BabySlik blir du kåt igjen!

Slik blir du kåt igjen!

Hvordan få tilbake sexlysten? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Pernilla Gudmundsson 16486

Sexlivet kan gå i dvale både under graviditeten og etter fødselen. Våkenetter, bleieskift og amming kan gjøre tanken på sex helt fremmed.

Vi lever i en tid da alt skal være perfekt. Å vente og håpe på bedre tider, vil vi slett ikke høre om – alt skal være optimalt til enhver tid. Nå! Eller?

Ser vi slik på tingenes tilstand kan det være vanskelig å akseptere at sexlivet har gått i dvale.

Inger Löfgren, sexolog og jordmor, mener det er naturlig at sexfrekvensen blir noe lavere i småbarnstiden. Samtidig; lyst er en ferskvare…

– Det er bra å ha et slags sexliv i gang – lysten må stimulereres for ikke å bli helt borte. Det viktigste er å ikke miste nærheten til partneren. Være der for partneren, slik at nærheten ikke forsvinner.

Det kan virke som et langt gap mellom en dødstrøtt mamma, med amming og bleieskift som hovedaktivitet, til en kåt og sexy kvinne. Sexolog Inger Löfgren mener det ikke trenger å være så stort.

– Om man er trøtt og kjenner seg ufresh fordi man ikke har energi til å ta mer vare på seg selv, bør man kanskje snakke med partneren om det. Kanskje man kan dele mer på husarbeidet og lage tid til mer egentid, slik at man liker seg selv bedre. Da er det også lettere å finne lysten igjen, sier Löfgren.

Men hvordan gjør man det beste ut av situasjonen i praksis? Hvordan får man lyst igjen? Vi spurte to småbarnsmødre.

Navn: Helene

Alder: 34 år

Familie: Mann og datter på tre år.

Vi tok dette med sex helt rolig. Jeg og mannen min var hjemme begge to det første året, siden han tok fjernstudier. I begynnelsen var det ikke snakk om å ha sex. Vi var helt oppslukte, forundret og forelsket i datteren vår. Hun sov mye, men fikk mat flere ganger om natten. Jeg pumpet ut morsmelk og vi brukte også tillegg. Dermed kunne begge hjelpe til med nattevåket. Når hun sov på dagen, skjedde det også at vi tok oss en liten blund. Det første året ser jeg tilbake på som en herlig, rolig periode med masse tid til hverandre.

Vi hadde masse nærhet, men kjente ikke noe behov for sex de første månedene. Jeg tenkte i hvert fall ikke på det, og min mann sa ingenting. Det føltes bare naturlig at vi hadde en pause

Faktisk kan jeg ikke huske når vi hadde sex første gang etter fødselen. Men lysten kom krypende mens vi koste. Jeg husker flere ganger at vi hadde flyttet babyen i sin egen seng, mens vi fniste og forsøkte å være stille mens vi hadde sex. Nå når hun er eldre, kan man ikke “lure seg til” på samme måte, og vi må simpelthen passe på når det passer.

Jeg har hørt andre mødre fortelle at de er stuptrøtte, mens for mannen er alt som før. De lever liksom i to ulike verdener. Har den ene alt ansvaret hjemme, mens den andre stresser rundt i “ekornhjulet” og gjør karriere, er det nok vanskelig å møtes. Sex og lyst påvirkes av om man er på bølgelengde, er nære hverandre og har god kommunikasjon.

Helenes beste tips:

– Prøv å få til å ha fri samtidig. Kanskje spare ferie, eller ta ubetalt permisjon om man kan?

– Del foreldrepermisjonen. Kjempeviktig at begge forstår hva det går i, både med barnet og de huslige oppgavene.

– Vær nær hverandre, med eller uten sex. Klem, kos, bry dere om hverandre.

– Senk forventningene. Innse at sexlivet er endret, i hvert fall for en periode.

Navn: Silje

Alder: 28 år.

Familie: Samboer og gutt på syv måneder

Gutten vår har hatt kolikk, og det har tært på meg og min samboer. Jeg er hjemme i permisjon, mens han jobber skift. Det innebærer også at han må sove når han kommer hjem. Dermed er det jeg som tar gutten. Han skriker og har mye vondt i magen på nettene. Derfor prøver jeg å få sove når han sover på dagen.

Første tiden føltes det som jeg og samboeren min bare gikk om hverandre. Noen ganger når han kom hjem fra jobb midt på natten, satt jeg og ammet og vi båre så på hverandre, helt gåen.

Dermed har sexlivet blitt lidende. Men vi prøver. Takk og lov så har vi foreldre i nærheten. Da samboeren hadde bursdag fikk vi en hotellovernatting i gave. Det var sååååå velkomment! På hotellet var det spa-avdeling og boblebad, og vi fikk tid til bare “å være”. Vi gikk også på rommet og sov midt på dagen. Og vi hadde sex for første gang på lenge.

Etter den helgen var det som om vi husket hvordan det var før, da det bare var oss to. Og vi bestemte oss for at dette skulle vi gjøre flere ganger. Vi har også fått hans foreldre til å ta med seg gutten noen ganger. Da har vi laget mat sammen, og massert hverandre. Det fikk oss først til å slappe av, og deretter; å bli tente!

Siljes beste tips:

- Ta time-out minst noen ganger i måneden. Skaff barnevakt, reis bort og vær bare dere to.

- Se til at begge får sove. Vær rettferdige.

- Prøv å huske hva du følte for din partner før dere fikk barn. Tenk på det, og føl deg forelsket igjen!

- Ikke alle leker er feil. Massasjeapparater kan brukes på mange måter.

Helene og Silje er ikke mødrenes egentlige navn.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: