AnnonsørinnholdGobokenHøytlesning gir skoleflinke barn

Høytlesning gir skoleflinke barn

Lesestund er kosestund. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Patrik Wallgren, Goboken 2634
Begynn tidlig og les ofte for barnet ditt. Kosestunder med høytlesning er viktig for barnets utvikling og dermed også for dets framtid.

– At du leser for barnet, og at du gjør det ofte, er viktigere enn hva du leser, sier Kitt Sandvik, fagansvarlig i Sandviks AS.

En undersøkelse, som Infact har gjort på bestilling fra Goboken, viser at tre av fire foreldre til barn under to år mener at lesestunden påvirker barnas ordforråd i stor eller svært stor grad. Dette sammenfaller med tidligere studier som viser at det å bli lest for regelmessig gir større ordforråd og bedre språkforståelse enn om man ikke blir lest for.

Lærer sjeldne ord
Kitt er Gobokens spesialist på barn og lesing og forteller at dette skyldes at selv barnebøker inneholder flere sjeldne ord enn dem vi bruker i dagligtale med barna våre. Og det er nettopp mengden ord barnet får høre i løpet av de første årene som er avgjørende for framtidige leseferdigheter.

– Å lese for barna eller barnebarna sine er i tillegg til å være en koselig måte å være sammen på, utrolig nyttig for barnas utvikling. Barna får høre nye ord, de lærer å lytte og selv assosiere og knytte sammen det de hører, sier Kitt.

Studier som PIRLS-undersøkelsen viser at skolen og lærerne har overraskende liten innvirkning på språkutviklingen og språkforståelsen. Grunnlaget legges allerede i førskolealderen og barn som har blitt lest for har et stort forsprang i forhold til andre barn.

Jim Trelease, forfatteren bak bestselleren ”The Read-Aloud Handbook” sier det godt: ”Om barnet aldri har hørt ordet, vil barnet aldri si det, og hvis du aldri har hørt det eller sagt det, er det ganske vanskelig å lese det og skrive det.”

5 tips for leselykke:


  1. Følg barnets signaler og ta utgangspunkt i det som fenger barnet. Det er ikke nødvendig å lese boken ord for ord. Les gjerne boken bakfra og framover, eller hopp over sider.

  2. Utvid samtalen hvis barnet er spesielt oppmerksom på noe. Ha en dialog rundt boken om mulig – prat om innholdet i stedet for å bare lese.

  3. Snakk med din ”foreldrestemme” med god samvittighet – bruk syngende toneleie, dra ut vokalene og la konsonantene få smelle litt; ”Se puuuuusekatten!” Barnet ditt vil elske det!

  4. Pek og still barnet spørsmål om det dere ser. Prat om egne erfaringer som tekst og illustrasjoner inspirerer til.

  5. Bytt stilling hvis barnet er urolig. Avslutt lesingen når barnet har fått nok – selv om det bare er et par minutter. Prøv heller igjen senere.


– Leseglede økes minutt for minutt, side for side, dag for dag, oppmuntrer Kitt.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: