BabyMåned for månedSlik er femåringen

Slik er femåringen

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Veera Hiranandani 18528
Femårsalderen er som oftest en lykkelig og harmonisk periode for barnet. Det nærmer seg skolestart og barnet begynner å få begrep om hva tid og klokkeslett er.

Femåringen er roligere enn fireåringen og har mer kontroll over følelsene sine.

Barnet har nå lettere for å følge regler og har utviklet vennskap med andre barn. Det har et ønske om å bli likt. I denne alderen har jenter lett for å delta i sosiale leker, mens guttene er mer fysiske i leken.

Begynner å forstå hva tid er
På språkfronten kan femåringene ha lange samtaler med jevnaldrende eller voksne. De forstår forhold mellom mennesker og menneskers forhold til gjenstander. De har ikke vanskelig for å gjøre seg forstått. Barna begynner kanskje å lære bokstaver, kan telle fem eller flere gjenstander og begynner å få forståelse for begrepet tid. Barn som fyller år mellom sommer og nyttår vil være fem år når de begynner på skolen.

Noen har fortsatt uhell om natten
Femåringenes motorikk er godt utviklet, og de fleste kan hoppe og stupe kråke. De kan tegne en mer detaljert tegning av et menneske, kopiere former og skrive noen bokstaver. De er flinke til å kle på seg selv og gå på toalettet alene, men en del femåringer kan fremdeles ha uhell om natten. Dette er vanligere hos gutter enn hos jenter. Det antas at 20 prosent av femåringene har ett slikt uhell per måned.

Lek for femåringer
Femåringer elsker å “leke mor og far” og liker å bygge lekehus eller borger. Gi gjerne femåringen din god tilgang på gamle tepper, puter og stoler til å bygge med. Slik lek hjelper dem å forstå familielivet sitt, noe de har en mye bedre oppfatning av nå.

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Kåre E. Danielsen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: