BabySyre tar knekken på barns tenner

Syre tar knekken på barns tenner

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 5831 Sist oppdatert 07.08.19

Hull i tennene er ikke nytt, men at så mange barn får syreskader på tennene sine, er en bekymringsfull tendens. Det er sure drikker som brus og saft som er de store synderne. Trodde du at produkter rettet mot barn er tryggere, må du tro om igjen. Faktisk er en del leskedrikker til barn blant de mest tannskadelige!

For at tennene ikke skal få hull eller syreskader bør pH-verdien være 6. De bakteriene som lager hull i tennene vil alltid være tilstede på tannoverflaten i større eller mindre antall. Når barnet spiser og drikker, lager disse bakteriene en syre. Denne syren løser opp tannemaljen når den er surere enn pH 5,5. Mye mat, men spesielt mye drikke har mye lavere pH-verdi enn 5,5.

Dagbladet har tidligere laget en oversikt over pH-verdien i ulike drikker. Her presenterer vi et utvalg av dem.

Ikke småspis og drikk mellom måltidene

Spyttet har en fantastisk evne til å remineralisere (reparere) tennene: Ved faste måltider (3-4 timers mellomrom) får spyttet tid på seg til å nøytralisere syren og reparere skaden på tennene. Cirka 30 minutter etter avsluttet måltid, skal pH i munnhulen være 7. Da starter remineraliseringen.

– De fleste foreldre vet hvordan de skal ta vare på barnas tenner, og de vet hva som er de riktige svarene på det tannpleiernes spørsmål. Men vi ser jo at det de sier ikke stemmer, og at barna får mye mer brus, saft og godterier enn det foreldrene vil innrømme, sier tannpleier Beate Kydland.

Sammen med kollega Janne Schanche er Kydland frustrert over at produkter fremstilles som sunnere enn de er.

– For eksempel inneholder en Go’morgen yoghurt 21 sukkerbiter. Det er det ikke mange foreldre som tror, sier Schanche.

Kydland supplerer:

– Sur drikke som smaker søtt er det verste for barns tenner. Det er ingen som tenker over hvor sur for eksempel cola er, for det smaker jo søtt. Men tenk hvor mye sukker eller kunstig søtning som må til for å gjøre noe så surt så søtt! sier hun.

Drikk til måltidet
Det verste er å spise eller drikke små mengder over tid, slik det gjerne blir om barnet får gå rundt med en flaske med annen drikke enn vann.

– Når barnet småspiser/drikker klarer ikke spyttet å nøytralisere syren som blir dannet. Da forstyrres den naturlige reparasjonsprosessen, og tannemaljen blir skadet for alltid. Barn som stadig småspiser/drikker vil i løpet av svært kort tid få hull i tennene sine, heter det i veilederen.

Der fremheves det også at det som er bra for kroppen, også er bra for tennene.

– La munn og mage hvile i tre timer om gangen!

Kun vann på natten!
Barn over ett år trenger normalt ikke drikke på natten, og hvis det blir tørst, er vann uansett den beste tørstedrikken.

– Å gi barnet med en flaske melk i sengen er gjort i beste mening, men er skadelig for tennene, sier Kydland.

– Dersom barnet ammes eller får en flaske før leggetid skal tennene alltid pusses etterpå, sier hun.

En av årsakene til at drikke på nattestid bør være vann, er at spyttproduksjonen da er mindre. Det er spyttet som tilbakestiller pH-verdien i munnen. Etter et måltid tar det på dagtid rundt en halvtime før spyttet begynner denne jobben sin. Dermed er smådrikking heller ikke å foretrekke da det kan forstyrre det tannpleierne kaller remineraliseringsprosessen.

I Statens helsetilsyns veileder for helsestasjons- og skolehelsetjenesten trekkes det fram at det er fortennene i overkjeven som er mest utsatt for hull hvis barnet får søt drikke på flaske.

Til måltider på dagtid er både melk, jus og smoothies gode kilder til vitaminer og mineraler. Men tannpleierne sier at det holder med ett glass jus eller smoothies til dagen.

Er sukkerfrie alternativer bedre?
Det fins et utall av brusvarianter, saft og andre drikker som hevder å være sukkerfrie. De aller fleste av dem inneholder kunstig søtning. Slik søtning anbefales ikke brukt til barn under tre år.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: