BabyKostholdTvinge toåringen til å spise middag?

Tvinge toåringen til å spise middag?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 5088
Alt dette pedagogiske pjattet om at man skal ha en god stemning rundt bordet og la barna spise det de liker blir bare tullprat når man ikke engang får gutten til å sette seg ved bordet.

Spørsmål:

Vår sønn på to år bestemte seg plutselig en dag for at middag er helkjipt. Dette til tross for at han var kjempeglad i all slags mat fram til det, og er oppforet på hjemmelaget mat med mye grønnsaker og mye variasjoner i moste varianter. Problemene begynte så smått da vi slutta å mose maten, og nå nekter han å sette seg til bordet hvis det ikke er pasta eller rømmegrøt på tallerkenen. Ingen av delene særlig næringsrike…

Hvis vi tvinger han til å bli sittende blir det hyling. Hvis vi tvinger han til å smake på maten blir det langvarig hyling. Alt dette pedagogiske pjattet om at man skal ha en god stemning rundt bordet og la barna spise det de liker blir bare tullprat når man ikke engang får gutten til å sette seg ved bordet.

Rimelig desperat her nå. Føler at alle forsøk på å forholde seg til de pedagogiske retningslinjene gjør at gutten min blir totalt bortskjemt og underærnært…

Jeg var selv ekstremt kresen som barn og har mange mer eller mindre traumatiske minner fra fire timer med tvangsspising av grønnsakssuppe etc. Ville gjerne unngå å la barna mine gå gjennom det samme, men hva da når moderne pedagogikk ikke funker? Skal jeg la gutten slippe å spise middag OG slippe å sitte ved bordet?

Helsesykepleier Elin Asbjørnsen svarer:

Hei!

Toåringer kan være ganske utfordrende. Det er en viljesterk alder. Som foreldre er det alltid godt å vite at barna har fått godt med mat i seg. Det er imidlertid svært viktig at mat ikke blir en maktkamp mellom foreldre og barn.

Dersom sønnen deres nekter å spise, er det like greit å bare la ham få gå fra bordet. Unngå å gi ham esktra oppmerksomhet. Det er viktig at resten av familien spiser og koser seg med måltidet. Det er heller ikke lurt å la sønnen deres få annen mat i stedet. La ham vente med mat til neste måltid.

Som foreldre er det av stor betydning at dere viser barnet at dere fint kan takle at han ikke spiser. Etterhvert blir det lite interessant for barnet å forsøke å skaffe seg ekstra oppmerksomhet pga. maten. Vær bevisst på å gi barnet masse positiv oppmerksomhet ellers i hverdagen. Klarer dere  å gjennomføre dette, vil som regel kampen om maten avta, og dere kan hygge dere sammen med måltidene.

Lykke til!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: