Sist oppdatert: 23. mars 2009

Spørsmål:

Hei, min sønn på 7 uker (5,6 kg) snorker og er veldig tett om natten. Han våkner alltid rundt 4-tiden og puster og peser, og jeg hører han er veldig tett i nesen. Han puster også ofte med munnen når han sover, iallefall høres det slik ut og munnen er åpen. Han sover gjerne med hodedelen av senga litt høyere, men det hjelper ikke. Han styrer fælt lenge hver morgen og sovner igjen først utpå morgenen og er ganske trøtt utover dagen. Han har vært sånn hele tiden, viser ingen tegn til forkjølelse og amming går helt fint (bortsett fra at han gulper ofte og mye, da). Han nyser også en god del om morgenen, og hvis jeg legger han flatt på lammeskinn på gulvet. Noen ganger kommer det litt grønt slim og litt størknet slim når han gulper, og han nyser også dette ut av og til. Kan du hjelpe? Jeg spurte på 6-ukers kontrollen, men fikk kun til svar at tykke babyer ofte kan bli tette i nesa. Men hva skal jeg gjøre med det? Vi blir trøtte, begge to!

 

Svar:

Hei

Spebarn har små forhold og det skal lite til før de får tette luftveier. Ofte er det verst på natten når de ligger flatt. Det er lurt å heve hodeenden som du allerede har gjort, frisk luft på rommet gjør det også lettere å puste.

Du skriver at han ikke er forkjølet, men at han nyser en del. Nysing er en naturlig prosess for å rense luftveiene. Noen ganger kan en liten snott eller slim stenge neseåpningen og det kan da hjelpe å dryppe med saltvann eller morsmelk og så prøve å få den ut enten ved å legge ham på magen eller bruke en ballong som suger ut slim som fås på apoteket.

Heldigvis blir luftveiene større når han vokser og dermed blir det lettere for ham å puste. Sannsynligvis vil det bedre seg med tiden, hvis ikke bør du ta det opp med lege på nytt for å vurdere om det kan være noe som stenger i luftveiene.

Hilsen Synnøve

Hva synes du om artikkelen?