AnnonsørinnholdGobokenBarnebøker er fulle av sjeldne ord som beriker språket

Barnebøker er fulle av sjeldne ord som beriker språket

Derfor bør du ikke omformulere når du leser for barnet!
Av Goboken 1518
Visste du at selv babybøker inneholder flere sjeldne ord enn det vi bruker i vanlig dagligtale? Ved å lese for barnet vil du kunne øke barnets ordforråd dramatisk. Men du bør ikke omformulere når du leser for barnet!

Ordforrådet bygges hurtig opp i barndommen, og derfor er det viktig å lese for barnet slik at nye ord stadig får mulighet til å komme med.

Du legger grunnlaget:

«Hvis barnet aldri har hørt ordet, vil barnet aldri si det, og hvis du aldri har hørt det eller sagt det, er det ganske vanskelig å lese det og skrive det» (Jim Trealease)

– For å kunne forstå ordet må man ha hørt det mange ganger. Det er som regel like lett å lære et sjeldent ord som for eksempel lokomotiv som å si tog, og mange barn synes det er stas å leke med lydene, sier Kitt.

Dermed er det lurt å bruke de ordene som står i boken og heller bruke litt tid på å forklare hva de betyr. Jo oftere barnet får høre ordet, jo enklere blir det for barnet selv å lære det. Sjeldne ord er kun sjeldne så lenge vi ikke bruker dem regelmessig.

Ikke vovvov
Det er ikke bare lov, men viktig, at du bruker korrekte ord når du snakker til eller leser for barnet ditt. Mange vil si 'vovvov' som benevnelse for hund når barnet skal lære å snakke - og det er ok - så lenge barnet også lærer ordet 'hund'. Og kanskje er det ikke så mye vanskeligere for barnet å forstå at det som gjør bladene på træne grønne heter 'klorofyll' enn at du forsøker deg med en forklaring om noe ullent grønt stoff.

– Dessuten er klorofyll både enkelt og morsomt for barn å si, oppmuntrer
Kitt.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: