Hvordan ville du reagert hvis svigerforeldrene dine forventet å ta del i oppdragelsen? Skal du godta at barnet ditt får andre regler av bestemor og bestefar? Moren til en gutt på 3 måneder er bekymret over svigerforeldrenes innblanding. Det blir ikke lettere når mannen tar svigers parti! Les hvilke råd helsesøster Ebba kommer med.
Spørsmål:
Hei Ebba!

Jeg har en sønn på 3 mnd, og jeg og samboeren min har snakket litt om hvordan vi vil oppdra han. Vi er veldig enige, men han mener at hans foreldre skal få ta del i oppdragelsen..og jeg tror kanskje at de forventer at de får det.. Dette mener jeg blir galt…(?) Og når vi har snakket om oppdragelse når svigers har vært tilstede har de alltid lagt seg bort i, og sagt at nei, sånn må du ikke gjøre det, og dersom jeg sier at det og det får han ikk lov til, sier de: jo, det får han lov til når han er til oss. Dette gjør at jeg gruer meg veldig til han blir så stor at denne oppdragelsen trer i kraft.. Jeg mener at frem til at han er så stor at han forstår forskjell på hva som er lov og ikke hjemme til meg, og når han er til bestemor og bestefar, må de også følge mine regler…(?) Hvis ikke blir det jo veldig vanskelig for oss som foreldre å ha klare grenser til han…eller..? Er det jeg som er helt bak mål her, eller…? Det er veldig frustrerende at de driver å legger seg bort i på den måten… De har også, allerede nå, begynt å snakke om hva han ikke må spise fordi at han kan bli tjukk… er litt redd for slike holdninger til ett lite barn.. Gutten kan jo få problemer med det… Hvordan kan jeg si til dem, uten å ødelegge noe forhold, at jeg ikke vil at de skal blande seg…? Eller syns du de har krav på det..? Håper på svar!

 
 

 

 
Svar:
Det viktigste for sønnen din, er at du og mannen din er enige om hvordan dere vil ha reglene hjemme, og at han får trygge gode foreldre som har noe faste ritualer/rutiner når det gjelder legging, måltider mm. Det gir forutsigbarhet i hva som skjer i løpet av døgnet, og det vil gjøre sønnen deres trygg og fornøyd.
 
Besteforeldre som «skjemmer bort» barnebarnet sitt litt, er ikke ofte et stort problem, for barnet innordner seg til hva som er reglene hjemme så snart det kommer hjem til mor og far igjen. Det positive er at dere vil ha god hjelp av besteforeldre som kan være en avlastning og trygg barnevakt på sikt.
 
Det at de allered nå er bevisst på kosthold og tydligvis ikke vil gi mye søtsaker og usunn kost, er jo positivt.
 
Skjønner at du er skeptisk, og føler deg litt overkjørt, men prøv å se på det positive i det hele, for det er mange besteforeldre som ikke har verken tid eller interesse for barnebarnet sitt.
Det beste er om du kan la det de sier, bare «være luft» og snakk heller med andre mødre som har barn på samme alder. Da vil du bli tryggere på dine egne meninger og holdninger, og ikke bry deg om hva de sier. Det kan også være greit å si at helsesøster har anbefalt…..sagt at….Det pleier å hjelpe. Har rådet en del mødre til å si det, og det har vært nyttig.
 
Hilsen Ebba
Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?