BabyBarseltidenSlik forstår du fødselspartogrammet

Slik forstår du fødselspartogrammet

Det er mye som noteres ned underveis i fødselen. En gjennomgang av partogrammet i etterkant kan hjelpe deg å forstå fødselen bedre. Illustrasjonsfoto: Ragna T. Larsen
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 23342

Et fødselspartogram er et slags kart over fødselen. Det er et utrolig viktig arbeidsredskap for jordmødre, og du bør få en gjennomgang av (og kanskje også kopi av) ditt etter fødselen.

Fødselspartogrammet brukes fra fødende kommer inn til oss (i aktiv fødsel), og helt til det har gått to timer etter at babyen er født. Det rommer utrolig mange opplysninger, og gir oss et systematisk overblikk over fremgangen i fødselen, og mye mer.

Her er jordmor Ragna med en ny liten verdensborger. Foto: Ragna T. LarsenPartogrammet er et slags kart som blir til etter hvert som fødselen skrider fram. Se for deg en tidslinje hvor vi legger inn mange forskjellige opplysninger i løpet av fødselen.

Her er noen av tingene vi dokumenterer i partogrammet:

  • Fremgangen i mormunnens åpning
  • Babyens rotasjon gjennom bekkenet
  • Hvor dypt babyens hode står i bekkenet
  • Babyens hjertelyd
  • Rienes hyppighet, lengde og styrke
  • Vannavgang (tidspunkt, mengde, lukt og utseende)
  • Trykketiden (varighet og tiltak)
  • All medisin du får (tidspunkt, mengde og styrke. Dette rommer alt fra klystér til epidual, ristimulerende drypp, bedøvelse ved sying og livmorsammentrekkende medisin etter fødselen)
  • Når du har tømt blæren
  • Akupunktur (tidspunkt, formål, hvilke punkter og hvilken effekt)
  • Om du har vært i vann (badekar/dusj og klokkeslett)
  • Arbeids- og fødestillinger du har brukt under åpningsriene og pressriene
  • Klokkeslettet babyen blir født
  • Hvordan livmoren trekker seg sammen etter fødselen

Be om en gjennomgang av partogrammet
De aller fleste som har født, har sett et partogram. Kanskje har dere en kopi av det hjemme, som dere fikk med dere hjem fra barselavdelingen? Det er i hvert fall vanlig å tilby der jeg jobber. Kanskje gikk jordmor gjennom partogrammet med dere på utreisesamtalen, og dere fikk en forståelse av hva dere egentlig kan lese ut av det? Det er i tilfelle veldig bra.

Hvis dere ikke riktig skjønner partogrammet, eller ikke fikk gått godt nok gjennom det på sykehuset, er det mulig å bestille time hos jordmor for en grundig gjennomang.

Særlig viktig etter en dårlig fødselsopplevelse
Jeg fikk besøk på Mamastork-kontoret av en gravid som ventet sitt andre barn. Hun hadde bestilt time for å gå gjennom sin første fødsel, som ikke hadde vært noen god opplevelse for verken henne eller mannen. Hun fant fram alle papirene, og det første jeg så på, var fødselspartogrammet. For meg som jordmor er det veldig fort gjort å få et objektivt overblikk over fødselen på denne måten.

Vi snakket sammen, og for henne ble det en aha-opplevelse å forstå og kunne tolke partogrammet. Hun skjønte plutselig sammenhenger hun ikke hadde vært bevisst på før. Hun så alle tiltakene som hadde blitt gjort for å få bedre fremgang i fødselen. Og hun så tydelig hvordan progresjonen hadde vært, og hvordan babyens hode hadde brukt mye lengre tid enn vanlig til å komme ned i bekkenet.

På en måte kan man si at partogrammet kan hjelpe kvinner til å forstå fødselen sin – vel å merke hvis de får den godt gjennomgått sammen med en jordmor.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: