BabyAmmingGravid og ammende

Gravid og ammende

Illustrasjonsfoto: iStock
Av ammehjelper Inger Anita Merkesdal 19190
”Kan jeg bli gravid mens jeg ammer?”, ”Kan jeg amme mitt første barn mens jeg er gravid?” Som ammehjelper får jeg mange spørsmål om amming og ny graviditet. Her er svar på en god del av disse spørsmålene.

Et tema er så grunnleggende som: ”Kan jeg bli gravid mens jeg ammer?” Til det er svaret: «Ja, det kan du.» Vi hører gjerne at amming kan fungere som prevensjon. Dette er til dels riktig, men forskning viser at det er visse kriterier som må være oppfylt for at ammingen skal redusere sjansen for å bli gravid.

– Hvis barnet er under seks måneder gammelt, mor ikke har fått menstruasjonen tilbake og barnet fullammes. Det vil si at barnet utelukkende får næring fra mors bryst, ammes fritt natt som dag og ikke bruker smokk. Stemmer alle disse tingene, er sjansen for å bli gravid meget lav. Da vil den være omtrent like stor som blant kvinner som bruker minipillen, eller vanlig spiral uten hormoner, forklarer Rachel Myr. Hun er ammehjelper, jordmor og internasjonalt godkjent ammespesialist (IBCLC).

Med en gang ett av kriteriene ikke lenger er oppfylt, er sjansen for å bli gravid noe høyere. Men hvorvidt en da blir gravid eller ei, varierer i forhold til hvor lett en ellers har for å bli gravid.

– Noen blir kanskje ikke gravide før barnet er avvent. Andre kan bli gravide før de har fått igjen mensen, fordi det blir klaff ved første eggløsning, sier Myr.

Kvinner som får igjen menstruasjonen under fullamming de første seks månedene, pleier for øvrig ikke å ha eggløsning før etter den første menstruasjonsblødningen. De som går lenger enn seks måneder uten mens, har derimot større sjanse for at eggløsningen vender tilbake før de får blødning.

Melkeproduksjonen
Noen kvinner opplever melk i brystene tidlig i graviditeten. Er det farlig?

– Nei. Det betyr bare at de er gravide. Samtidig som fosteret begynner å vokse, begynner cellene i brystene å utvikle seg for å produsere melk. Inntil barnet er født vil svangerskapshormonene undertrykke produksjonen. Men når morkaken, med sin hormonproduksjon er kommet ut i forbindelse med fødselen, starter melkeproduksjonen, forklarer hun.

Produksjonsprosessen går sin gang, enten barnet blir lagt til etter fødselen eller ei. Men skal vi få opp produksjonen slik at vi får nok melk til barnet, må det legges til brystene. Overgangen mellom råmelk og ”moden” melkeproduksjon er tidsavhengig, mens volum er avhengig av stimulering gjennom amming. Derfor er det viktig med hyppig amming de første dagene etter fødselen.

Tidlig melk
Langt fra alle gravide merker at de har råmelk i brystene. Men noen har såpass mye at de lekker. Det forekommer til og med at gravide utvikler brystbetennelse. I så fall skal det behandles av lege. Enkelte har vært inne på å pumpe melk og lagre denne mens de er gravide. Det har imidlertid ikke noe for seg.

Dessverre forekommer det at kvinner sliter med å få til ammingen. En som har opplevd vanskeligheter med ammingen hos ett barn, vil gjerne gjøre det en kan for å forebygge nye problemer. Kan vi så stimulere produksjonen i løpet av graviditeten?

– Nei. Med mindre den gravide kvinnen allerede ammer, vil hormonene som produseres i morkaken undertrykke melkeproduksjonen inntil barnet er født. Derfor har det ikke noe for seg å forsøke å stimulere med tanke på babyen som kommer. De som har hatt problemer med tidligere amming, og er bekymret for at dette skal skje igjen, bør heller i god tid kontakte fødestedet for å legge en plan for en god ammestart. Da kan de også snakke gjennom hva som skjedde forrige gang, anbefaler hun.

Sen melk
En utbredt misforståelse er at keisersnitt forsinker melkeproduksjonen. Det er ikke tilfelle. Så lenge mor og barn får være sammen, og barnet kan stimulere brystene, vil melken komme akkurat som etter en vanlig fødsel. En gruppe kvinner som ofte trenger lengre tid før produksjonen er på topp, er imidlertid brystopererte, uavhengig av årsaken til operasjonen.

– Hvis de behøver å gi barnet tilleggsmat i starten, betyr det ikke nødvendigvis at barnet alltid vil trenge tillegg. Her er det store variasjoner, og det enkelte barns behov avgjør om det skal ha tillegg eller ei, forteller Myr. – Det vesentlige er at mødrene får støtte til å komme gjennom startfasen, og ikke gir opp for tidlig fordi de tror at det ikke nytter.

Ifølge henne gjelder det samme for mødre som er ”trege” i starten. Det kan virke håpløst, men hvis de fortsetter å legge barnet til, vil melkeproduksjonen vanligvis øke over de første ukene.

Amming og stor mage
Hva så med amming og ny baby? Noen spør for eksempel: ”Jeg har sluttet å amme og er gravid, men har fremdeles melk i brystene. Er det farlig for fosteret?” Eller: ”Jeg er gravid i andre måned, og ammer gutten min på åtte måneder. Både han og jeg trives med det. Når må han slutte å die?”

Igjen kan Rachel Myr berolige:
– Har du melk i brystene samtidig som du har barn i magen, så har kroppen næring nok til begge deler. Kvinner kan trygt amme gjennom hele graviditeten, svarer hun. Ved graviditet er det imidlertid vanlig å bli ekstra følsomme i brystene den første tiden. Dette kan være med på å fremskynde avvenningen, fordi mor kan oppleve dette som ubehagelig.

Også dersom en gravid, ammende kvinne ser ut til å kunne føde for tidlig kan det tenkes at hun bør slutte å amme, fordi amming kan stimulere til ri-aktivitet. Men en orgasme utløser langt mer oxytocin enn ammingen. Så hvis hun ikke har fått forbud mot orgasmer, bør det være trygt å amme. Og for en frisk kvinne med en normal graviditet, skal det atskillig mer til for å få fødselen i gang før tiden.


Ammeslutt
Hos noen ammende går melkeproduksjonen tilbake ved ny graviditet. Da kan diebarnet selv miste interessen, og ammingen tar slutt som en naturlig konsekvens av det. Men hvis produksjonen opprettholdes og brystbarnet dier gjennom hele svangerskapet, fortsetter den gravide å produsere melk som før. Det første døgnet eller så etter fødselen kommer det råmelk, og så produseres den vanlige melken.


– I slike tilfeller ser vi gjerne at melkemengden går meget raskt oppover igjen. Babyen går knapt ned i vekt i det hele tatt, og moren kan om hun ønsker fortsette å amme begge barna, forklarer Myr.

Hvor lenge skal så eldstemann få drive på? Her kommer Rachel Myrs første advarsel.

– Det kan være tøft å måtte dele mamma med en ny søster eller bror, og samtidig oppleve å miste puppen. Jeg ville gå så langt som å si at dersom kvinnen har ammet langt ut i svangerskapet, så er det ikke lurt å tvangsavvenne størstemann tett opp mot fødselen. Da kan barnet forbinde den uønskede og uventede opplevelsen med den nye babyen. Dessuten kan det være utrolig greit å ha en pupp å tilby det eldste barnet, når kvinnen må sitte en god del og amme den nye. Dette kan komme godt med, spesielt i starten.

Konklusjon og noen unntak
Amming lar seg altså fint kombinere med ny graviditet. Men ingen regel uten unntak: Kvinner som trenger medisinsk hjelp for å bli gravide, anbefales å slutte med amming før de begynner på ny fertilitetsbehandling. Årsaken er at amming reduserer effektiviteten av behandlingen.

– Dette kan være en vanskelig avveining. De har lyst på flere barn, og vet at dette kan ta tid. Samtidig har de gjerne ikke lyst til å slutte av ammingen, spesielt når de ikke har noen garanti for at de faktisk blir gravide på nytt likevel, forteller den erfarne eksperten.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: