BabyLek og læring– Lydbøker er et godt supplement til fysiske bøker

– Lydbøker er et godt supplement til fysiske bøker

Snakk gjerne om hva dere har hørt etterpå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1201
– En lydbok kan aldri erstatte høytlesning, men er et godt supplement og flott når det ikke er mulig å lese høyt sammen, for eksempel i bilen, mener Gobokens leseekspert Kitt Sandvik.

– Språk beriker barn uansett. Og å lytte er en viktig ferdighet barn skal utvikle. Derfor er lydbøker et bra tillegg, mener Kitt.

Selv om hun er positivt innstilt til lydbøker, er hun svært tydelig på at de ikke må erstatte vanlige bøker og høytlesning.

– Noen tror at bøkene er lest inn «riktig» på lydbøker og dermed er bedre enn om en selv leser. Med lydeffekter og rett trykk og intonasjon. Men barnet får mye mer i høytlesningssituasjonen enn ved å høre på en lydbok, så her sier jeg ja takk, begge deler, smiler Kitt.

Lytt sammen
Hun anbefaler også å lytte til lydbøker sammen med barnet. For eksempel i bil eller på kvelden etter dere har lest sammen, gjerne mens dere følger historien i den fysiske boken.

– Da har dere hørt det samme og kan snakke mer om emnet etterpå. Å se i boken samtidig som man titter i boken hjelper dessuten barnet å forstå koblingen mellom ord i boken og ordene som uttales, forklarer Kitt.

Derfor gir høytlesning mer
Noen ganger kan det være fristende å heller sette på en lydbok når barnet skal legge seg om kvelden, og iblant kan det være en god løsning. Men da skal man være klar over at barnet får tilbud om noe helt annet nettopp denne kvelden.

– Når man leser sammen får barnet mye ekstra. Det kan oppleve foreldrenes mimikk og kroppsspråk, gjennom å vise følelser vekkes barnets empati og barnet lærer å tolke andre menneskers signaler. Dessuten har vi mulighet til å forklare nærmere der det er behov, eller ta små avstikkere fra historien for å snakke om noe relatert til en selv. Det kan aldri en lydbok gi, avslutter Kitt.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: