Baby17 år og mor til tre!

17 år og mor til tre!

Av Av Charlotte Lundquist, Babyverden i Sverige 2561 Sist oppdatert 20.04.10
Rebecka Pedersen fikk sitt første barn, Tindra, 16 år gammel. Et år senere kom tvillingene Tuva og Enya. Dermed er Rebecka Sveriges yngste trebarnsmamma.
– Tindra var ikke planlagt, men veldig velkommen. På sett og vis ble jeg sjokkert, men jeg hadde innstilt meg på at jeg kunne bli gravid og var forberedt. Jeg følte det på meg da jeg testet, og ble veldig glad, forteller Rebecka Pedersen til Babyverden.
 
Hun hadde akkurat begynt på videregående og bodde hos foreldrene da hun ble gravid. Kjæresten Christopher var noen år eldre, men bodde også ennå hjemme.
 
– Vi fikk veldig god støtte av alle og følte ikke at noen syntest det var dumt eller rart.
 
– Tenkte bare på det positive med å få barn
Foreldrene tok graviditeten med ro, tross i at de hadde vært mye eldre da de fikk barn. Selv kjente ikke Rebecka noen uro for å bli mamma.
 
– Da jeg ventet Tindra var jeg naiv og tenkte bare på det positive. Jeg tror at det er ganske vanlig blant unge som venter barn. Jeg tenkte: ”Nå kommer det et barn – det blir gøy!”
 
Graviditeten beskriver hun som “lett som en plett” og til og med fødselen forløp uten større problem. Rebecka fortsatte å bo hos foreldrene noen måneder til, før hun og Christopher flyttet sammen. Hjemme hadde hun bodd gratis og fått maten lagd av mamma. Da hun og Christopher flyttet sammen, innså hun hvor mye det er å tenke på.
 
– Jeg ble en erfaring rikere, sier Rebecka.
Et drøyt år senere ble Rebecka gravid igjen, og Christopher og Rebecka skulle få tvillinger.
– De var planlagte.
Men til tross for at graviditet nummer to var planlagt, fikk hun sjokk da hun fikk vite at det var to barn på vei. Barna ble forløst med planlagt keisersnittt, og graviditeten var også tyngre enn føste gangen.
 
– Jeg følte meg som en kjøttbolle, ler hun.
Nå fikk også mediene opp øynene – Rebecka hadde blitt Sveriges yngste trebarnsmamma – og familien ble kjendiser hjemme i Norrköping. Og nysgjerrige har kunnet følgt utviklingen på bloggen hennes “Mammabecka – 17 år & trebarnsmamma”.  Bloggen ble delvis startet opp som svar på tiltale til dem som stiller spørsmål ved hennes valg.
 
– Hva er den ideelle alderen å få barn? 
– Det er mange unge jenter som lengter etter barn som følger med på bloggen, men også skeptiske folk som synest det er spennende å lese om oss. Jeg håper at de en dag kan forså at jeg er en mamma som alle andre. Jeg kan ikke si hva som er den ideelle alderen å få barn. Man må kjenne etter om det er riktig.
 
Noe som er veldig positivt, er at hun har masse ork og energi til å ta vare på barna sine. Ulempen er at hun ikke lenger er på bølgelengde med sine jevnaldrende venner.
 
– Vi er så ulike at det går ikke å være sammen. De prater om gutter eller festing, mens jeg prater om bleier. Det blir feil. Jeg kan også prate om gutter, men vi har ikke like mye til felles som før.
 
Selv har ikke Rebecka vært barnefri siden hun var 15 år, og vet ikke hvem hun skal sammenligne seg med. Men når hun treffer voksne som behendler henne som en tenåring, blir det feil.
– Folk sier at man skal vente med å få barn og først skaffe seg erfaringer, men de skulle bare visst hvor mye erfaring man får av å ha barn.
 
Har framtidsplanene klar
Som eksempelvis hvordan man styer økonomien når man har tre barn.
– Jeg vet ikke hvordan, men vi klarer oss hver måned. Man må være forsiktig med hva man kjøper, så man ikke står på slutten av måneden og lurer på hvor pengene tok veien, sier Rebecka.
 
I dag er ikke hun og Christopher sammen lenger, og Rebecka har barna på heltid.
 
– Det er ikke synd på meg. Å leve alene er noe jeg har valgt. Men av og til trenger jeg en pause – det gjør jo alle. Da ringer jeg mamma eller pappa.
Rebecka tror ikke det blir flere barn. Tre holder. Og når de har blitt større har hun andre mål og drømmer. Om ti år tror hun at hun har nådd det ene målet. Da er barna i tenårene og hun selv har blitt 29 år:
 
 – Jeg skal studere og bli jordmor, sier hun.
 
Rebecka er ikke alene om å være ung mor – Ronja ble gravid 13 år gammel. Du kan lese hennes historie på Babyvärlden.se.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: