BabyMeslinger – dette bør du vite

Meslinger – dette bør du vite

De siste årene har det vært flere meslingeutbrudd rundt omkring i verden, også i Europa. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Synne Borge Foss 12617 Sist oppdatert 12.05.21
Meslinger er heldigvis sjeldent i Norge, men er en av de mest smittsomme og farlige barnesykdommene. Her er symptomene du bør kjenne til.

Hvis alle barn tar MMR- vaksinen, vil det helst gå bra. Men noen tegn kan det likevel være verdt å se ekstra etter, da meslinger er en av de farligste barnesykdommene og smitter veldig lett.

Stor økning på verdensbasis:
I 2018 døde 72 mennesker av meslinger i Europa. Året før, i 2017, var tallet 42. Antall meldte tilfeller av meslinger ble tredoblet fra 2017 til 2018. Over 82 500 barn og voksne ble smittet av meslinger i 2018 – det er det høyeste antallet som er registrert på 10 år. Økningen fortsatte i 2019, men har blitt kraftig redusert i 2020 – trolig på grunn av strenge hygienetiltak på grunn av koronapandemien.

Kilde: WHO

Det spørs om den positive trenden fra 2018 til 2020 kommer til å fortsette i 2021. I mange land er det nå så stort fokus på koronavaksine at andre vaksiner nedprioriteres. Skepsis til vaksiner generelt har også økt i takt med rapporter om alvorlige bivirkninger ved koronavaksinen.

Kilde: Centers for Disease Control and Prevention

I 2018 var det stort utbrudd av meslinger i Europa. I Norge ble det samme år registrert 12 tilfeller av sykdommen. I 2019 har det blant annet vært utbrudd i USA og på Fillipinene. Siden har det også vært utbrudd i mange land i og utenfor Europa.  Til foreldre som er bekymret for at det skal ha kommet til Norge også.

Det er god grunn til å følge med, da meslinger er kjent som en av de mest smittsomme sykdommene vi har. Smitte kan skje gjennom dråper i luften som oppstår ved hosting eller nysing, eller hvis det blir drukket av samme glass som smittebæreren. Sykdommen kan også smitte gjennom fysisk kontakt.

Les også: Derfor bør du vaksinere barnet ditt mot meslinger

Symptomer

Det er gjerne barn og unge voksne som rammes av sykdommen. Typiske symptomer på meslinger er feber, hosting, lysskyhet også snue og utslett i munnen, også kalt koplikske flekker. Disse flekkene kan se ut som hvite prikker, og kommer vanligvis først etter et par dager.

Sykdomsforløp
Feberen vil gjerne falle etter noen dager, for så å stige igjen – samtidig som et begynnende utslett på kroppen vil bre seg utover. Utslettet starter ofte bak ørene og sprer seg raskt til resten av kroppen. Symptomene vil vanligvis avta etter 2 til 5 dager. Har man feber lenger enn dette kan det være tegn på en komplikasjon.

– Inntil 30 prosent av de som får sykdommen ender opp med komplikasjoner. De fleste av disse får ørebetennelser, diare eller lungebetennelse. En svært liten andel får hjernebetennelse, sier overlege og spesialist i barnesykdommer ved Folkehelseinstituttet, Øystein Riise.

Les også: Bør du fremskynde MMR-vaksinen?

Er det meslinger?
Det er mange feber- og utslettsykdommer som vil kunne ligne på meslinger. Det er derfor viktig å ta barnet med til lege slik at det kan bli undersøkt og få riktig diagnose.

– Ring legen i forkant slik at dere har en avtalt time. Barn med meslinger skal ikke sitte på venterom der de kan risikere å smitte andre, sier Øystein Riise.

Behandling
Det finnes ingen behandling mot meslinger, men i enkelte tilfeller kan legen gi barnet antistoffer eller MMR- vaksine.

Dessuten er det alltid viktig at barn som er syke får tilstrekkelig med drikke.

Les også: Folkehelseinstituttet: – Ta imot vaksinene som tilbys!

Når er smittefaren over?
Den smitteførende perioden regnes fra de første sykdomstegnene og til 3-5 dager etter utslettet begynte. Barn bør derfor holdes hjemme fra barnehage og skole. De kan tidligst vende tilbake 4 dager etter opptreden av utslett, dersom allmenntilstanden ellers er god.

Hvordan forhindre smitte?
Alle barn blir tilbudt MMR-vaksinen gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Denne gis i Norge ved 15 måneders alder og når barnet er 11/12 år gammelt.

– Hvis alle følger barnevaksinasjonsprogrammet blir sykdommen veldig sjelden, sier Øystein Riise.

Kilde: Folkehelseinstituttet 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: