Man vet ikke hvorfor den oppstår, men smerten ved vokseverk er reell, og så mange som halvparten av alle barn kan oppleve slike voksesmerter. Så hva er egentlig vokseverk?

Sist oppdatert: 8. mars 2011

Definisjonen av vokseverk er at smerten gjelder en eller begge leggene, den kommer og går på kvelds- eller nattestid og varer omtrent en halvtimes tid.

Vokseverk er vanlig hos barn i alderen 3 til 12 år, men er vanligst i 3-5-årsalderen og 8-12-årsalderen, og er den vanligste årsaken til smerter i beina hos barn. Den er ikke knyttet til noen sykdom. Forekomsten spriker i ulike undersøkelser fra under 2 prosent til nesten 50 prosent. Dette skyldes både ulike kriterier og definisjoner av vokseverk, men sannsynligvis også at det er store forskjeller mellom ulike befolkninger.

Hvorfor verker det?
Det er nettopp dette som er så spesielt med vokseverk. Men vet ikke hvorfor den oppstår. Det naturlige svaret for mange er kanskje: ”Fordi kroppen vokser”, men det ser ikke ut til å stemme helt. For den virkelige voksespurten kommer jo i puberteten, altså når vokseverken ser ut til å gi seg.

De ledende forklaringene til nå har vært:

– For mye aktivitet i løpet av dagen

– Muskelsmerter

– At barnet går med føttene utover (utoverrotert/pronert)

– Overforbruk av beina

– Psykologisk betinget

– Dårlig kroppsholdning

Hvordan oppleves vokseverken?
Det vanligste er smerter foran i leggene og er intens og rimelig kortvarig (sjelden mer enn en time). Eventuelt kan smerten sitte foran i lårene. Verken involverer ikke leddene og fører ikke til problemer med å bevege seg.

Tilstanden opptrer ofte på kvelden, og noen ganger på natten. Noen merker at smerten blir mer intens etter en dag med mye løping. Vokseverk går over like fort som den kommer og barnet merker ikke noe ubehag når det våkner neste dag.

Grunn til bekymring?
En god tommelfingerregel er at dersom barnet ønsker kos, massasje og trøst, er det sjelden farlig. Dersom årsaken til smertene er andre, vil barnet ofte helst være i fred da bevegelse og trykk gjør smertene verre.

Hva hjelper?

Det som virker absolutt best mot vokseverk er trøst. Selv om det ikke føles slik, er voksesmerter godartet smerte som går over av seg selv. Vær til stede og sørg for at barnet har det så behagelig som mulig. Noen mener at det hjelper å gni eller massere litt – det er bare å prøve seg fram. Varmepute kan også virke smertelindrende. Smertestillende medikamenter (paracetamol) kan gis, men er i de aller fleste tilfellene overflødig ettersom de ikke rekker å virke før verken opphører av seg selv.

Hvor lenge kan man ha vokseverk?
Vokseverk utover en time om gangen er sjelden. Men hyppigheten av slik verk varierer sterkt. Det er sjelden at barn har slik verk hver kveld/natt. Noen er plaget med vokseverk i uker eller måneder, andre i flere år.

Trenger man å gå til legen?
Generelt sett nei. Med mindre man er bekymret for at det ligger noe mer bak enn vokseverk. Har barnet svært ofte og langvarig vokseverk bør man også utelukke annen årsak til smertene. Hvis barnet har vondt i ledd eller har hevelser i beinet, er det ikke vokseverk, og barnet bør sjekkes av lege.

Kilder: Norsk helseinformatikk og KidsHealth

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?