Ringorm

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 5166 Sist oppdatert 20.04.21
Ringorm er en smittsom soppinfeksjon som gir kløe og utslett. Ringorm kan slå ut på kroppen, i hodebunnen og i lysken.

Ringorm på kroppen starter vanligvis som et kløende, rødt, skjellete utslett på huden. Utslettet er ringformet, og i midten av ringen ser huden ofte mer normal ut.

Du kan få en eller flere ringormer. Noen ganger overlapper de hverandre og danner et mønster som ligner kronbladene i en blomst. Ringorm i lysken danner imidlertid ingen ringform, men et stort område med rød hud rundt hudfoldene.

Ringorm er ikke en orm, men en hudinfeksjon forårsaket av sopp. Det er flere ulike typer sopp som kan gi ringorm, den vanligste typen er dermatofytter. Denne typen sopp danner tynner tråder og vokser med forgreininger. Når soppen formerer seg blir det en lokal betennelse i huden som ofte medfører at soppen her blir bekjempet, men brer seg samtidig utover fra infeksjonsstedet i et ringformet mønster, derav navnet ringorm.

Hvordan smitter det?
Ringorm overføres ved direkte kontaktsmitte fra infiserte personer eller dyr. Artene som kan smitte fra dyr til mennesker finnes hovedsakelig hos hund, katt og gnagere, men påvises fra tid til annen også hos storfe. Indirekte kontaktsmitte forekommer også gjennom gjenstander, for eksempel hårbørste, kammer og puter. Håndklær og undertøy kan også spre sopp. Ringorm på kroppen kan i barnehager spres indirekte fra person til person gjennom felles kontakt med matter, leker eller andre fellesting.

Inkubasjonstid:
Varierende, vanligvis 1-2 uker.

Forebyggende tiltak:
Ringorm kan forebygges ved god håndhygiene, spesielt ved kontakt med dyr. Bruk av luftig undertøy. Bruk av sandaler i offentlige bad og garderober. Smittede dyr bør behandles.

Når kontakte lege?
Kontakt lege dersom du tror barnet kan ha ringorm.

Behandling:
En behandler vanligvis med legemidler som brukes til å behandle soppinfeksjoner. Ikke alle kremer er beregnet på barn, så spør gjerne en ansatt på apoteket om råd. Dersom reseptfrie kremer ikke har effekt, kan legen skrive ut sterkere kremer.

De fleste opplever bedring etter å ha brukt soppdrepende kremer. Det er viktig å følge bruksanvisningen som følger produktet. Kremen må ofte brukes en eller to ganger om dagen, også etter at utslettet er borte. Hvis kremen ikke virker i løpet av en til to uker, bør du oppsøke lege.

Behandling av ringorm bør fortsette 1-2 uker etter symptomfrihet.

Tiltak ved utbrudd:
Vanligst er utbrudd i institusjoner med ringorm på kroppen og hodebunn hos barn. Ved utbrudd i institusjoner som barnehager bør barna undersøkes og eventuelt behandles. I tillegg bør håndhygiene innskjerpes, unngå felles bruks av håndklær og tøy og regelmessig vask av felles leker og matter.

Når kan barnet gå i barnehagen igjen?
Barn kan gå i barnehage eller skole dagen etter at behandling er igangsatt og i behandlingstiden.

Kilder:
Fhi.no (Folkehelseinstituttet)
Helsenorge.no

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: