For barn som har begynt å krabbe eller gå kan det være vanskelig å sitte i ro mens dere leser. Fortsett å lese dersom barnet tar seg en tur på gulvet, sannsynligvis kommer barnet tilbake.

Sist oppdatert: 4. januar 2011

Babyen blir mer og mer mobil for hver dag som går. I alderen mellom ni og tolv måneder krabber de fleste, og noen reiser seg til stående ved å holde seg i møbler. Barn begynner som regel å gå når de er mellom ni og atten måneder gamle. Og når barnet først har lært seg å gå, slutter det ikke! Men aktive barn trenger å roe seg ned, og høytlesing er en fin måte å gjøre dette på.

Boktips
Innhold
– Bøker som handler om kjente steder, som i butikken eller på lekeplassen
– Enkle fortellinger
– Hei og ha det
– God morgen/god natt
– Kroppsdeler (ansiktet, “hode, skulder, kne og tå”)
– Rytme og bevegelse
– Kyss og klem
– Familie
– DyrTyper bøker
– Kartongbøker med luker
– Bøker med håndtak
– Bøker som lager lyd
– Sprett-opp-bøker
– Fotoalbumbøker

Lengre konsentrasjonstid
Når barnet er ni måneder gammelt, skjønner det enkle beskjeder, som for eksempel “Hent ballen”. Barnet sitter gjerne alene og blar i bøkene og peker på bilder. Babyen klarer nå å konsentrere seg over lengre tid. Barnets humoristisk sans er tydligere. På dette stadiet vil barnet prøve å være morsom og få deg til å le.

Finner bøker selv
Når barnet har lært å krabbe, vil det kanskje selv finne bøker som du skal lese. For barn som har begynt å krabbe eller gå, kan det være vanskelig å sitte i ro mens dere leser. Barnet har kanskje heller lyst til å stå eller sitte alene i stedet for på fanget ditt. La barnet få lov til det og fortsett å lese selv om barnet begynner å leke med noe annet. Sannsynligvis kommer barnet tilbake for å se hva du holder på med.

Heller kos en undervisning
Ikke la lesingen bli en “undervisningstime” eller et pliktløp. La barnet bla i boken selv, det er bra for den finmotoriske utviklingen. Du skal heler ikke bry deg om at barnet kanskje hopper over en side eller lukker boken. Sannsynligvis åpner barnet den igjen. Vær tålmodig.

Ord = bilde
Hvis barnet peker på bilder i boken, kan du fortelle hva de forestiller. Jo oftere du forteller hva noe er, desto raskere vil barnet sette likhetstegn mellom ordet og bildet. Etter en stund vil du kunne si et ord og barnet vil kunne peke på objektet selv

Les boken om igjen!
De små elsker å høre den samme historien flere ganger. Noen undersøkelser viser at barn ofte stiller de samme spørsmålene etter flere gangers gjennomlesing som de gjorde første gang. Barn tilegner seg språk i rykk og napp, og for hver gang dere leser noe på nytt, oppdager de noe nytt i fortellingen.

Uendelige godnatthistorier
Hvis du ikke har anledning til å lese for barnet i løpet av dagen, vil rutinen med høytlesing før leggetid sørge for at barnet får minst én historie hver dag. Du må også lære deg å sette grenser for høytlesningen ved leggetid. Når barnet innser at lesingen gjør at det får være våkent litt lenger, kan du komme til å måtte lese i det uendelige!

Stadig nye ord
Når barnet er ti måneder gammelt, kan du være heldig å høre ordene “mamma” eller “pappa” for første gang (noen vil kanskje påstå at barnet har sagt det i flere måneder allerede). Ved elleve måneders alder vil barnet gjerne kysse og klemme på sine nærmeste.

Barnet kan vinke og peke på kroppsdeler, spesielt deler av ansiktet. Når barnet er tolv måneder, blir det mer uavhengig. Dette gir seg gjerne utslag i at barnet blir sta og egenrådig iblant. Når språket begynner å utvikle seg, vil du oppleve at barnet stadig blir mer “barn” og mindre “baby”. Barnet lærer nye ord hver dag og forstår mye av det som sies.

Tegnspråk
Når barnet har lært å vinke “ha det”, kan det kommunisere ved hjelp av tegnspråk. Hvis du legger håndflatene sammen og åpner dem oppover mens du sier “bok”, vil barnet etter hvert gjøre det samme.

Hentet fra Babyverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Liv Engen, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?