BabyKostholdKan jeg gi babyen smoothie med yoghurt før 10 eller 12 måneder?

Kan jeg gi babyen smoothie med yoghurt før 10 eller 12 måneder?

Melkeprodukter til barn under 10 måneder – greit eller ikke? Ekspert svarer. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 17150 Sist oppdatert 26.09.17
Mange smoothies man kan kjøpe til små barn inneholder yoghurt – må man vente til barnet er 10 eller 12 måneder før man gir disse? Må man også vente med å gi gulost? Opplysningskontoret for meieriprodukter svarer.

Opplysningskontoret for meieriprodukter, melk.no, svarer på spørsmål på Babyverdens forum. En mor har spurt om det er greit at babyen får smoothie med yoghurt før den er 10 måneder gammel. Hun lurer også på om man kan lage et lite måltid av yoghurt, korn og frukt til babyen. Og om man kan gi ost før 10 måneder.

Ernæringsrådgiver Thea Lervik Myklebust i Melk.no svarer:

Det anbefales at man venter med meieriprodukter til barnet er 12 måneder gammelt. Dette er ikke fordi melk er farlig for barnet, men fordi melk ikke er noen god kilde til jern. Etter 6 måneder får barn et større behov for jern, og de er da avhengige av at den lille maten de spiser er jernrik. Velg derfor heller jernrikt pålegg slik som kjøttpålegg (for eksempel leverpostei) fremfor gulost før barnet et 12 måneder.

Små mengder melk kan brukes i matlagingen (for eksempel i sauser og lignende), og yoghurt kan det gis små smaksprøver på, gjerne blandet med litt frukt eller korn, fra cirka 10 måneder. Det er viktig at det ikke blir for store mengder. Før 10 måneder bør ikke barnet få i seg noe særlig meieriprodukter. Barnet bør heller få i seg, og bli mett på, jernrikt grovbrød med pålegg, eller jernberiket grøt, for eksempel.

Etter 12 måneder kan man gi meieriprodukter, yoghurt og melk. Her man man benytte seg av både gulost på brødskiven, melk som drikke og i grøt, og yoghurter med for eksempel korn og frukt. Det anbefales at små barn får i seg maksimum 5 desiliter meieriprodukter per dag. Helsemyndighetene anbefaler mager melk til barn – velg gjerne lettmelk eller skummetmelk.

Still ditt spørsmål til Thea her!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: