Det er påbudt å sikre barn i bil. Barn som er under 135 cm høye skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt og høyde.

Sist oppdatert: 19. november 2018

Hvis godkjent barnesikringsutstyr er tilgjengelig i bilen, skal også barn mellom 135 og 150 cm bruke det. Etter dette skal barn sikres med bilens ordinære belter. Det er sjåførens ansvar å sikre barn under 15 år.

Sikkerhet fra første stund
Det er viktig å sikre barnet fra første stund, og bakovervendt babystol gir den aller beste sikkerheten. Her er barnets hode, nakke og rygg godt beskyttet, og kraften ved en kollisjon fordeles over hele kroppen.

Babyen din kan også reise på lengre turer i babystol, men da må dere huske på å stoppe og ta gode pauser slik at babyen får strekke på seg. Små barn tar ikke skade av å sitte i babystolen. Så lenge barnet virker tilfreds eller sover, kan dere kjøre videre. Du kan kjøpe et speil som festes bak for å holde øye med barnet i bilen.

Les også: – Livsviktig at barn sitter bakovervendt

Vekt og høyde avgjør
Det er på tide å skifte fra babystolen når grensen til setet er nådd og/eller den øverste kanten på seteryggen/hodestøtten slutter midt på ørene, og resten av hodet stikker over kanten på stolen. Stikker hodet høyere opp enn dette kan det kunne kastes bakover og føre til nakkeskade ved en kollisjon.

Hvorfor bakovervendt?
Små barn sitter sikrest i et bakovervendt barnesete. Barn har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen, samtidig som muskler og beinbygning er svakere enn hos eldre barn og voksne.

Det er stor forskjell på å sitte forovervendt og bakovervendt. Sitter barnet sikret i forovervendt sete, vil skadereduksjonen være på cirka 65 prosent. Sitter barnet derimot sikret i bakovervendt sete, vil skadereduksjonen være på cirka 90 prosent.

Barn bør sitte bakovervendt så lenge som mulig, helst til de er minst fire år gamle, og helst enda lengre.

Klasser for barneseter

Babystol

Det er viktig å sikre barnet i bilen fra første dag. Babystol er den første bilstolen barnet trenger og den monteres alltid bakovervendt. Velg en stol som passer i bilen, og sett dere godt inn i hvordan den festes riktig. Feilmontering forekommer ofte. Babystolen bør ha en helning på ca. 45 grader eller brattere. For lite helning kan føre til at barnet blir sittende med haken mot brystet, og for barn under 6 måneder kan det være farlig.

Babystolen har høyde- og vektbegrensning, sjekk hva som gjelder for den aktuelle stolen. Babystolen byttes når barnet kan sitte selv og er stort nok for en småbarnsstol, når barnet passerer maksvekten til setet eller senest når barnets hode er på linje med setets høyeste punkt.

Det er ikke skadelig for barnets rygg eller nakke å sitte i et bilbarnesete fra det er nyfødt, heller ikke på lengre turer. Ta pauser med jevne mellomrom, slik at barnet kommer ut av setet og får bevege seg.

Det er påbudt å sikre spedbarn bakovervendt i henhold til gjeldende regelverk. I henhold til ECE R44/04 skal barn sikret bakovervendt til de er over 9 kg. I henhold til R129 skal barn sikres bakovervendt til de er minst 15 måneder gamle.

Småbarnsstol

For barn i denne vektklassen anbefales det å bruke et bakovervendt barnesete så lenge som mulig, helst til barnet er minst fire år gammelt. Det finnes flere seter på markedet som går opp til 25 kilo og/eller 125 cm bakovervendt.

Utvalget er stort, og det skilles mellom stoler som festes med ISOfix eller med bilens bilbelter. Begge deler er like sikkert ved riktig montering. ISOfix kan imidlertid være enklere å feste riktig. Sett av god tid første gang setet skal monteres i bilen, og be eventuelt forhandler om hjelp.

Setets seler må strammes godt rundt barnet, reguleres etter hvor mye klær barnet har på seg, og ligge nær kroppen. Selene skal ikke være vridd, men ligge flatt mot kroppen.

Barn under 18 kilo som sitter fremovervendt i bilen skal bruke bilstolens fempunktsele.

Beltestol

Det anbefales at barnet bruker en beltestol som har rygg og beskyttelse på sidene av hodet helt til barnet ikke lenger trenger spesielt bilsikringsutstyr. Setet tilpasser bilens ordinære trepunktsbelte til barnets kropp, og sørger for at det ligger riktig over skulderen og nede på hoftene. Hvis barnet sovner i bilen vil en beltestol holde det bedre på plass i setet og gi god komfort.

Bilpute er godkjent til bruk, men gir langt dårligere sikkerhet, spesielt ved sidekollisjoner.

Beltestol og pute skal alltid brukes sammen med bilens trepunktsbelte.

Stramme belter
For at setet skal fungere riktig, må setets seler strammes godt. Yttertøy bør tas av eller åpnes slik at selene ligger nær kroppen. Selene skal ikke være vridde, men ligge flatt mot kroppen for å fordele trykket best mulig. Også hos voksne skal beltet skal ligge stramt over hofte og skulder.

NB!
Husk å alltid sikre barnet skikkelig, sørg for stramme seler og sjekk at setet er festet riktig.

Hvor i bilen skal barnet sitte?

Ekspertene råder foreldre til å sikre barna i baksetet. Men i nyere biler kan også passasjerplassen foran brukes så lenge airbagen er slått av. Det er ulikt fra biltype til biltype hvor ny bilen må være, så her må man sjekke selv med bilforhandler.

Kjøpe brukt?
Dere kan kjøpe eller arve brukt sikringsutstyr. Men da må dere sørge for å kjenne utstyrets forhistorie. Har bilstolen vært utsatt for en kollisjon, skal den ikke brukes mer. Husk å sjekke at alt er intakt, og å få med monteringsanvisningen. Utstyret svekkes over tid, og det anbefales ikke å bruke barneseter som er eldre enn 10 år fordi materialene blir sprø og mer porøse med tiden. Babysetene slites mer fordi de blir tatt inn og ut av bilen oftere, og bør ikke brukes når de er eldre enn 7 år.

Airbag/kollisjonsputer 

Det er forbudt å plassere et bakovervendt barnesete i passasjersetet foran hvis det er en aktiv airbag der. Airbagen kommer med en voldsom kraft, og barnet kan bli drept eller alvorlig skadet hvis den utløses.

Barn som er lavere enn 140 cm og sitter i et forovervendt sete bør ikke sitte foran en aktiv airbag. Airbagen er konstruert for å beskytte en voksen, og kan skade et barn alvorlig. Hvis airbagen ikke kan kobles ut med nøkkel eller fysisk fjernes på et verksted, er baksetet eneste alternativ.

Les bruksanvisningen
Følg bruksanvisningen nøye når utstyret monteres. Den vanligste årsaken til at barn i godkjent sikringsutstyr blir skadet, er at utstyret monteres eller brukes feil. Få gjerne hjelp i butikken første gang barnesetet skal monteres. Sørg alltid for at stolen sitter skikkelig, og at sikkerhetsbeltet som skal holde stolen fast, ikke er brettet over kanter eller lignende.

Vanlige feil:

Hvert år skades mange barn helt unødvendig i bil. Dårlig tid og små glipper kan få fatale konsekvenser i en ulykke.

  • Beltene i barnesetet er ikke strammet godt nok rundt barnet.
  • Bilbeltet ligger under armen eller bak ryggen til barnet.
  • Barnesetet er plassert i forsete foran en airbag som ikke er koblet ut.
  • Monteringsanvisningen er ikke fulgt nøye nok, og setet er løst/dårlig festet.
  • Selen rundt barnet er vridd.

Mer informasjon finner du på www.tryggtrafikk.no.
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSiri uke 38
Neste artikkelÅ reise med små barn
DEL