BabyAmmingTørre bleier

Tørre bleier

Du skal være obs dersom barnet har tørre bleier. Men husk at bleier i dag har god oppsugingsevne, sier helsesykepleier. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 18641
Betyr tørre bleier at babyen får i seg for lite væske, selv om barnet virker både fornøyd og glad? Hva er tegnene på uttørring? Helsesykepleier forklarer.

Spørsmål:

Hei!

Jeg har en datter på snart 6 måneder, som har blitt ammet siden fødsel. Dette er mitt fjerde barn, har bestandig hatt nok og fet melk, men av forskjellige årsaker, blant annet mye stress og mas, har jeg nå for lite. Det er så og si tomt ettermiddag og kveld. Hun begynte med fast føde 4 måneder gammel, spiser nå 2 måltider grøt og 1 med middag pr. dag.

Problemet er at hun nekter å drikke noe annet en morsmelk! Bleiene er så og si tørre, kun litt våte om morgenen. Før sov hun 12 timer i strekk om natten, men i det siste har jeg måttet amme henne kl 22 og 05. Hun er i god form, blid og aktiv, og glad i mat. Har prøvd tåteflaske, kopp, tutekopp og skje, men hun bare gråter, vil ikke ha. Har nå prøvd snart alt av drikke, blandet ut h-melk, saft, eplejuice, sukkervann, kokt vann, men prøver for det meste med morsmelk erstatning.

Hva er symptomer på dehydrering hos baby? Og hva må gjøres til slutt, må hun få væske intravenøst? Syns at fontanellen er litt «sammensunket», vet ikke om det er tegn på uttørking? Er i kontakt med helsestasjon, har prøvd alt av råd, ikke noe hjelper. Begynner å bli stresset av dette. Har jeg grunn til bekymring, så lenge hun egentlig er blid og fornøyd? (Bortsett fra når hun blir påtvunget drikke!) Et friskt barn drikker vel når det blir tørst?

Hilsen sliten 4barns mor!

Helsesykepleier svarer:

Ja, et barn som er tørst drikker, det kan du være sikker på. Jeg synes du skal prøve å slappe av for datteren din, siden du beskriver henne som blid og fornøyd. Da får hun garantert nok væske.

Et barn som lider av uttørring, har gjerne feber, diaré eller oppkast, og vil være slapt og vanskelig å få kontakt med. Det vil også være litt rynkete hud, "stående hudfold", som tegn på dehydrering, uttørking. Det kan i slike tilfeller være nødvendig med intravenøs væsketilførsel.

Det er ikke noe av dette som stemmer for din datter. Fontanellen er ikke noe godt "barometer" for uttørring, så jeg synes ikke du skal fokusere på det.

Du sier at du er firebarnsmor og har litt lite melk, men jeg tror nok egentlig at du har mer enn nok for datteren din. Det som kan være et lite problem i forhold til de nye effektive bleiene, er at de nesten ikke virker fuktige, så det er litt annerledes enn for noen år siden.

Det at du ammer både kl. 22 og kl. 05, gir nok henne en god del ekstra, slik at hun ikke blir så tørst om morgenen. Det er også ganske mye væske i grøten. Det er ca 6 dl melk, væske, som er normalt behov for en 6 måneder gammel baby.

Jeg synes du skal slappe helt av med dette, slik at fokuset blir på ei blid bestemt jente i fin utvikling. Hun får det jo som hun vil fordi alle blir bekymret, så hun trenger ikke lære seg å drikke m.m. tillegg, juice eller vann.

Hilsen Ebba

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: