BloggÅ gå på do etter fødselen – hvordan er det?

Å gå på do etter fødselen – hvordan er det?

Hjelpes, hvordan kommer det til å bli når jeg skal gå på do etter fødselen? Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 44955

Er du blant dem som gruer seg til å gå på do etter fødselen? Her forklarer jordmor Ragna hvorfor det er så viktig å komme raskt i gang med dogåingen etter fødselen, og hva du kan forvente deg.

I løpet av det døgnet du føder barnet ditt skjer det utrolig mye i kroppen din. Riene gjør sitt, og etter timene en fødsel tar, kommer babyen til verden. Rett etter fødselen skal livmoren fortsette å trekke seg sammen så morkaken kan komme ut og blødningen bli minst mulig. Så er det gjerne litt å sy – det opplever i hvert fall de aller fleste. Og så skal kroppen jo langsomt komme tilbake til ikke gravid tilstand.

Det tar en stund før livmoren er tilbake på plass og såret etter morkaken inni livmoren er tilhelet. Magemusklene må finne veien tilbake og trenes opp igjen – det samme gjelder bekkenbunnsmuskulaturen. Og har du blitt sydd, tar det sin tid før underlivet igjen føles helt som før. Men alt dette går seg til bare du gir deg selv litt god tid.

Lytt til podcast:
Det ingen forteller deg om tiden etter fødsel

Fokus på å tisse og bæsje under fødselen
I forhold til de basale funksjonene i kroppen, som handler om å tømme urinblæren og gjøre nummer to på do, så er det faktisk noe vi er ganske opptatt av allerede under fødselen. Urinblæren og endetarmen ligger jo ganske lavt i forbindelse med bekkenet, og det er ganske viktig at både blære og endetarm er relativ tomme under fødselen. Det handler om at babyen trenger all den plass som finnes i bekkenet for å kunne rotere nedover med hodet sitt.

De fleste av dere har sikkert blitt tilbudt et klystér og oppfordret til å tisse ganske hyppig under fødselen. Noen kan kanskje også fått tømt blæren med et kateter.

Tiss ofte de første dagene!
Etter fødselen ser jeg at mange kan grue seg litt til første tissing. Allerede innenfor de første to timene etter at du har født, ønsker vi at du går på do og tømmer blæren. Det handler mest om at det er kjempeviktig at blæren ikke fylles for mye og overstrekkes, men derimot tømmes når den er normalt full – slik at den kan bevare elastikken og evnen til å trekke seg sammen.


Nå har du nemlig ingen baby lenger som bokstavelig talt står oppå blæren med hodet sitt, og da kjenner man ikke så godt når blæren er full. Dette gjelder de første dagene etter fødselen. Vi pleier å si at du bør tisse etter klokken og ikke etter trangen de første 2-3 døgnene. Gjerne med 2-3 timers intervall.



Slik blir tissingen mindre ubehagelig
Men tilbake til den aller første tissingen et par timer etter fødselen: Aller først, ta deg god tid og sørg at babyen har det fint sammen med far – så du slipper å kjenne noe som helst stress. La gjerne vannet i springen renne så du hører sildrende vann. Sett deg godt til rette og slapp om mulig av. Der jeg jobber finnes det små håndholdte dusjhoder. Hvis du kjenner det er vanskelig å tisse, kan du gjerne bruke dusjen og la vannet renne forsiktig mot underlivet. Da fortynnes urinen og det vil gjerne kjennes litt enklere.


De aller, aller fleste sier at det gikk mye bedre enn de hadde trodd. Når vi syr en eventuell rift, legges sårflatene ganske tett sammen, så det trenger ikke svi noe særlig. Hvis det svir, kommer det gjerne fra noen små skrubbsår som har vært for små til å sy.


Så poenget er egentlig at dette med tissing ikke er noe å grue seg til. Det går for de aller fleste veldig fint, og så gror disse små skrubbsårene veldig raskt. Etter en dag eller to er det helt som regel helt ok.


Å gjøre nummer to
Når det kommer til å gå på do nummer to, så oppleves det ganske forskjellig, er min erfaring. Det er flere ting som kan spille inn på nettopp det. Mange har gjerne fått klystér i forbindelse med fødselen, og trenger derfor ikke gå på do den første eller andre dagen. Noen har bare en bitteliten rift, mens andre kan ha en rift som går tettere nedover mot endetarmsåpningen. Noen kan være hovne, mens andre ikke er det – noen kan ha store hemoroider, andre ingen i det hele tatt. Og så er noen mere trege i fordøyelsen enn andre, og det spiller også en rolle.


Jeg råder ofte mine fødende til å drikke mye og ofte den første tiden, slik at magen i hvert fall ikke blir treg på grunn av for lite væske.


Slik blir bæsjingen mindre ubehagelig
Når du kjenner du nå på do, sørg igjen for at du har tid og fred og ro uten å føle at du må skynde deg. Det kan være greit å holde litt mot selve underlivet, så bare endetarmen på en måte er fri. Gjerne med en hanske på hånden eller med en bind mellom. Det kan føles enklere når man holder litt mot selve skjedeåpningen, som jo var det man trykket sist da babyen skulle ut.


Det hjelper mye å få til å slappe av. Hvis tiden går, og du føler at du ikke riktig får det til – samtidig som du føler at du egentlig må gjøre nummer to, så snakk med jordmor. Det går an å få litt hjelp.


Heldigvis ordner dette seg for absolutt alle. Gi deg selv litt tid, så kommer du til å fungere helt fint etter en liten stund.


Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: