BabyMåned for månedSlik er fireåringen

Slik er fireåringen

Av Veera Hiranandani 27248

I denne alderen blir barnet mer selvstendig og opptatt av sammenhenger og årsaker til hvorfor ting er som de er. Samtidig kan det selv fortelle historier og blir godt forstått når de snakker til fremmede.

Barnet har nådd et nytt stadium når det gjelder selvstendighet. Det kan spise selv, kle på seg, gå på toalettet alene og sover kanskje i stor seng. I denne perioden passerer barnet mange kognitive, verbale og sosiale milepæler.

Fortsatt noen raserianfall
Stort sett er fireåringen et fantasirikt, energisk, spørrende og noen ganger overveldende entusiastisk menneske, men kan fremdeles få et anfall av raseri eller stahet iblant. Kognitivt begynner barnet å forstå forskjellen mellom fantasi og virkelighet.

Mer selvstendig
Sosialt leker barnet lettere sammen med andre barn nå og er flinkere til å dele og ta tur. Barnet veksler gjerne mellom å være “vanskelig” og føyelig, og er mye mer selvstendig.

Snakker slik fremmede forstår det
Det kjenner for- og etternavnet sitt og stiller mange spørsmål om hvorfor og hvordan. Nå bruker barnet setninger som består av fem eller seks ord eller mer, og kan stort sett også bli forstått av fremmede. Det kan synge sanger, fortelle historier og videreformidle ting som har skjedd.

Fireåringen vil elske dukketeater og rollespill. Lag en scene av en pappeske, og la barnet leke dukketeater med hjemmelagde eller kjøpte hånddukker. Dette styrker kreativiteten, fantasien og de verbale ferdighetene til barnet.

Motoriske ferdigheter
Nå mestrer barnet å hoppe på ett bein, kaste ball over hodet og bygge tårn med opptil ti klosser. Når fireåringene tegner et menneske, klarer halvparten av dem å plassere hender og føtter riktig på kroppen.

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Kåre E. Danielsen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: