Nå kan babyen sitte og setter pris på høytlesingen med deg, for det gir dere et felles fokus. Babyen liker gjentagelser, og ved å gjenta rim og regler for barnet utvikler det en bevissthet omkring lyder.

Sist oppdatert: 4. januar 2011

Det å lære å sitte er en viktig milepæl i utviklingen. Babyens vei til selvstendighet går fra å strekke seg etter noe til å rulle rundt, og fra å sitte til å krabbe. Når babyen blir seks måneder, begynner den å smake på fast føde. Den begynner også å få tenner, med alt ubehaget det innebærer.

Boktips

• Tøybøker
• Bøker med bitering
• Bøker med luker
• Bøker barnet kan lage lyd med
• Bøker med gjentakende lyder (det vil si innspilt lyd)
• Badebøker
• Bøker med objekter som kan flyttes fra side til side
• Små kartongbøker, gjerne med luker
• Bøker med overraskelseselementer, for eksempel sprett-opp-bilder

Innhold
• Sanger, rim og regler
• Bøker med tekst på rim
• Bøker som oppfordrer til kroppsbevegelser, som for eksempel klapping

Trygge og soilde bøker
Babyen utvikler etter hvert pinsettgrepet, det vil si at den kan gripe noe mellom tommelen og pekefingeren. Dette gjør at babyen stadig blir mer interessert i ørsmå objekter. Det er naturlig for barn å putte ting i munnen. Derfor er det viktig å påse at dere velger bøker og leke-tøy som er trygge, solide og ikke inneholder små deler som babyen kan sette i halsen.

Forstår enkle beskjeder
En baby på seks måneder vil begynne å forstå ordene “ja” og “nei” og enkle beskjeder. Babyen begynner også å reagere på navnet sitt. Ved syv måneders alder er koordineringen mellom hånd og øye så bra at babyen kan flytte på ting. Enkelte babyer kan bla i kartongbøker når de er så gamle, mens andre må bli litt eldre før de får det til.

Liker gjentagelser
Babyen blir kanskje ekstra klengete på denne tiden og kan være redd for at du skal forsvinne. Babyen kan underholde seg selv i “timevis” med å kaste ting på gulvet, og forventer tydelig et dunk før dunket høres. Ved åtte måneders alder blir babyen mer målbevisst og skjønner godt hvordan den skal få noe til å skje. Babyen liker gjentakelser fordi den har en forventning om resultatet.

Glade i høytlesing
Babyen er også mindre opptatt av å ha oppmerksomheten din hele tiden. Nå er den mer interessert i at dere skal se på noe sammen. Babyer i denne aldersgruppen setter stor pris på høytlesing fordi dette gir dere et felles fokus. I denne tiden kan du lære deg barnets favorittbok utenat slik at du kan fullføre setningen hvis du blir avbrutt, for eksempel ved at barnet river boken ut av hendene dine.

Nyttige rim
Ved å høre tekst som går på rim, utvikler barnet en bedre bevissthet omkring lyder, noe som er viktig for å utvikle leseferdigheter på et senere tidspunkt. Barnets første boksamling bør inneholde bøker med barneregler og tekst på rim eller med bokstavrim (det vil si ord som begynner med den samme lyden, for eksempel “Vinden vestenfra Vesterhavet”). I tillegg til at det er gøy å lese rim og regler høyt, hjelper det barnet å utvikle språkferdigheter

Gamle ukeblader
I denne alderen synes babyen det er moro å rive i bøkene. Da kan det være lurt å lese kartongbøker og heller gi babyen noen gamle ukeblad eller brosjyrer som kan rives i stykker. Hvis du har en spesiell bok med høy affeksjonsverdi, kan du passe på å lese den sammen med barnet slik at den ikke blir ødelagt.

Hentet fra Babyverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Liv Engen, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger

Hva synes du om artikkelen?