BabyMåned for månedSlik er seksåringen

Slik er seksåringen

Barnet er i skolealder. Tenk på det! Illustrasjonsfoto: iStock
Av Veera Hiranandani 12949
I seksårsalderen skal barnet tilpasse seg skolehverdagens utfordringer og krav. Mange barn føler seg utsikre og frustrerte i møte med de nye oppgavene og trenger et godt støtteapparat på hjemmebane.

Nå er ikke den motoriske utviklingen så voldsom som året før. I stedet blir motorikken finpusset mens det jobbes hardt med de sosiale og intellektuelle ferdighetene. Der er her du vil se de mest dramatiske forandringene dette året.

Abstrakt og logisk tenkning
Fysisk kan seksåringen klare ting som å sykle eller danse i takt med musikken, men kan fremdeles være litt klossete. Når det gjelder språk og kognitive ferdigheter, er barnet ditt nå i stand til å tenke mer abstrakt og logisk. Nå lærer det etter hvert også å lese og skrive – noen av de mest komplekse ferdighetene det noen gang skal lære.

Usikkerhet
Barnets fantasi er godt utviklet, og selv om det stort sett kan skille mellom fantasi og virkelighet, kan fantasien fremdeles gli over i virkeligheten iblant. Selv om barnet blir mer selvstendig for hver dag som går, kan det likevel føle usikkerhet. Plutselig står barnet overfor mange nye krav og utfordringer, og det kan føles utfordrende og frustrerende. Da trengs det ros og oppmuntring fra foreldre, familiemedlemmer og andre.

Vennskap blir vanskeligere
Barnet er nå oppmerksomt på at ikke alle føler det samme som det føler selv. Det kan gjøre barnet mer beskyttende når det gjelder sine egne følelser, og kanskje til og med litt aggressivt iblant. I denne fasen kan vennskap være litt vanskelige, og det er ikke uvanlig med klikkdannelse. Regler er viktige for seksåringer, og de stiller seg kanskje ikke alltid positive til forandringer.

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Kåre E. Danielsen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: