Hvor skal vi dra på barnets første ferietur? Og hva må med i bagasjen når vi skal ut og reise? Både hvis dere planlegger sommerens ferietur eller bare skal på en liten helgetur finner du her mange tips, både for planleggingen, men også underveis på tur med barnet ditt.

Sist oppdatert: 9. april 2007

Hvorfor reise?
Uansett reisemål og hvor lenge turen varer, kan det kjennes godt med et avbrekk en gang iblant. Det gir påfyll i hverdagen og er en fin anledning til å være til stede for hverandre og barnet – uten stress og hverdagskjas. Det gir også voksne og barn muligheten til å oppleve nye ting sammen.

Babyer og smårollinger skjønner ikke helt hva ferie er. For dem er hver eneste dag ny og spennende, uansett hvor de er – det eneste de trenger er nok mat og hvile. For eldre barn kan en ferie ha større betydning. Også de har behov for å få opplevelser og nye impulser. Dessuten får barnet mange muligheter til å lære noe nytt. Avhengig av barnets alder og utviklingstrinn kan det for eksempel lære hvordan en båt fungerer, hvordan en kan si “hei” på et fremmed språk, hvordan maten smaker i det landet dere reiser i, eller kanskje historien om noen gamle ruiner dere besøker.
 
I utgangspunktet er små babyer enkle å ha med på reise. En liten baby sover mye, og hvis babyen ammes, er maten lett tilgjengelig. Det kan være en fordel å “øve” litt ved å ta noen dags- eller helgeturer før du drar på en lengre ferie. Da får du testet ut hvordan barnet reagerer på uvante omgivelser, hvordan du selv opplever det å være på reise med barnet, og hva som skal til av utstyr. 

Hvis du passer på at barnet hviler, spiser og legger seg til samme tid som vanlig, blir det mye lettere for barnet – og for deg – å tilpasse seg et nytt sted.

 
Hvor skal turen gå?
Noen liker å reise omkring, andre liker å være i ro på ett sted. Mange har slekt og venner som gjerne vil ha besøk, andre vil slappe av på egen eller leid hytte, eller i en ferieleilighet i utlandet. Årstiden spiller også en rolle. En velger gjerne andre reisemål om vinteren enn om sommeren. Det viktigste er likevel at reisemålet passer dere og er egnet for en småbarnsfamilie, og at ikke opplegget blir for omfattende.

Det er ingen nedre aldersgrense for når du kan reise med et lite barn, men reisen bør tilpasses barnets alder og behov og planlegges godt. Husk at enten du skal fly til utlandet eller bare skal besøke bestemor i helgen, er god planlegging nøkkelen til en vellykket tur. Ha heller ikke for ambisiøse mål og vær åpne for spontane beslutninger. Hvis barnet kjeder seg, blir sykt eller slitent, bør du være fleksibel nok til å forandre planene. Ikke forvent en perfekt ferie, for da kan du bli skuffet. Vær heller forberedt på det uventede!
 
Mange barn synes det gøy å være med på planleggingen av reisen. Det gir en følelse av at det også er barnets reise, og gleden både med planleggingen, pakkingen og selve reisen blir større. 

Det er blitt mer og mer vanlig å ta barna med på reiser til eksotiske strøk, også i forbindelse med pappapermisjonen. Det er delte meninger om dette. Små barns immunforsvar er generelt sett dårlig, og bakteriefloraen barna utsettes for på slike reiser, er en helt annen enn den de er vant til. Det er derfor stor sjanse for at barna blir syke, og skulle det skje, er ikke standarden på helsevesenet like god alle steder. En slik reise kan derfor bli strabasiøs både for barn og foreldre. Ta kontakt med fastlegen din eller helsesøster for å høre deres råd hvis du planlegger en slik tur. Gå også inn på hjemmesiden til www.fhi.no (Folkehelseinstituttet) for å få råd om reisevaksiner.

 
Hvor skal vi bo?
Hvis du reiser med en baby eller smårolling, kan det være en god idé å bo hos slektninger eller venner og gjøre ferien kort og ukomplisert. Spesielt kan det være lurt å legge barnets aller første tur til besteforeldre, venner eller slektninger. Dette er som regel mennesker som vil spille en viktig rolle i barnets liv.
Husk på at selv om alle ser frem til besøket, kan det være anstrengende å bo tett på en annen familie over lengre tid. Avtal derfor på forhånd hvor lenge dere skal bli, og gi vertsfamilien og dere selv noen pusterom under oppholdet.
Ei hytte kan også være et godt boalternativ. Mange hytter er nesten like velutstyrte som hus og har både innlagt vann og strøm. Hvis dere har tilgang til ei hytte, kjenner dere gjerne beliggenheten og vet hva slags utstyr som finnes der. Hvis du ønsker å leie hytte, kan du be hytteformidleren om de opplysninger du trenger. Undersøk gjerne hvor hytta ligger i forhold til parkeringsplassen. Det er utrolig hvor mye en må ha med når en reiser med små barn, så det er godt å slippe å bære langt i ulendt terreng.
 
For de fleste består gjerne valget i om en skal ordne med reise og bosted på egen hånd, eller bestille tur gjennom en reiseoperatør. Uansett hva en foretrekker, er planleggingen viktig også her.
 
Ting å tenke på ved valg av bosted
Undersøk på forhånd hvilke transportmidler dere må bruke for å komme til det stedet dere velger. Hvis dere skal ta fly, tog eller båt, bør stedet ligge i rimelig avstand fra flyplassen/stasjonen/kaien, slik at reisen ikke blir for lang og anstrengende.
 • Er stedet barnevennlig? Sjekk om uteområdene er trygge.
 • Er det en dagligvarebutikk i nærheten? Det er godt å slippe å kjøre langt for å skaffe forsyninger.
 • Hvis dere planlegger en badeferie, bør dere undersøke hvor langt det er til stranden evt. bassenget.
 • Har dere planer om å leie bil? I så fall trenger dere også godkjent bilsete. Avklar om dette kan leies på stedet, eller om dere bør ta med eget. Husk også på at ikke alle drosjer har barnesete.
Reis gjerne flere familier sammen
En del velger å reise flere familier sammen på ferie. Dersom de andre familiene har barn på omtrent på samme alder som dine, kan det være en fordel for alle. Da får barnet ditt lekekamerater på turen, noe som kan bety større glede og trygghet både for barn og voksne. Selv om en reiser flere sammen, er det fullt mulig å gjøre ting hver for seg. Avklar gjerne dette på forhånd, slik at dere har noenlunde felles forventinger til hvor mye dere skal være sammen på turen.

Pakketur
En pakketur er et godt alternativ for familier uansett hvor gamle barna er. Da blir alt det praktiske ordnet for deg, og alt du trenger å gjøre er å velge reisemål, hotell eller leilighetstype. Barn og voksne vil ha muligheter til å delta på aktiviteter, og spisesteder er tilgjengelige hele døgnet og til en hver pris. Det er best å bestille i god tid på forhånd – det kan til og med hende du får rabatt.

Mange feriesteder er spesielt tilpasset familier med små barn ved at det arrangeres aktiviteter for barna om dagen og/eller kvelden. Noen steder er det mulig å leie barnevogn, stellebord, barnestol, barneseng osv. Sjekk med turoperatøren eller på internett, eller ring hotellene som er i området du skal reise til, for å finne ut hva som er best for deg og familien din.
Velg gjerne et hotell med svømmebasseng og eller lekeplass. Av og til er det svært gode tilbud på uspesifiserte reiser, men dette anbefales ikke når du reiser med små barn, fordi du ikke er garantert at hotellet er tilpasset barnefamilier.

Dette bør du spørre om når du skal bestille hotell

 • Hvor stort er rommet, og hvordan er det innredet?
 • Er det kjøleskap eller minikjøkken der?
 • Har det klimaanlegg?
 • Har rommet balkong?
 • Er det reduserte priser for barn?
 • Koster det ekstra for barneseng eller ekstraseng?
 • Har hotellet svømmebasseng, og er det i så fall egnet for barn?
 • Er det spesielle aktiviteter, tilbud eller fasiliteter for barn i den aktuelle aldersgruppen? Hva består aktivitetstilbudet i, når er det tilgjengelig, og hva koster det?
 • Hvordan er spisesalen/restauranten. Kan en ha med barnevogn? Er det barnestoler? Har restauranten en barnemeny, og hva består den i så fall av?
 • Er det lege eller sykepleier tilgjengelig? Hvor er nærmeste sykehus? Hvor er nærmeste apotek?
Ferie i utlandet
Når du skal reise utenlands, trenger du pass for hvert enkelt barn. Ha barnets pass ett sted, og en kopi av passet plassert i et annet kolli. Du bør også ha reiseforsikring. Sjekk på forhånd om barnet er dekket av din reiseforsikring, eller om det trenger sin egen. Sørg for at du vet hvor nærmeste norske ambassade eller konsulat er i tilfelle du skulle trenge hjelp.

Helsetrygdkort
Når dere reiser i EØS-land (EU-landene, Island og Liechtenstein), trenger alle medlemmene i familien et ”europeisk helsetrygdkort” som viser at dere har rett til å få dekket utgifter til nødvendig medisinsk behandling når dere oppholder dere midlertidig i et annet EØS-land eller Sveits. Kortet kan bestilles på trygdeetatens internettsider. Helsetrygdkortet er ikke nødvendig for norske statsborgere som reiser i andre nordiske land.

 
Vaksiner
Finn ut i god tid om det er nødvendig å ta vaksiner for å reise i det aktuelle området. Du kan kontakte helsestasjonen eller fastlegen din, eller du kan gå til www.fhi.no (Folkehelseinstituttet) og se på det som står om ”Reisevaksiner”. Det anbefales at barn vaksineres mot Hepatitt A og B første gang de drar til sydlige strøk. Hepatitt B-vaksinen kan gis fra barnet er nyfødt, og Hepatitt A fra barnet er ett år gammelt. Noen vaksiner må tas i god tid før avreisen for at de skal virke, og dette er også gunstig med tanke på eventuelle reaksjoner hos barnet.
 
Storbyferie
En storbyferie kan være et bra alternativ også når du reiser med små barn. Forsikre deg om at det er plass til alt babyutstyret på hotellrommet, og at hotellet har et trygt, men lett tilgjengelig sted du kan sette vognen. Du bør tenke på at det kan være problematisk å få barnevogn med på buss, trikk og undergrunnsbane. Det samme gjelder hvis du vil inn på spesielle severdigheter. En bæresele eller eventuelt en bæremeis (fra barnet er ca. 9 måneder) kan være et godt alternativ. Husk at barnet ikke skal oppholde seg for lenge om gangen i bæresele eller meis. 

Sett av tid til å finne lekeparker eller områder der barnet kan løpe omkring og leke. De aller fleste storbyer har slike steder, men undersøk gjerne i forkant om det er noen i nærheten av der dere skal bo.

Sightseeing-tips
Det kan være et godt tips å spare fornøyelsesparker til barnet er cirka fire år. Da slipper du å ha med vogn, og barnet kommer til å huske turen bedre. Skriv navnet ditt, mobilnummeret og telefonnummeret til der dere bor på armen til barnet ditt i tilfelle barnet blir borte. Du kan også skrive det på et fargerikt ”sikkerhetsbånd” som festes rundt barnets håndledd. Ha fargerike klær på barnet slik at det er lett å få øye på det i en folkemengde. 

Motstå fristelsen til å kjøpe den første suveniren barnet ditt ser. Forklar at dere kommer til å se mange suvenirer i løpet av turen, og at barnet kan bestemme seg for hva det vil ha etter at det har sett på alle sammen. Lær barn i alderen fire til seks år mynt- og seddelverdier ved å gi dem et lite beløp hver morgen. Pengene brukes eller spares.

Det er begrenset hvor mye sightseeing et barn orker – ta lekepauser. Når dere kommer til et museum, kan du la barnet velge fem til ti postkort fra gavebutikken. Så kan dere gå på jakt i utstillingene og finne maleriene eller gjenstandene som er avbildet på postkortene.

En måte å vekke barnets interesse på, er å bygge opp forventninger på forhånd. Fortell barnet litt om det dere skal se. Du kan også kjøpe en guidebok med bilder som dere leser mye i på forhånd. Når dere kommer til dagens mål, eller går rundt i byen, kan barnet prøve å finne igjen så mange av bildene/motivene i boken som mulig. Du kan også la barnet se etter ting som er annerledes her enn hjemme. Så kan du forklare hva det er, og hvorfor det er annerledes.

Hvis barnet er fire år eller eldre, kan det få et kart og lære å bruke det. Vis på kartet hvor dere skal. På den måten kan barnet hjelpe til med å finne frem. Hvis du er klar for eventyr en dag, kan du la barnet stake ut kursen og se hvor dere ender opp. Det kan hende du havner på et sted du aldri ville ha kommet til hvis du hadde bestemt selv!
For større barn kan en storbyferie gi mange opplevelser, særlig hvis en legger opp til aktiviteter og sightseeing som barnet liker og interesserer seg for.
Tid for deg selv
Hvis du vil ha litt tid for deg selv, men ikke har barnevakt, kan du avtale ”pauser” med partneren din. Hvis dere reiser sammen med en annen familie, kan dere bytte barnevakttid med hverandre. 

Uansett hvor dere drar, må du passe på at du alltid har med vannflasker. Barn blir overopphetet fortere enn voksne. Minn barnet om å drikke litt gjennom hele dagen – særlig når det er varmt – for å forhindre dehydrering. Hvis du ammer, så sett av tid til hyppige ammepauser.


Les mer om følgende temaer:

Denne artikkelen er hentet fra boken «På reisefot» som ble utgitt av bokklubben Go’boken i 2007.

Hva synes du om artikkelen?