Fødsel– Sunnest å bli født i avføring

– Sunnest å bli født i avføring

Barn født vaginalt får ifølge danske tarmforskere styrket immunforsvar av å komme i kontakt med morens avføring under fødselen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Babyverden 4712 Sist oppdatert 29.12.14

Er du redd du skal bæsje under fødselen? Ifølge en av Danmarks ledende tarmforskere, er det ikke noe å frykte. Tvert imot styrker avføring barnets immunforsvar.

Barn som blir født vaginalt, kommer i kontakt med helt andre bakterier enn barn som blir kommer til verden ved keisersnitt. Barna får blant annet bakterier fra morens avføring, og det er bra for deres tarm- og immunsystem, forklarer den danske forskeren Oluf Borbye Pedersen til Videnskab.dk. Han er forskningsleder på Novo Nordisk Fondens metabolismecenter ved Københavns Universitet.

Les også:
Slik blir du undersøkt under fødselen

Når er man i aktiv fødsel?

Tabu
Avføring under fødselen er ett av mange tabu for gravide. I en tidligere artikkel på Babyverden bekreftet jordmor Ragna T. Larsen at mange er bekymret angående muligheten for at de kommer til å tisse eller bæsje midt under fødselen.
– Vi får spørsmål om dette både i svangerskapsomsorgen og når kvinnene kommer inn i fødsel. Mange ønsker klystér fordi de ikke vil at det skal komme avføring når de trykker. Det er helt frivillig, og faktisk er det slik at veldig mange kvinner har løs mage i starten av fødselen og har tømt seg godt før de kommer inn til oss. For oss er dette med avføring ikke et problem i det hele tatt. Vi jobber jo med den delen av kroppen hele tiden og bryr oss overhodet ikke, sa Larsen.

Les hele artikkelen om tabuer under fødselen her.

Les også:
– Vent med å klippe navlestrengen!

Når trykketrangen melder seg

– Viktig med mye avføring

Ifølge Videnskap.dk har barn født ved keisersnitt økt risiko for høysnue, astma og autoimmune sykdommer som type 1-diabetes. Men det kan man unngå hvis man føder vaginalt. Oluf Borbye Pedersen forklarer at det er naturlig at det kommer avføring fra mor under fødselen, og at det er bestemt slik fra naturens side.
– Barnet kommer ut med munnen mot morens anus. Det er for at barnet kan få så mye avføring som mulig inn i munnen. Det er veldig veldig viktig, sier han.
– Du får en helt annerledes modning og utdannelse av immunsystemet. Derfor må det gjerne være så mye avføring i barselsengen som mulig, sier han.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: