Å få et lite barn som reisekamerat vil selvfølgelig forandre reisemønsteret du kanksje er vant til. Det viktigste er å tilpasse reisen etter barnet, vær realistisk i det dere skal oppleve og ta dere god tid. Her er noen gode tips:

Sist oppdatert: 28. januar 2005

Vær fleksibel
Tilpass reisen underveis. For mange inntrykk og lyder kan overstimulere en baby. Småbarn kjeder seg når de må sitte stille i en vogn i stedet for å få utfolde seg og få utløp for energi. p />

Derfor bør du ha et enkelt ferieopplegg som lett kan la seg forandre dersom barnet blir trett eller rett og slett ønsker å leke i hotellets svømmebasseng i stedet for lange byvandringer.

Reis til et familievennlig sted
Å reise med barn trenger ikke å være synonymt med overfylte turistmaskiner. Det går fint an å unngå de verste turistfellene, dersom du ønsker det. Andre igjen synes det er greit og uproblematisk å reise til et typisk turisthotell med fullt opplegg for barna.

Uansett hva du velger bør du være sikker på at feriestedet er tilpasset barn slik at du slipper å bruke store deler av ferien din til å finne opp smarte løsninger. Leier dere et hus, bør det være barnesikkert, velger dere hotell er det kjekt at barna blir tatt på alvor i forhold til mat og aktiviteter. På mange hoteller bor barn gratis på foreldrenes rom. Det viktigste er at både barn og foreldre skal trives og ha en fin ferie – sammen!

Ha alltid med mat og drikke på reisen.
Uansett hvor du skal og hvordan du reiser dit er det greit å ha med ekstra flasker med vann og små mellommåltider. Barn trenger, akkurat som oss voksne, mye væske og små barn kan ikke alltid vente på matserveringen. Ha derfor alltid et lite lager av frukt, rosiner, kjeks og juicebokser i vesken. Husk også våtservietter!

Små barn i bil
Reiser dere med bil er det viktig å beregne god tid, og ha hyppige pauser. Ha med noen enkle leker barna kan aktiviseres med i pausene; en liten ball, et hoppetau eller rett og slett en bok. Når dere legger opp reiseruten kan det være lurt å finne fine stoppesteder underveis. Sørg for at det er gode sanitære forhold der dere stopper. Ha uansett toalettpapir i bilen. Småbarn vil alltid tisse når det er langt til neste stopp.

La ikke dagsettappene bli for lange, det er godt å få noen timers avslapping på kvelden etter en lang dag i bil.

Ønsker du å unngå all planleggingen kan det være lurt å legge reisen til den tiden på døgnet da barnet vanligvis sover. Mange foreldre velger å kjøre om natten. Man kommer langt dersom man er to om å kjøre. Fordelene med å reise om natten er at det er lite trafikk på veiene, man slipper krangling i baksettet og bilsyke barn. Ulempen er selvfølgelig at serveringssteder ofte er stengt og at ferger ikke går like ofte om natten.

Tenk sikkerhet
Ha alltid med deg sikkerhetsutstyr til babyen. Skal dere bo i et hus eller leilighet med trapper er det lurt å ha en mobil trappegrind med. En reiseseng kan også være praktisk. Reiser dere med bil, sørg for at bilsetet er festet skikkelig. Dette er ikke minst viktig dersom dere leier bil med barnesete. Dekk også til vinduer slik at  barnet blir skjermet for sterk sol.

Ha med nok leker og underholdning
Time etter time i bil er kjedelig for de små. Sørg derfor for at de har nok å pusle med underveis. Det finnes praktiske bilposer som festes på et av forsetene. Her er det lommer og hemper til bøker, leker og spill. Fest gjerne lekene til de minste barna fast i barnestolen slik at de ikke mister dem på gulvet. Å gjemme unna noen overraskelser kan være greit. En ny leke nå og da kan korte turen betraktelig for et barn.

En CD eller kassett med barnesanger kan også gjøre underverker, selv om mor og far kan bli leie i lengden…

Øv barnet på reisen
Det kan være lurt å venne barnet til å reise på langtur. Ta dere en dagstur eller helgetur for å se hvordan barnet innstiller seg. Dersom barnet er stort nok til å forstå, vis det bilder av feriestedet og fortell hva dere skal gjøre der.  Dersom du klarer å overføre positive forventninger om ferien til barnet, er sjansen stor for at dere vil få en flott opplevelse sammen!

Hva synes du om artikkelen?