Små barn kan lett få høy temperatur uten å være spesielt syke. Temperaturen varierer vanligvis mellom 36,5 og 37,5 grader, er lavest om natten og høyest om ettermiddagen. Noen barn kan normalt ha enda større temperatursvingninger enn dette. Å kjenne med en hånd på pannen er ikke noe pålitelig mål for feber. Barnet bør derfor vennes til at temperaturen skal måles med termometer i endetarmen.

Sist oppdatert: 28. januar 2005

Den vanligste årsaken til feber er infeksjoner, oftest i hals eller nese. Den økte temperaturen er en av forsvarsmekanismene som kroppen tar i bruk for å bekjempe bakterier og virus. Derfor er det ikke selvsagt at man skal sette ned temperaturen med febernedsettende medisiner. Barn kan ha forbausende god allmenntilstand selv med en feber på 40 grader. Det er viktig å se etter andre symptomer når barnet har feber, siden alvorlige infeksjoner, som for eksempel hjernehinnebetennelse, kan begynne på samme måten som en virusinfeksjon.

Det er enda viktigere å vurdere allmenntilstanden enn å måle temperaturen. Tegn på nedsatt allmenntilstand kan være at barnet virker slapt og sløvt, ikke orker å sitte opp, ikke orker å snakke, ikke orker å leke, ikke orker å drikke, ikke blir bedre av febernedsettende medisiner m.v.

Hvis barnet ikke holder sengen frivillig, kan det godt få være oppe selv om det har feber. Det bør ikke gå ut eller bli kaldt. Ta på barnet så mye tøy at det ikke fryser, men heller ikke mer. Har barnet for mye på seg eller over seg, stiger bare temperaturen ytterligere.

Barn med feber har dårlig matlyst. Ikke tving dem til å spise, men sørg for at de får rikelig med drikke. Om barnet kaster opp eller har diaré, må væskeinntaket økes ytterligere for å erstatte væsketapet. Saft, juice, tynn te, brus eller vann med druesukker eller vanlig sukker er god drikke. Er barnet kvalmt, må drikke gis i små porsjoner. Kanskje drikker det lettere med sugerør enn av glass. Frukt og is inneholder mye væske og kan smake godt selv om man er syk.

Paracetamol stikkpiller eller mikstur kan brukes som febernedsettende middel til barn. Oppbevar medikamentene trygt og følg doseringen nøye, da overdosering kan gi alvorlige forgiftninger. Det er ikke grunn til å gi febernedsettende medisin hvis barnet er i god form. Ofte vil imidlertid matlyst og væskeinntak bedres etter febernedsettende medisin. Bruk ikke medisiner lenger enn i 3 dager uten etter samråd med lege

Hva synes du om artikkelen?