BabyAmmingKan jeg amme når jeg er gravid?

Kan jeg amme når jeg er gravid?

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Babyverden 7672 Sist oppdatert 12.10.07
Kan man fortsette å amme selv om man er gravid på nytt? Påvirker graviditeten melken? Kan melken ta næringen fra fosteret? Ammehjelper og jordmor svarer.

Spørsmål:
Hei! Jeg har en fantastisk gutt som blir 2 år i juli, jeg har frem til nå ammet ham etter behov, vanligvis hver morgen, og ettermiddag når det passer. En ordning som vi begge trives meget godt med. Har den siste uken sluttet med ettermiddagspupp, kun i mammas seng om morgenen. Dette går svært fint, og jeg regner med at å slutte helt også vil være uproblematisk. Spørsmålet mitt er at vi i den siste tiden har begynt å diskutere neste barn, føler vel at tiden begynner å bli moden… Har ved 2 anledninger før blitt gravid ved «1.forsøk», så her tas ingen sjanser før alle elementer er veloverveid.

Er det fornuftig å slutte ammingen helt før jeg blir gravid, eller kan jeg fortsette til vi begge er klare til å slutte? Hvor stor er belastningen ved amming 1-2 ganger daglig? Jeg har ved tidligere svangerskap vært svært dårlig, og hatt problemer med kvalme, og også hatt vansker med å legge tilfredsstillende på meg, er i dag 170cm høy, og veier 58 kg. Både jeg og min sønn setter stor pris på kosen og nærheten som følger med ammingen, og det er vel ikke de store mengdene han drikker lenger. Håper du har noen gode råd å gi oss!

Svar:

Hei!

Kjør i veg du – og fortsett med ammingen!

Jeg er overbevist med at så få måltid så er det ikke mye nærig han trekker fra kroppen din, dere trives begge to med kosestundene deres, og da synes jeg ikke det er noen grunn til å slutte nå. Nytt svangerskap betyr ikke at vi må slutte å amme. Det er mulig han slutter av seg selv mens du er gravid, gjør han ikke det kan han godt få die sammen med lillesøster/lillebror. Det kan være godt for dere alle tre.

Jeg tenker som så at særlig fordi du har vært dårlig under svangerskap så kan det være ok å amme… Du må jo fortsatt ta godt vare på gutten din, da kan det være en lettelse å legge seg i senga og hvile mens han forsyner seg.

Det eneste jeg vil advare ifht er å bråslutte med ammingen av storebror når den nye babyen kommer. Det kan være vel tøft å miste mamma til en liten søsken, og å miste puppen samtidig.

Men tandemamming går altså greit!

Lykke til alle sammen!

Hilsen ammehjelper Inger Anita

Spørsmål:

Hei! Ventar barn nummer tre, er berre fem veker på veg. Ammar jentungen på eitt og eit halvt år enno. Lurer på om det kan gjere at næringa blir prioritert til brystet i staden for til embryo og foster. Veit ein noko sikkert her? Ho får bryst store delar av natta og eit par-tre gongar om dagen. Takk!

Svar: 

Det er ingenting i veien for at du kan amme barnet ditt gjennom graviditen dersom du ønsker det. Vær nøye med kostholdet, sørg for gode ferske råvarer og spis variert.

Som frisk kvinne i Norge med tilgang på alt du kan ønske deg av ernæring er det ingen risk for at det skal gå ut over ernæringen til det nye lille barnet som skal vokse og gro i kroppen din.

Pass godt på seg selv!

Lykke til videre.

Hilsen Monica.

Spørsmål:

Hei , jeg har en gutt som er 6mnd gammel, go jeg ammer han. I går oppdaget jeg at jeg er gravid ca 4 uker på vei. Kan jeg fortsette å amme selv om jeg er gravid?

Svar:

Hei!

Du kan godt fortsette å amme mens du er gravid. Det eneste jeg vil gjøre deg oppmerksom på, er at hvis du vil slutte å amme gutten din før den nye babyen kommer, så kan det være lurt å avvende ham før selve fødselen, slik at han ikke "mister" mammaen sin til en lillebror/søster samtidig som han mister puppen. Det kan være vel mye på en gang. Men det er faktisk også mulig å amme begge to, særlig når aldersforskjellen blir såpass liten.

Fordi dette er et aktuelt spørsmål for mange har jeg skrevet en artikkel om temaet, den finner du på: https://www.babyverden.no/templates/Article____20692.aspx

Lykke til med barna!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: