stort poeng for de fleste, når det tross alt er aller viktigst fødselen går bra, og at barnet forhåpentligvis er friskt og velskapt. Men det gjør noe med både forventninger, planlegging og et fokus på kjønn, som faktisk kan være med og gi utfordringer i starten av tilknytningen mellom mor og barn.

Rett heller fokuset innover
Det å gå gravid og føde et barn er det mest naturlige, men også noe av det mest dramatiske en kvinne går gjennom i livet. Man vet aldri utfallet, og det er så mye som kan skje. Jeg mener ikke at man skal glede seg, og heller ikke at man skal feire svangerskapet. Men med de voldsomme partyene og «showerene» som foregår en del steder, så er jeg bare redd for at fallhøyden kan bli så innmari stor, dersom ting ikke blir som det skal, eller at man kanskje skulle ha rettet fokuset mer innover enn til de ytre tingene.

Jeg slår et slag for den gammeldagse «barselgrøten», og feiringen av det nyfødte barnet jeg! Tenk hvor fint det er å få en håndsrekning, eller et besøk når det har roet seg litt hjemme etter fødsel, og man virkelig kan feire at et lite nurk har kommet til verden. Med både rosa, blå og all verdens ballonger og konfetti!

Følg Karis blogg Livslangs

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: