GravidPåvirkes fosteret av orgasme?

Påvirkes fosteret av orgasme?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Monica Moland 29033
De fleste gravide er påpasselige med hva de spiser og drikker i frykt for å skade barnet. Noen avstår fra sex og samleie fordi de har hørt at intimkontakt kan skade det kommende barnet. Jordmor Monica Moland forklarer.

Er det skadelig med samleie og orgasme i svangerskapet?
Forskning viser at samleie og orgasme i et normalt svangerskap verken skader barnet eller påvirker kvinnens kropp negativt. Det har versert teorier om at samleie kunne gi økt risiko for infeksjon, blødning eller for tidlig fødsel, men dette stemmer heldigvis ikke. Av og til vil det kunne skje at det kommer litt spor av blod etter samleie. Dette er sjelden noe å bekymre seg over. Livmoren er svært blodrik nå, og de små karene som finnes i livmorhalsen, kan lett briste. Det kan likevel være greit å nevne det neste gang du er på kontroll. Gjør det deg usikker, tar du selvfølgelig kontakt.

Hva med sammentrekninger i livmoren etter orgasme?
Enkelte kvinner kan få regelmessige sammentrekninger etter er en orgasme. Noen spør om dette er skadelig. Det er gjort undersøkelser på forbindelsen mellom orgasmens intensitet og for tidlig fødsel, og konklusjonen er at orgasme gjør deg mindre anspent, og fører til færre for tidlige fødsler.

Hva med dine ønsker? Hva gjør deg godt?
Uansett hva alle undersøkelser og vitenskapelige teorier sier om seksualitet og graviditet, så er det du som kjenner din kropp og vet hva den trives med. Det er det viktigste for deg. For mange kvinner handler dette om en viktig og helt naturlig faktor for trivsel og velvære. Det finnes ingen regler for hvordan man skal elske eller nyte sin seksualitet. Føles magen i veien etter hvert som den vokser, er det opp til dere å bruke fantasien og finne andre gode løsninger. Tenk positivt, og tenk nytt. Det kan jo være spennende å finne frem til nye stillinger. Det er også fullstendig ufarlig og normalt å onanere. For noen er det et godt alternativ, spesielt om du er uten partner, eller om partneren din ikke føler det naturlig å gjennomføre et samleie.

En kjærlighetsakt kan inneholde så mye mer enn den fysiske orgasmen. Den nærheten, intimiteten, og følelsen av samhørighet som et samleie bidrar til, gir næring til kropp og sjel, og er et naturlig uttrykk for gleden over hverandre og kjærligheten.

En av livets store gaver!

NB!
Vi gjør oppmerksom på at dette gjelder friske gravide og ukompliserte svangerskap. Dersom legen/jordmoren din fraråder sex i deler av svangerskapet skal du forholde deg til det.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Neste artikkel

Nyeste artikler: