FamilieFritid og reiseBør du fremskynde MMR-vaksinen?

Bør du fremskynde MMR-vaksinen?

Av Babyverden 8014 Sist oppdatert 08.06.17
På grunn av meslingutbrudd i populære ferieland som Frankrike, Italia og Tyrkia anbefales foreldre med barn i alderen 9-15 måneder å vurdere å fremskynde MMR-vaksinen dersom de skal på ferie til ett av de 14 landene på Folkehelseinstituttets liste.

Vanligvis gis MMR-vaksinen når barnet er 15 måneder. Man regner at den naturlige beskyttelsen barnet fikk fra mor i svangerskap og under amming, er borte når barnet er mellom tre og ni måneder. Laveste alder for å kunne få MMR-vaksine i Norge er ni måneder.

Folkehelseinstituttets sider står det:
Det er stadig utbrudd av meslinger i Europa og andre deler av verden. Reisemål, type reise og varighet på oppholdet må tas med i betraktningen når tidlig MMR-vaksinasjon vurderes. Generelt kan det ofte anbefales å framskynde vaksinasjonen ved reiser til land med høy forekomst av meslinger og lav vaksinasjonsdekning, både i og utenfor Europa.

Landene hvor det ifølge WHO er lav vaksinasjonsdekning for meslinger, og dermed sårbarhet for utbrudd er listet ut under. Det er disse reisemålene som kan gi grunn for å fremskynde MMR-vaksinen:

 • Belgia
 • Bosnia Herzegovina
 • Frankrike
 • Georgia
 • Tyskland
 • Italia
 • Kasakhstan
 • Kirgisistan
 • Polen
 • Romania
 • Serbia
 • Sveits
 • Tyrkia
 • Ukraina

I andre europeiske land er vaksinasjonsdekningen så høy at det er lavere risiko for meslingutbrudd.

Vaksinen må tas 2-3 uker før avreise
Det tar litt tid før virkningen av vaksinen er på plass, så Folkehelseinstituttet anbefaler at barn vaksineres 2-3 uker før avreise.

Les mer, og sjekk oppdatert status på Folkehelseinstituttets nettsider.

Reise med barn under ni måneder?
Her gir ikke Folkehelseinstituttet  noe entydig råd, men selv med den beskyttelsen babyen ha fra mor, er det vanskelig å si hvor god den er, og hvor lenge den varer. Det hjelper at foreldre og andre familiemedlemmer er vaksinert, men hvor trygt det er kan man ikke si.


Podcast: Gjest er overlege og spesialist i barnesykdommer Margrethe Greve-IsdahlNår virker vaksinen best?
Skal du derfor ikke til landene over, er det lite vits i å fremskynde vaksinasjonen. For vaksinen virker bedre om barnet får den til riktig tid (15 måneder).

Får barnet fremskyndet MMR-vaksinen slik at den tas når barnet er 9 til 12 måneder gammel, skal barnet likevel ha ny vaksine til vanlig tid (15 måneder) for å sikre tilfredsstillende beskyttelse.

Fremskynde andre MMR-dose for eldre barn?
Folkehelseinstituttet publiserte 7. juni en oppdatering om MMR-vaksine ved reise i sommer. Foreldre som lurer på om eldre barn før fremskynde sin andre dose med MMR-vaksine som normalt gis på 6. trinn, får beskjed om at det vanligvis ikke er nødvendig.

Hva om foreldrene ikke er enige om vaksinasjon?
Onsdag 7. Juni sa helse- og omsorgsminister Bent Høie til VG at det torsdag 8. Juni vedtas en lovendring som innebærer at det holder med én av personene med foreldreansvars godkjennelse for å vaksinere barn.

– Om en av partene motsetter seg vaksinasjon vil det likevel være mulig å gjennomføre vaksinasjonen hvis den andre parten ønsker det, sa han til VG.

Bør voksne ta MMR-vaksinen?
Er du født mellom 1960 og 1969 og ikke er vaksinert mot meslinger, anbefales du å ta MMR-vaksine. Det samme gjelder dersom du er usikker på om du har fått MMR-vaksine.

Hør med helsestasjonen eller fastlegen din dersom du har spørsmål om vaksinasjon av ditt barn.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: