Lager du babymaten selv, har du god kontroll på hva maten inneholder. Du kan også variere mer enn om du gir mat på glass. Ernæringsfysiolog Maiken Walle deler sine beste oppskrifter på god, sunn og enkel babymat!

Ved å gi barnet ditt mat som rotgrønnsaker, grøt, kornprodukter og frukt vil det være rikelig med både jern, C-vitamin og andre nødvendige vitaminer som barnet er avhengig av. Dette med hensyn til nok energi og barnets vekst og utvikling – både på kort og lang sikt. Faktisk kan hjemmelaget mat inneholde inntil tre ganger så mye jern som babymaten man kjøper ferdig på butikken.

Grunnen til at mange ikke lager mat til barnet selv er ikke alltid bare mangel på kunnskap men også mangel på tid. Noen velger å bruke tiden sammen med barnet istedenfor å prioritere hjemmelaget babymat.  Hva med å inkludere barnet i matlagingen som en aktivitet dere gjør sammen?

Maiken Walle er ernæringsfysiolog og gründer for bloggen og nettsiden SunnStart. Hun jobber med babymatlagingskurs og familiematlagningskurs. I tillegg tilbyr hun kostholdsveiledning for gravide og ammende, og rådgivningssamtaler til familier.

Gode grunner til å lage babymaten selv

Hun mener det er mange grunner til å velge å lage babymaten selv.
– Maten du lager selv er mer næringstett, og du kan kombinere ulike smaker og retter i det uendelige. Og ikke minst får barnet ditt oppleve matlaging og matglede. Dessuten er det billigere og smaker bedre. Maten man får kjøpt i butikken er ganske smakløs, sier Walle.

– Å inkludere barna i matlaging er en fin måte å bruke tid sammen på. Da får de oppleve lukter, smaker og konsistenser de ellers ikke ville blitt introdusert for. De får se råvarene og får leke med maten før den ender opp på tallerkenen. En annen ting er at barn bruker alle sansene sine i læring, og det å lære barna til å elske mat, legger grunnlaget for matvanene barnet skal ha med seg videre i voksen alder, sier hun.

Les også:

Forslag til ny retningslinje for spedbarnsernæring: – Du kan trygt fullamme i seks måneder

Når babyen ikke vil ha fast føde

Slik får du et alt-etende barn

Enklere enn du tror
Å lage babymat selv kan virke ganske krevende, og det mange lurer på, er om dette virkelig er noe alle kan få til. Maiken mener at det er det absolutt. Det gjelder bare å trikse litt, sier hun. Hennes råd er å lage opp store porsjoner om gangen og fryse ned. Det hun får høre mest på kursene sine er: «Tenk at det kan gjøres så enkelt!»

Hva skal barnet spise når det begynner med fast føde? Det er ikke alltid like lett å vite. Ferdigprodusert babymat vil være merket med innholdsfortegnelse og aldersgruppen den passer for, derfor vil det føles enkelt og sikkert å velge dette. Om man ønsker å lage babymaten selv, men ikke helt vet hva maten skal inneholde, vet Maiken råd.


Matportalens viktigste kostråd det første leveåret

  • Spedbarn bør få morsmelk som eneste næring de første seks levemånedene.
  • Ammingen bør opprettholdes gjennom hele det første leveåret, og gjerne lenger hvis mor og barn trives med ammingen.
  • Dersom amming ikke er mulig, eller det er behov for annen melk i tillegg til morsmelk, bør morsmelkerstatning brukes frem til barnet er ett år.
  • Når spedbarnet er ca. seks måneder gammelt, bør fast føde  gradvis introduseres som tillegg til morsmelken. Noen barn kan ha behov for fast føde tidligere enn dette, men introduksjon bør skje tidligst ved fire måneders alder. Barn som ikke får morsmelk, kan introduseres til fast føde ved 4-6 måneders alder.
  • Det er viktig at gluten introduseres gradvis mens barnet fortsatt ammes, og at det varieres mellom grøt av ulike kornslag.
  • Kumelk kan i spedbarnsperioden fortrenge mer jernrike matvarer fra kosten og bør som hovedregel ikke brukes som drikke og i grøt det første leveåret. Mindre mengder kumelk kan brukes i matlaging mot slutten av første leveår (fra ca. ti måneders alder). Fra denne alderen kan også noe yoghurt og syrnet melk gis.
  • I annet levehalvår er det særlig viktig at kosten inneholder nok jern. Det anbefales bruk av jernberiket grøt, grovt brød, magert kjøtt og andre jernrike matvarer.
  • Alle spedbarn bør få daglig tilskudd av vitamin D fra de er fire uker gamle. Det anbefales at spedbarn får vitamin D-tilskudd i form av tran. Barn som ikke får tran, bør gis vitamin D-dråper.
  • Honning bør ikke gis til barn under ett år på grunn av faren for den svært farlige sykdommen spedbarnsbotulisme.
  • Kunstig søtningsstoff og kunstig søtede produkter bør ikke brukes til små barn. Små, harde og glatte matbiter, som druer, nøtter, peanøtter eller rå gulrotbiter/eplebiter kan lett komme i vrangstrupen. Pass på!
  • Grønnsakene spinat, rødbete, bladselleri, nesle og mangold inneholder mye nitrat. Dette kan omdannes til nitritt. Vent derfor med å gi barnet noe særlig av disse grønnsakene til etter ett års alder, og begrens mengden også til små barn.

Kilde: Matportalen

Tips for de første smaksprøvene:

Bakt søtpotet

Søtpoteten er rik på vitamin A, vitamin E og vitamin C, og er en skikkelig antioksidant-bombe av en grønnsak! Den søte smaken gjør dessuten at den fort blir en stor favoritt. For små uerfarne ganer minner den søte smaken om sødmen fra morsmelken. Dette er også en av grunnene til at dette er en flott «første mat» til barnet ditt.

Du trenger:

2 stk. søtpoteter (gjerne flere om du ønsker å lage for å fryse ned)

Slik gjør du:

  • Sett ovnen på 180 grader
  • Skrubb søtpotetene
  • Bruk en gaffel og prikk 10-15 ganger i hver søtpotet
  • Legg søtpotetene på et bakebrett, eller i en ildfast form
  • Bak i ovnen i ca 1 time
  • Sett til avkjøling
  • Ta av skallet og mos med blender eller stavmikser til ønsket konsistens

Frys gjerne ned i isterningbrett og flytt terningene over i en brødpose i fryseren, slik at du kan ta opp én og én smaksporsjon de første gangene, eller blande sammen med annen mat.

Sviskepuré

Sviskepuré er super enkelt å lage, og har en avførende effekt på magen. Svisker er ikke bare din venn i kampen mot magevondt, men inneholder også antioksidanter, jern, folat og vitamin C. Den er både næringsrik og smaker godt. De fleste barn liker sødmen i sviskene, og sluker gjerne noen skjeer med denne «mage-medisinen».

Ingen av disse to rettene er krevende eller tar lang tid å lage, og barna elsker dem.

Du trenger:

3-5 svisker

Slik gjør du:

  • Kok sviskene i en kaserolle til de er møre.
  • Mos sviskene sammen med litt av kokevannet i en blender eller med stavmikser.

Ta gjerne vare på kokevannet og hell over på en flaske. Dette kan du eller din lille drikke som sviskesaft.

Tips: Lag gjerne en stor porsjon når du først er i gang. Hvis du fryser dem ned i isterningbrett er det lett å ta opp en terning eller to og tilsette i grøten!

Middagsmat fra 6 måneder:

Kylling og mais

Kylling- og mais-gryten inneholder masse grønnsaker, og vil gi mengder av vitaminer og mineraler til din lille håpefulle. Denne oppskriften er også en veldig fin introduksjon av kylling i ditt barns kosthold. Har du ikke allerede startet å gi barnet så mye kjøtt, kan dette være en fin oppskrift å begynne med.

Du trenger:

  • 1 ts olje
  • 1/2 løk
  • 2 gulrøtter
  • 2 poteter
  • 1/2 søtpotet
  • 1 kyllingfilet
  • 1 boks mais
  • 3 dl vann

Slik gjør du:

  • Skrell og kutt potetene, gulrøttene og løken i terninger.
  • Varm opp oljen i en kasserolle, og stek løken og gulrøttene i 2 minutter.
  • Ha oppi vann, kylling, poteter og mais.
  • Kok opp og la småkoke under lokk i ca. 15 minutter.
  • Bruk en stavmikser eller blender til å mose til den konsistensen som passer for ditt barn.

Tips: Etter at barnet er over 10 måneder gammelt kan du bytte ut halvparten av vannet med melk, og putte oppi en håndfull revet ost mot slutten av koketiden. Da får mosen en deilig kremet konsistens.

Flaskegresskar og gulrotmos

Flaskegresskar er en fantastisk «første mat» for de små. Den en mild, og smaker søtt, nøtteaktig og fyldig. Perfekt for en liten utrent gane. Dessuten er dette flotte, oransje gresskaret proppfullt av vitaminer og kalsium.

Du trenger:

  • 1 ts olje
  • 1 stk flaskegresskar
  • 2 stk gulrøtter

Slik gjør du:

  • Sett ovnen på 180 grader.
  • Del gresskaret i to på langs og scoop ut frøene og den svampeaktige innmaten.
  • Smør en ildfast form med olje, og legg gresskarene med kuttesiden ned. La stå i ovnen i 45-50 min. til gresskaret er mørt.
  • Kok eller damp gulrøttene mens gresskaret står i ovnen.
  • Ta ut gresskaret og scoop ut fruktkjøttet. Mos dette sammen med gulrøttene med en blender eller en stavmikser. Hvis barnet ikke lenger trenger finmost mat, kan du bare blande sammen med en gaffel.

Tips: Gresskar inneholder ganske mye fiber, og kan derfor ha en avførende effekt på magen. Dette kan altså være et supert tips til en liten en som sliter litt med å komme seg på do.

Pastinakkmos med eple og gulrot

For mange av oss er ikke pastinakken en naturlig del av hverdagskostholdet, men hvis dere har kikket litt på babymaten i butikkene, er dette en nokså hyppig brukt ingrediens. Den har en søt og nøtteaktig smak, og passer fra barnet er minst seks måneder gammelt. Dessuten er denne deilige rotfrukten full av vitamin C, en antioksidant som bidrar til et bedre rustet immunforsvar, og dessuten hjelper med opptak av jern i tarmen.

Til denne oppskriften trenger du:

  • 4 stk pastinakker
  • 4 stk gulrøtter
  • 2 stk epler
  • et lite dryss med kanel (hvis ønskelig)

Slik gjør du:

  • Skrell eplene, pastinakkene og gulrøttene.
  • Kutt alt opp i terninger.
  • Damp eller kok grønnsakene til de er møre.
  • Bruk en blender eller stavmikser til å mose til puré.

Etter hvert som barnet blir litt større, kan du bare mose med en gaffel og dermed få en litt grovere konsistens. Eller du kan kutte alt opp i staver og servere som fingermat.

Middagsmat fra 10 måneder:

Traktorkaker

– Disse «kakene» er min best bevarte hemmelighet for å få i minsten grønnsaker, sier Walle.
– De smaker fantastisk godt, og kan fylles med nesten hva som helst.

Du trenger:

  • 1 blomkål
  • 1 potet
  • 1 gulrot
  • 1 pastinakk
  • 3 egg
  • 2 dl revet ost
  • 2 dl brødrasp eller griljermel

Slik gjør du:

  • Skrell og kutt alle grønnsakene i små terninger.
  • Kok i ca. 15 min. og hell av vannet.
  • Bland sammen alle ingrediensene i en bolle (Hvis du ønsker traktorkaker uten store biter, kan du bruke en blender til å mose alt sammen til en finere mos før du steker dem opp.).
  • Stek som lapper i en varm stekepanne.

Røren kan skli litt fra hverandre, men så fort osten begynner å smelte, vil den holde seg sammen. Vær litt forsiktig når du snur kakene. Lag dem gjerne litt små, så blir de lettere å håndtere.

Fiskegrateng

Har du ikke prøvd å lage hjemmelaget fiskegrateng før, og synes det virker litt komplisert? – Jeg lover deg, dette slenges sammen fort, og smaker 100 ganger bedre enn ferdigvarianten, sier Walle.
Denne oppskriften inneholder en del melk, og passer derfor best for barn som er minst 10 måneder gamle.

Dette trenger du:

  • 2 dl makaroni
  • 4 dl melk
  • 1 dl melk og 6 ss hvetemel til jevning
  • 400-500 gr valgfri fisk (vi brukte torsk)
  • 4 egg
  • 2 dl erter
  • 2 ts pepper
  • 5 ss griljermel

Slik gjør du:

  • Kok opp makaroni etter anvisning på pakken, men ikke tilsett salt..
  • Kok opp 4 dl melk. Lag en jevning av 1 dl kald melk og 5 ss mel. Jeg liker å putte det i en babymat-beholder og riste. Da får du en fin jevning på null komme niks. Bland sammen jevningen og den kokte melken. Rør godt om og ta av varmen.
  • Tilsett egg, fisk, pepper og erter.
  • Rør alt sammen sammen og hell over i en ildfast form. Dryss over geriljermel og sett inn i ovnen. La den steke på nederste rille på170 grader i ca 40 minutter.

Denne oppskriften holder til én tykk grateng, eller to tynne. Server sammen med poteter, raspede gulrøtter og sukkererter. Eller hva som helst av grønnsaker du liker eller har i huset.

Les også:

Hva finnes i babyens middagsglass?

Gi middag på glass med god samvittighet

Barnets matvaner starter med deg

Barnet lærer mye av å få være med på matlagingen

– Mat handler ikke bare om næring og smak, og det er her hjemmelaget kommer inn i bildet. Vi må vise hvor maten kommer fra, at den gjør godt for kroppen og at den skal nytes. Dette lærer de ikke ved å bare få maten servert fra et glass, men ved å se, kjenne og lukte, avslutter Walle.

Alle oppskriftene og bildene er hentet fra bloggen SunnStart og er brukt med tillatelse fra Maiken Walle.

Hva synes du om artikkelen?  
DEL
Forrige artikkelTo typer brystbetennelse
Neste artikkelPrinsessens navn er…