FødselFødselens faserRier – hvordan kjennes de egentlig ut?

Rier – hvordan kjennes de egentlig ut?

Riene kjennes som oftes lavt under magen og/eller lavt i korsryggen. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 140548
Hvordan rier oppleves, kan være individuelt. Men én ting som er sikkert, er at rier er en helt nødvendig del av fødselen.

Jeg har vært med til utallige fødsler opp gjennom mine snart 22 år som jordmor, jeg har født tre barn selv. Jeg har lest det meste som finnes om rier og jeg har sett uendelig mange filmer og videoer om fødsler. Likevel er det ikke enkelt å beskrive eller forklare hvordan disse riene egentlig kjennes ut i kroppen – denne kraftige sammentrekningen av den store livmormuskelen, for det er jo egentlig det det er. Og kanskje er fødsel en så subjektiv opplevelse, at det rett og slett ikke går an å forklare eller formidle skikkelig før man selv erfarer det. Jeg vet jammen meg ikke helt…

Likevel skal jeg, etter beste evne og med all den erfaring jeg har på dette området, forsøke å gi dere et lite bilde av hvordan det gjerne kan kjennes når kroppen begynner å lage rier og starter jobben med å bringe babyen til verden.

Riene går i et system

Aller først; RIER ER HELT OKAY! De er en helt normal og helt nødvendig del av enhver fødsel. De kommer og går i et etter hvert ganske forutsigbart system, enhver ri har en start og en slutt. Så bare ha det med i bakhodet videre – rier er helt okay!

De aller fleste kvinner i fødsel kjenner riene lavt i magen og/eller lavt i korsryggen. Man kan kanskje undre seg over det når man vet at hele den store livmoren strammer og trekker seg sammen under hver ri. Men det handler om at det er nettopp lavt i magen det hele skjer.

Babyens hode presser nedover

Det er rundt livmoråpningen det skal åpne seg opp til 10 centimeter, så det er her hodet til babyen dytter på. Det er også her hodet til babyen beveger seg lengre og lengre nedover i bekkenet. Så alle de nerver, ligamenter og leddbånd som befinner seg i det området utsettes for dytt og trykk og press. Derfor kjennes riene lavt under magen og/eller lavt i korsryggen. Noen vil også kunne kjenne at riene kan sette seg nedover i lårene – det er typisk når hodet til babyen kommer dypere ned inni bekkenet, men det er gjerne ikke så mange som opplever det, er min erfaring.

Hvis man skulle tegne er ri, har den oftest en ganske buet form med en oppbygging, en topp og en nedbygging, hvis man kan si det slik. Det betyr at de aller fleste vil oppleve at rien gradvis bygger seg opp, at toppen er forbundet med høyest intensitet og at den igjen gradvis slipper taket for å gå over i en av de mange deilige pausene.

Styrken på riene varierer

Selve riefølelsen, selve måten rien kjennes på, er egentlig den samme gjennom hver ri og gjennom hele fødselen. Det er styrken som varierer og som etter hvert bygger seg opp – både gjennom en enkelt ri, men også gjennom hele fødselen. Noen kan gjenkjenne rie-følelsen fra mensen – at det er som en slags ‘crampy feeling’ lavt i mage og korsrygg. Andre beskriver det som et stramt belte hele veien rundt bekkenet, som bare blir strammene og strammere lengre og lengre ut i fødselen. Noen sier det føltes ut som et enormt press innenfra, andre igjen som en voldsom tøying og strekking.


Riene varer typisk rundt ett minutt

Uansett hvordan disse riene kommer til å kjennes ut for deg som leser dette, så husk igjen på at rier er helt okay. Det er absolut ingenting galt i kroppen, selv om det kan kjennes både heftig og intenst når det står på. Og så er det også viktig å huske på at når en ri starter, så varer den en høyst begrenset tid – typisk rundt et minutt, og så er den SLUTT. Da har den gjort jobben sin, og du er et lite steg nærmere mål. Og legger man sammen pausene og riene hver for seg, så er det MYE mer pauser enn rier gjennom fødselen.


Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: