Gi ikke barnet noe å spise hvis det har magesmerter, og i første omgang bør det bare få vann å drikke. Søk lege hvis barnet har smerter så lenge som i fire timer.

Sist oppdatert: 26. januar 2011

Hva kan magesmerter være symptom på?
Magesmerter og kraftig gråt de tre første månedene av barnets liv tyder på spedbarnskolikk. Ofte finner en ikke noen spesiell årsak til kolikken, men barn som ammes, kan reagere på mat som mor har spist.

Magesmerter sammen med diaré og oppkast er ofte tegn på en mage-tarm-infeksjon.

Allergiske reaksjoner fra mage-tarm-kanalen kan komme allerede mens barnet ammes, men er vanligere når barnet begynner å få kumelkproteiner, enten fra morsmelktillegg eller fra kumelk.

Inneklemt lyskebrokk eller vridning av testikkel kan gi smerter i magen, lysken eller pungen. Tilstanden opptrer helst hos gutter under ett år.

Magesmerter som kommer i tak med smertefrie perioder imellom, kan skyldes tarmobstruksjon (passasjehindring i tarmen). Det kan også være steinsmerter – også barn kan ha galle- og nyrestein.

Magesmerter som begynner like over navlen og beveger seg nedover langs høyre side kan skyldes blindtarmbetennelse, selv om dette er svært sjelden før barnet er tre til fire år.

Urinveisinfeksjon kan også gi magesmerter, og halsbetennelse kan noen ganger gi ømme lymfekjertler i magen. Det er heller ikke uvanlig at barn kan klage over magesmerter selv om smerten egentlig sitter et annet sted, for eksempel i øret.

Hva kan jeg gjøre?
Hvis du mener barnets magesmerter skyldes kolikk, og du ammer, kan du utelate melkeprodukter i kostholdet ditt i en periode og se om det hjelper barnet. Gi ikke barnet noe å spise hvis det har magesmerter, og i første omgang bør det bare få vann å drikke. En passe varm varmeflaske mot magen kan virke lindrende. Hvis du tror barnets magesmerter kan skyldes angst eller stress, bør du prøve å finne ut hva årsaken kan være og hjelpe barnet til å håndtere det som er vanskelig.

Når bør jeg kontakte lege?
Søk lege hvis barnet har magesmerter så lenge som i 4 timer. Hvis barnet skriker voldsomt eller har feber, hvis det kommer grønngult oppkast eller rød og geléaktig avføring (som kan være tegn på tarmobstruksjon), eller hvis barnet viser tegn til uttørking, bør du kontakte lege straks.

Tror du at det kan dreie seg om en allergisk reaksjon hos barnet, kan du ta kontakt med lege for en eventuell utredning. Hvis du ser en smertefri hevelse like over lyskefolden eller i pungen som tyder på lyskebrokk, bør du ta kontakt med lege. Hvis hevelsen er smertefull, bør du ta barnet med til nærmeste lege/ sykehus eller ringe 1-1-3.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?