Lurer du på hvordan babymat på glass har så lang holdbarhet, og hvor råvarene egentlig kommer fra? Vi har spurt produsentene!

Sist oppdatert: 15. mai 2013

Vi har snakket med tre av de store produsentene av barnemat i Norge: Nestlé, Småfolk og HiPP.Her har alle fått mulighet til å svare på noe av det du lurer på om maten du gir til barnet ditt.

Svarene er gitt av kommunikasjonsjef Marianne Hardeng Aaberg i Nestlé Norge, kommunikasjonsjef Malin Westling i Semper, som produserer Småfolk, og produktsjef Stine Nygård Sjølie for HiPP barnemat i Norge.

Les mer: Klinisk ernæringsfysiolog sier du kan gi barna middagsglass med god samvittighet

1. Hvor produseres barnematen?

Nestlé: Nestlés middagsglass produseres på Nestlé sin fabrikk i Finland. 
Småfolk: Småfolks barnemat tilberedes på vår egen fabrikk i Spania, som er en av Europas mest moderne.
HiPP: All barnemat på glass fra HiPP produseres i fabrikken ved siden av hovedkontoret til HiPP i Pfaffenhofen, en liten by utenfor München i Syd-Tyskland.

2. Hvor kommer råvarene fra?
Nestlé: Nestlé bruker nordiske råvarer i barnematen på glass. Det betyr for eksempel at grønnsakene kommer fra finske bønder og kornet kommer fra svenske jorder. Tropiske frukter kommer av naturlige årsaker fra sørligere deler av verden.
Småfolk: Lover stiller meget strenge krav til råvarene som brukes i babymat, strengere enn annen mat vi kjøper i butikken. Bare en brøkdel av verdens råvarer er av så høy kvalitet at de kan brukes som ingredienser i barnemat. Derfor kjøper vi råvarene der kvaliteten er. Jo nærmere opprinnelsen er anleggene våre, jo bedre for bærekraftig produksjon. Dette betyr for eksempel at vi kjøper kjøtt fra Spania og Sverige, frukt og grønnsaker fra Spania, fisk fra Norge og ost fra Sverige.
HiPP: Vi samarbeider tett med 6000 erfarende bønder som dyrker økologisk frukt og grønnsaker samt leverer andre råvarer som korn, kjøtt og fisk, kun til HiPP barnemat. De fleste råvarene kommer fra Tyskland, Italia, Frankrike og Spania. HiPP har full kontroll på hele verdikjeden.

Les mer: Ernæring fra 6 måneder til ettårsalderen

3. Hvordan kan et måltid på glass ha holdbarhet i flere måneder?
Nestlé: Barnemat på glass gjøres holdbar ved skånsom varmebehandling. Vi bruker ikke konserveringsmidler eller fargestoffer for å øke holdbarheten. Det er viktig å sjekke at det er klikkelyd ved åpning, dette garanterer uåpnet glass og at vakuum er intakt. 
Småfolk: Babymatglassene konserveres gjennom oppvarming i trykk-koker. Det er en gammel tradisjonell konserveringsmetode som gjør at vi ikke trenger å bruke konserveringsmidler, og maten holde enda lenger.
HiPP: Det er produksjonsmetoden som gjør at barnemat på glass holder like god kvalitet i mange måneder. Temperatur og tid for oppvarming gjøres så skånsomt som mulig og avhenger av ingrediensene i de ulike produktene. Dette garanterer maksimal sikkerhet og bevarer næringsinnholdet så vel som smaken på maten. Det finnes ingen konserveringsmidler i HiPP barnemat.

4. Er det bedre med hjemmelaget mat?
Nestlé: Hjemmelaget mat er et godt alternativ, men da vet man ikke hvor råvarene kommer fra. Nestlé stiller meget strenge krav til råvarene og vi skal alltid vite hvor de kommer fra. Det viktigste for oss er at foreldre skal føle seg trygge når de kjøper barnemat på glass. Det stilles faktisk mye strengere krav til råvarer som skal brukes i barnemat enn til de du kjøper i butikken. Vi er også nøye med å tilpasse riktig næringsinnhold og konsistens til barnets utviklingsnivå når vi lager barnemat.
Småfolk: Fordelen med ferdiglaget babymat er at råvarer og de ferdige rettene er kontrollert på en annen måte enn den maten du kjøper i butikken og lager selv. Babymat har en spesiell lovgivning som innebærer mye strengere grenseverdier for rester av plantevernmidler, giftstoffer og tungmetaller enn det som gjelder for vanlig mat. Vi kaller det barnematkvalitet.
HiPP: Både industriell og hjemmelaget barnemat er egnet for spedbarn. Det er likevel noen fordeler ved å gi industriell barnemat fra HiPP på glass versus hjemmelaget barnemat. Industriell barnemat er strengt regulert av både europeisk og nasjonal lovgivning og må oppfylle høyere juridiske krav til kvalitet enn hva man klarer selv hjemme på kjøkkenet. Økologiske produkter har i tillegg enda strengere krav til kvalitet som for eksempel forurensning under produksjon og transport, og det er ikke lov å bruke kjemiske sprøytemidler, skadedyrbekjempelse og konserveringsmidler. Glassene er også spesielt tilpasset det spesifikke ernæringsbehovet til spedbarn ved ulike aldre. HiPP ønsker likevel å støtte småbarnsforeldre i å lage hjemmelaget barnemat da dette fremmer matglede for både store og små. Derfor har vi over 100 oppskrifter på hjemmelaget barnemat på hipp.no samt at vi tilbyr gratis barnematkurs på Geitmyra i Oslo.

Les mer: Barnets matvaner starter med deg

5. Kan en baby leve på mat fra glass?
Nestlé: Babyer skal ha et variert og balansert kosthold. Små barn har veldig små magesekker, og det stilles derfor ekstra krav til maten de spiser. Middagsglass er fattig på jern, og barnet trenger jernrik kost. Nestlés grøter er beriket med jernfumarat som tas godt opp i kroppen, og som er i tråd med ernæringsmyndighetenes anbefalinger.
Småfolk: Ja, hvis du supplerer med grøt og kanskje en liten skive eller frukt som mellommåltid.
HiPP: Ja, spedbarn kan fint ha et kosthold basert på middagsglass og glass med frukt/korn til alle måltider med fast føde ved spedbarnsalder. Morsmelk eller morsmelkerstatning må selvfølgelig også inngå for å oppnå en ernæringsmessig balansert kosthold. Vi anbefaler også at barnet, fra 6 måneders alder, introduseres for grøt og etter hvert også brødskiver og annen fast føde for et variert kosthold. Kostholdet bør tilpasses barnets alder og vekt.

6. Har alle typer middagsglass hele spekteret av næringsstoffer barnet trenger?
Nestlé: Middagsglass bidrar med energi og viktige næringsstoffer, og har ikke minst en viktig rolle ved å la barnet få smake på ulike smaker. Dette er viktig for at barnet ikke skal bli for kresent når det blir eldre. Forskning viser at babyer er best mottakelig for å smake nye smaker rundt 6-7 måneders alder, det er derfor flott om barnet får smake mange råvarer fra tidlig alder for å forebygge kresne barn når de blir større.
Småfolk: Ja, vil følger de nordiske anbefalingene for næringsstoff og beregner ut fra disse hvilket næringsinnhold middagsglassene skal ha. Vi går ut ifra en tenkt dagsmeny der et barn spiser grøt eller velling morgen og kveld, mellommåltid med frukt eller skive og middagsglass til lunsj og middag.
HiPP: Hele spekteret av næringsstoffer er summen av alle måltider et barn får på en dag. Middagsrettene våre er alltid en del av en blandet daglig diett. Derfor gir ett produkt naturligvis bare én del av de daglige nødvendige næringsstoffene. HiPP har middagsglass som inneholder mange ulike råvarer som ulike grønnsaker, kilder til karbohydrater og proteinkilder som økologisk fisk, okse, svin, kylling. Vi har også vegetariske middagsretter som alternativ, som inneholder melk og ost som sammen med pasta og ris er gode proteinkilder. 

Les mer: 10 kjappe om å spise selv
                Overgrep å tvinge barnet til å spise

7. Hvor mye må du variere i typer middager som barnet spiser? Vil barnet få altfor ensidig kost dersom det bare spiser et par favoritter?
Nestlé: Som nevnt over er det viktig å variere kosten, og la barnet få smake mange forskjellige smaker. Dette er du tjent med videre i livet, så barnet ikke blir så kresent.
Småfolk: Vi oppfordrer til å la barnet prøve forskjellige smaker og variere med kjøtt, fisk og vegetarisk mat. Men vi vet at mange barn har en favoritt og kan nekte å spise noe annet enn en bestemt rett i flere uker. Det har vi tatt hensyn til når vi har satt sammen næringsinnholdet, og det er derfor ingen risiko for at kostholdet blir for ensidig – selv om barnet bare spiser en bestemt rett.
HiPP: Vi anbefaler å variere maten hver dag i forhold til hva barnet aksepterer og hva det er kjent med av ulik smak og konsistens. På den måten blir spedbarnet vant til et blandet kosthold av sunne ingredienser og forskjellige smaker. Men dersom barnet kun godtar noen få favoritter, vil allikevel barnet få det ernæringsmessige behovet oppfylt.

8. Ofte ser mange middager ganske like ut. Hvorfor?
Nestlé: Vi prøver å lage middager med ulike smaker, men visse basisingredienser som pasta, ris, potet, gulrot, tomat og/eller pastinakk går nok litt igjen. Vi varierer smakene med ulike grønnsaker, kjøtt, fisk og urter. Husk at barnemat smaker lite for oss voksne som er vant til saltere mat, og mat med mer smak generelt. Salt tilsetter vi ikke til middagsglass under 1 år, barna trenger ikke tilsatt salt. Fra ettårsalder tilsetter vi en ørliten mengde salt, for å gradvis forberede overgangen til familiens øvrige kosthold.
Småfolk: Potet og gulrot er basis i norske tradisjonelle retter, og hver av rettene til Småfolk har sin unike smak. Småfolk barnemat er laget etter norske oppskrifter, og smaken skal kunne gjenkjennes av mor og far.
HiPP: HiPP kan tilby et bredt spekter av produkter med et godt utvalg av ulike ingredienser. Det er for eksempel middagsretter med forskjellige typer kjøtt, med fisk og vegetar samt ulike grønnsaker og pasta, ris eller couscous. Allikevel er det alltid norsk handel som avgjør hvilke produkter de ønsker å ha i butikkhyllene, og produkter som selger godt og som de fleste liker, finnes altså i de fleste butikker.

Hva synes du om artikkelen?