FamilieHvilken prevensjon er riktig for deg?

Hvilken prevensjon er riktig for deg?

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Janet Molde Hollund 35380 Sist oppdatert 19.05.20

– Utvalget av prevensjonsmidler er så bra, at det finnes et alternativ til alle, sier gynekolog Tone Lunde. Men hvilken type passer best når i livet? Vi gir deg oversikten.

Er du ikke klar for familieforøkelse, finnes det mange prevensjonsalternativer. Typen prevensjon som er riktig for deg, kan endre seg gjennom ulike perioder i livet. Det er forskjell på om du nettopp har født, om du ammer, om du har tenkt å bli gravid igjen snart, eller om du har fått de barna du ønsker deg.

ETTER FØDSELEN
Har du nettopp født, er det kanskje ikke sex og prevensjon som opptar deg mest. Selv om historien gjentatte ganger har vist at amming ikke alltid beskytter mot ny graviditet, er det mange som fremdeles tror på dette.
– Mange tenker at prevensjon er noe de trenger å tenke på først når menstruasjonen er tilbake igjen. Men det kommer en eggløsning først! Og i barseltiden er ofte ikke syklusen regelmessig uansett. Så jeg vil si at barseltiden og det første året etter en fødsel, er det den dummeste tiden å ikke gå på noe – dersom en ikke ønsker å bli gravid igjen fort, sier gynekolog Tone Lunde. Hun er spesialist i kvinnesykdommer og fødselshjelp ved Madlagynekologene i Stavanger.


P-piller uten østrogen
Lunde sier at mange bruker p-piller uten østrogener etter fødselen. P-pille uten østrogen er, i motsetning til tradisjonell minipille, like sikker som vanlig p-pille. Du trenger heller ikke være så nøye med tidspunktet du tar pillen.

– Du skal ikke bruke østrogenholdig prevensjon når du ammer fordi det påvirker produksjonen av brystmelk. Når du har født er du også mer utsatt for å få blodpropp, og bør derfor vente noen uker med østrogener – uavhengig om du ammer eller ei, sier Lunde.

Spiral
Mange synes også spiral er et bra alternativ. Det kan være gunstig å sette inn spiralen på seksukerskontrollen. Det finnes to grupper spiraler: kobberspiral og hormonspiral.
– Kobberspiralen har mistet mye av markedet etter at hormonspiralen kom, men den blir fortsatt brukt.  Kobberspiralen er en fysisk sperre for å kunne bli gravid, og du har syklus som normalt. Kobberspiralen kan øke menstruasjonsmengden, så hvis du har hatt kraftige blødninger før, er det kanskje ikke førstevalget. Men dersom du har lette menstruasjonsblødninger, er dette et helt fint alternativ, sier Lunde.

Mer populær er altså hormonspiralen. Denne medfører at slimhinnen inne i livmoren blir tynn, og på denne måten reduseres blødningsmengden. Nå finnes det tre typer hormonspiraler på markedet:
– Mirena, som er den vanlige hormonspiralen. Denne har best blødningsregulering og kan sitte inne i 5 år.
– Jaydess er en minihormonspiral som inneholder lite hormoner, men nok til å regulere blødningsmengden. Denne kan sitte i 3 år og brukes mye av yngre kvinner som ikke har født barn da den er enkel å sette inn og er mindre enn Mirena.
– Kyleena er den siste minihormonspiralen på markedet. Den inneholder litt mer hormoner enn Jaydess, men mindre enn Mirena. Den har god blødningsregulering og er veldig populær blant yngre kvinner som ikke har født barn og som sliter med kraftige menstruasjonsblødninger. Den kan sitte inne i 5 år.

Spiral kan også brukes uten å ha født barn
– Å sette inn hormonspiral før du har født er vondere, men ikke uhåndterbart. Dersom kvinnen er engstelig, går det også an å bruke bedøvelse. De nye minispiralene har også en tynnere hylse, noe som gjør den lettere å sette inn, sier gynekolog Tone Lunde.

Les også:
Skal vi ha barn nummer tre?

Gravid fire ganger - med prevensjon

Forvent at sexlivet er labert i småbarnsfasen

Skepsis til hormoner
Lunde opplever ofte at kvinner er skeptiske til å tilføre kroppen hormoner.
– De sier gjerne at de reagerer så mye på p-piller, at de ikke ønsker hormonspiralen. Men hormonspiralen virker mer lokalt i livmoren, og gir derfor ikke samme bivirkningene som p-piller. Hormonspiralen kan derfor være et godt alternativ nettopp for de kvinnene som får bivirkninger av tradisjonelle p-piller, sier hun.

Bruker du hormonspiralen, sier Lunde at du må regne med at det kan gå tre-fire måneder for å stabilisere blødningene. Etter den første tiden reduseres blødningsmengden betydelig, og det er mange som ikke har blødninger i det hele tatt.

Uheldig å ikke ha blødninger?
– Men er det bra for kroppen å ikke ha blødninger i det hele tatt?
– Det er mange som lurer på det, men det er ikke uheldig for kroppen. Med hormonspiralen blir slimhinnen i livmoren så tynn, at det ikke er noe som trenger å støtes ut. Fordi slimhinnen blir så tynn, blir du heller ikke gravid. Hormonspiralen blir faktisk brukt også som behandling dersom det er celleforandringer i livmorslimhinnen, så den er ikke farlig, svarer Lunde.

Hormonspiralen kan tas ut når som helst.
– Her er det kanskje mest et økonomisk spørsmål. Hormonspiralen koster nemlig rundt 1200 kroner, så hvis du har tenkt å prøve å bli gravid igjen kort tid etterpå, er det kanskje mye penger å bruke, sier Lunde.

Tenker du å bli gravid, går det vanligvis bare én syklus før kroppen er i rute igjen.

– Også etter at kvinnene er ferdige med ammingen, er det mange som ikke ønsker ekstra tilførsel av østrogener. Det kan være tilfeller av blodpropp i familien, sykdommer eller lignende. Det er derfor flere som fortsetter med p-piller uten østrogen også etter at de har sluttet å amme. De liker at de er blødningsfrie, sier Lunde.

– Hormonpreparater ufortjent skyld for mye
– Får noen psykiske bivirkninger av hormonpreparater etter fødselen?
– Etter fødsel er det meldt om flere bivirkninger med hormonspiral. Men jeg tror det vel så mye skyldes barseltiden, og at en er litt mer følsom i tiden etter at en har født. Hormonspiralen har nok kanskje ufortjent fått skylden for ganske mye. Det samme gjelder minipillen, sier Lunde.

Kondom
Mange velger også å bruke kondom den første tiden etter en fødsel. Det er en god prevensjon som er den eneste som beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer.
– Når en ammer blir slimhinnene i skjeden tynne, og det kan være sårt og tørt ved samleie. Glidekrem er da et godt hjelpemiddel, sier Lunde.

– Hva med å ”hoppe av i svingen”?
– Dette er først og fremst noe som blir brukt av kvinner som har veldig god kontroll  på syklusen sin. Metoden brukes også av par som ikke synes det gjør så mye om de blir gravide. Dette er den mest usikre metoden å bruke. Jeg pleier å si at folk ikke bruker prevensjon hvis dette er måten de beskytter seg på. Det er sædceller til stede også før utløsning. Og sædcellene kan leve lenge, sier Lunde.

Les også:
Slik får du mer action på lakenet

De lykkeligste har mest sex

P-stav
– P-stav blir spesielt brukt av mange unge. Den settes inn rett under huden på innsiden av overarmen. Det kan være lurt å prøve p-piller uten østrogen først, for å se om de småblør. Gjør de det, er sjansen stor for at de kan få en del blødningsforstyrrelser på p-staven og bør vurdere noe annet, sier Lunde.

Hun sier at p-staven kan være en perfekt prevensjon for mange, som for eksempel personer som glemmer å ta tabletter, jobber mye eller jobber skift. Det er et sikkert prevensjonsmiddel.

P-sprøyte
– P-sprøyten er enkel. Du får en sprøyte hver tredje måned, så er du beskyttet. Stort sett er kvinnene blødningsfrie. Men dette er ikke et prevensjonsmiddel en anbefaler å bruke over flere år, på grunn av økt fare for beinskjørhet, sier Lunde.

Etter prevensjonsstopp kan det ta tid før du er tilbake i syklus.

ETTER AMMING

P-piller
Etter ammeperioden er det mange som velger å bruke p-piller. Disse er kombinasjonspiller som inneholder både gestagen og østrogen. Det er blant de sikreste prevensjonsmetodene, men det forutsettes at de tas regelmessig.

– Noen er skeptiske til p-piller på grunn av faren for blodpropp.
– Det er sant at en er mer utsatt for å få blodpropp ved bruk av p-piller. Men er du frisk, normalvektig, ikke-røyker, er risikoen veldig lav. Det er større fare for utvikling av blodpropp hvis du blir uønsket gravid og må ta abort, sier Lunde.

– Ikke lurt å gå av og på p-piller
– Noen tenker at kroppen kan ha godt av en pause, men det er bare tull å tenke slik. Du er mest utsatt for å få bivirkninger, da spesielt blodpropp, i oppstartsperioden. Det er derfor bedre å stå på p-pillene, i stedet for å gå av og på igjen, sier Lunde.

Første syklus etter p-pilleslutt er det økt sjanse for flerlinger, ellers kan det også ta litt tid før kroppen er tilbake til vanlig syklus etter en slutter med pillene.

P-plaster og p-ring
Tone Lunde sier at stadig flere bruker p-plaster og p-ring.

– Med et p-plaster får du jevn hormontilførsel hele tiden. Det er mange som ikke får bivirkninger av dette. Det er enkelt å bruke, og du skifter én gang i uken. Du kan både trene og bade med plasteret, for det sitter godt fast. Ulempen er at du ikke kan sette plasteret der du vil. Noen ville kanskje skjult det under trusekanten, men det anbefales ikke.

Lunde sier p-plasteret kan være et godt alternativ for kvinner som ikke kan bruke p-piller.
– I dag er det også en del som har tatt slankeoperasjon som bruker denne typen prevensjon. Etter en gastric bypass har man en kortere tarm som gjør en mer disponibel for diare, og man har ikke et like godt opptak fra tarmen som tidligere, sier hun.

Ifølge Lunde er p-ring en veldig enkel og god prevensjon.
– Det er en liten blank gummiring som er et par millimeter tykk. Den stenger ikke, men bare ligger i skjeden og avgir hormoner. Den er enklere å sette inn enn en tampong, og verken kvinnen selv eller partneren kjenner at den er der. Virkningen er den samme som ved p-piller, men her slipper en faren for å glemme, sier Lunde.

Du bør ikke bruke p-ring eller p-plaster når du ammer. (inneholder østrogen)

Om å bli gravid igjen
– Er det uheldig å bli gravid kjapt etter at du har født?
– Dersom kroppen er mottakelig for en graviditet, så kan den bli gravid. Generelt har vi ikke noen råd om at du bør vente. Men har du hatt et keisersnitt bør du ikke planlegge svangerskap med én gang, sier gynekolog Tone Lunde.

– Hvor lang tid pleier det å ta å bli gravid etter prevensjonsslutt?
– Det er vanlig at det kan ta litt tid. Dersom du planlegger å bli gravid, og går på hormonpreparater, kan det ta et år til syklusen er tilbake i rute. Da kan det fort gå nesten to år fra du planlegger å få et barn, til du er blitt mamma igjen, sier Lunde.

Derfor bør du velge smart når du begynner med prevensjon etter fødselen.

Sterilisering:
– Det er ganske sjelden at kvinner steriliserer seg, og det er mye enklere for menn. De trenger kun en liten operasjon med lokalbedøvelse. For kvinner er det en kikkhullsoperasjon med full narkose, sier Lunde.

– Noen kvinner steriliserer seg i forbindelse med et keisersnitt?
– Det blir ikke gjort dersom det er et akutt keisersnitt. Det skal være godt planlagt, og papirer skal være signerte før keisersnittet. Dersom du for eksempel skal ha nummer tre ved keisersnitt, er det en smal sak å sterilisere kvinnen. Men det er irreversibelt, sier Lunde.

– Menn kan reversere?
– Det finnes menn som gjør dette, særlig i forbindelse med at de får ny partner – og ønsker å stifte familie sammen. Det blir gjort med en viss suksessrate. Men vi tenker at sterilisering er noe du bør være helt sikker på, og du bør regne det som endelig, sier Lunde.

– Er det ingen mulighet for å bli gravid dersom en av partene er sterilisert?
– Jo, det finnes mulighet for prøverørsbehandling. Egg kan hentes fra kvinnens eggstokker, for ved sterilisering er det egglederne som er kuttet over. Hos menn går det an å gå inn i testiklene og hente ut sædceller. Så hvis det er noe du virkelig vil, kan det gå an. Men det kan bli et kostbart, langvarig og krevende prosjekt, sier Lunde.

Les også:
Småbarnsforeldre har sex - selv om de ikke har lyst

Slik fordeler prevensjonsbruken seg:
Gynekolog Tone Lunde har dannet seg dette bildet av prevensjonsbruk:
- Unge jenter går stort sett på p-piller. Etter hvert har også begge typene hormonspiral blitt veldig populær hos de yngre som ikke har født barn. Det er en veldig sikker prevensjon. For damer som ikke er så flinke med å huske p-piller er det en perfekt prevensjon.
- De som har født, bruker oftest p-piller uten østrogen eller hormonspiral.
- Etter at de er ferdige med barn, og blant kvinner i 40-årene, er det mange som bruker hormonspiral.

– Spiralen er perfekt fram mot overgangsalderen, hvor det ofte kan bli uregelmessige blødninger. Slimhinnene holdes tynne og kvinnene er stort sett blødningsfrie. Mange bruker hormonspiral selv om de ikke trenger det som prevensjon. Den hjelper ikke mot hetetokter og slike overgangsplager, sier Lunde.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: