Sist oppdatert: 22. mars 2006

Spørsmål:

Hei! Har en datter på snart 6 mnd, som har blitt ammet siden fødsel. Dette er mitt fjerde barn, har bestandig hatt nok og fet melk, men av forskjellige årsaker, bl.a mye stress og mas, har jeg nå for lite. Det er så og si tomt ettermiddag og kveld. Hun begynte med fast føde 4 mnd.gammel, spiser nå 2 måltider grøt og 1 med middag pr. dag. Problemet er at hun nekter å drikke noe annet en morsmelk! Bleiene er så og si tørre, kun litt våte om morgenen. Før sov hun 12t i strekk om natten, men i det siste har jeg måttet amme henne kl 22 og 05. Hun er i god form, blid og aktiv, og glad i mat. Har prøvd tåteflaske, kopp, tutkopp og skje, men hun bare gråter, vil ikke ha. Har nå prøvd snart alt av drikke, blandet ut h-melk,saft, eplejuice, sukkervann, kokt vann, men prøver for det meste med morsmelk erstatning. Hva er symptomer på dehydrering hos baby? Og hva må gjøres til slutt, må hun få væske intravanøst? Syns at fontanellen er litt `sammensunket`, vet ikke om det er tegn på uttørking? Er i kontakt med helsestasjon, har prøvd alt av råd, ikke noe hjelper. Begynner å bli stresset av dette, har jeg grunn til bekymring, så lenge hun egentlig er blid og fornøyd? (Bortsett fra når hun blir påtvinget drikke!) Et friskt barn drikker vel når det blir tørst? Hilsen sliten 4barns mor!

 

Svar:

Ja, et barn som er tørst drikker, det kan du være sikker på. Synes du skal prøve å slappe av for datteren din siden du beskriver henne som blid og fornøyd, da får hun garantert nok væske.
Et barn som lider av uttørring, har gjerne feber, diarre eller oppkast og vil være slapp og vanskelig å få kontakt med. Det vil også være litt rynkete hud, «stående hudfold», som tegn på dehydrering, uttørking. Det kan i slike tilfeller være nødvendig med intravenøs væsketilførsel.
Det er ikke noe av dette som stemmer for din datter. Fontanellen er ikke noe godt «barometer» for uttørring, så jeg synes ikke du skal forkusere på det.
Du sier at du er 4 barnsmor og har litt lite  melk, men jeg tror nok egentlig at du har mer enn nok for datteren din. Det som kan være et lite problem i forhold til de nye effektive bleiene, er at de nesten ikke virker fuktige, så det er litt annerledes enn for noen år siden.
Det at du ammer både kl.22 og kl 05, gir nok henne en god del ekstra, slik at hun ikke blir så tørst om morgenen. Det er også ganske mye væske i grøten. Det er ca 6 dl melk, væske, som er normalt behov for en 6 mnd. gammel baby.
Jeg synes du skal slappe helt av med dette, slik at fokuset blir på ei blid bestemt jente i fin utvikling. Hun får det jo som hun vil fordi alle blir bekymret, så hun trenger ikke lære seg å drikke mm tillegg, juice eller vann.
Hilsen Ebba
Hva synes du om artikkelen?