Vi får stadig tilbud om forbrukslån og kredittkort. Kjøp nå og betal senere har blitt et vanlig begrep i dag.
Blogginnlegget er skrevet av seniorrådgiver Eva Sørmo i Norsk familieøkonomi. Foto: Norsk familieøkonomi

Jeg har ofte samtaler med unge som har sett seg nødt til å benytte seg av slike for å få den daglige økonomien til å gå rundt. Dessverre blir ikke økonomien noe bedre av dette. Når du har trukket opp lånet vil kostnaden med å betjene dette bli en ekstra påkjenning i en allerede stram økonomi. Mange ser seg nødt til å ta opp nye lån for å betjene det første og da er ikke veien lang før man sitter i «luksusfellen».

Den dagen du ikke greier å betjene lånene vil de gå til inkasso og du får betalingsanmerkninger. Etter dette sier de fleste bankene nei til ytterligere opplåninger. Ikke la det gå så langt!

Virker inn på mulighet for boliglån
Har du forbrukslån vil dette påvirke muligheten din for å ta opp boliglån. De fleste bankene krever egenkapital, og forbrukslån blir lagt til som en ekstra kostnad på din økonomi. Da går ikke nødvendigvis regnestykket ditt opp. Har du flere forbrukslån og kredittkort vil bankene vurdere dette som at du ikke har kontroll over din økonomi og de vil gi avslag på din lånesøknad.

Mitt råd er at dersom du har en stram økonomi må du søke hjelp så tidlig som mulig. Har du allerede pådratt deg forbrukslån og kredittkort, må du lage en god plan for å betale ned disse.

Få til nedbetalingsplan
Dersom du har flere lån spredd på kredittkort og forbrukslån, bør du i første omgang prøve å få samlet dem i et større lån med avtalt nedbetalingsplan. Da får du mer kontroll og dette blir som regel rimeligere. Dersom du ikke får hjelp fra banken, må du begynne å prioritere ekstra nedbetaling på de minste lånene/kredittkortene. Dette innebærer at man må forsake reiser og andre investeringer en periode. Man må også være oppmerksom på daglig forbruk og spare penger der man har muligheten.

Les også:
Slik sikrer du familien en sunn økonomi

Ble foreldre – fikk pengetrøbbel

Slik kommer du ut av pengeknipen

Her er noen tips for hvordan du kan spare penger i det daglige:

– Gå gjennom kontoutskrifter og se hvor du kan spare penger. Lag deg budsjett.

– Lag deg regningskonto og bufferkonto. Da kan du sette av på lønningsdag til regninger og sparing samtidig som du får bedre oversikt over hva som står igjen til husholdning. Planlegg måneden ut fra dette.

– Skriv ukesmeny og handleliste. Dersom du gjør matinnkjøpene en til to ganger i uken unngår du impulskjøp.

– Ta vare på rester. Bruk fantasien og du kan lage mye godt.

– Vurder nytten av medlemskap og abonnement. Si opp det du ikke trenger.

– Tenk deg om før du handler. Trenger du dette? Kan du få det rimeligere andre steder?

– Trenger du klær eller utstyr til barnet kan du finne mye fint på finn.no

– Et kafébesøk hver dag blir dyrt over tid. Planlegg heller et kafébesøk innimellom. Det er mye annet hyggelig man kan gjøre sammen som ikke trenger å koste noe.

– Oppdater deg på tilbud.

– Får du ikke økonomien til å strekke til anbefaler jeg deg å søke råd hos økonomisk rådgiver før du begynner å ta opp dyre smålån. Søk hjelp før det går for langt.

Bloggen er publisert i samarbeid med norsk Familieøkonomi

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?