Sist oppdatert: 6. april 2007

Spørsmål:

Hei Inger Anita, og takk for tidligere svar. Etter å ha våknet om morgenen med forholdvis fulle bryst over en lengre periode (ca. 2 mnd – datteren min er 2 mnd), opplever jeg nå plutselig at brystene er «slappe» allerede etter første amming på morgenen.
Hun sover godt om natten, og som regel er det 5 – 5,5 t mellom ammingen på natten, det har hendt at det har vært 7 timer også. Jeg lurer på om dette er produksjonen som har tilpasset seg hennes spising, eller om det er en følge av at jeg har latt henne sove lenge på nettene?
Jeg ammer hver 3. time på dagen, og hun har hittil lagt på seg masse, men jeg vil ikke at denne gode trenden skal snu slik at vi må starte med mme. Jeg er redd for å få for lite melk!
Synes du jeg burde gjøre noe for å øke produksjonen? Hvis ja, hva er beste metoden? Er det bedre å amme begge brystene til hvert måltid slik at de blir oftere stimulert, eller å tømme ett og ett bryst helt, selv om brystene da blir sjeldnere stimulert? Hvis jeg f.eks skal øke frekvensen til hver 2. time, over hvor lang tid må jeg holde på med det da? Er det andre ting jeg burde gjøre? På forhånd tusen takk for litt hjelp.

Svar:

Hei!
først – dette er et veldig ok spørsmål!
For det første gir du meg god informasjon, slik at jeg får grunnlag for å svare på spørsmålet ditt. Dernest tar du opp et spørsmål som jeg tror kan anngå mange. Og da er det ekstra kjekt å svare. Desuten er spørsmålet ditt så strukturert!
Det første svaret mitt blir ja – og ja.
Dette er nok en naturlig utvikling – OG du har et rimelig langt opphold om natten.
Det er slik at når barna blir + / – tre mnd så har produksjonen gjerne tilpasset seg etterspørselen. Da kjenner vi ikke lenger at brystene er fulle om dagen, de virker tomme og slappe, og vi slutter å lekke. JEg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har hørt av kvinner for en generasjon og to siden (desverre også forholdsvis nylig) at de hadde nok melk til barnet var ca 3 mnd. så hadde de ikke nok lenger. Saken er jo at de fremdeles hadde nok, de bare sluttet å ha for mye! Da er faren at vi tror at vi har for lite, for hvis vi da begynner å tulle med masse tiltak som stresser mer enn de hjelper, eller også begynner med tillegg, – da blir det problemer med produksjonen. Og så er man lett inne i en uheldig sirkel, som fører til for tidlig avvending.
Samtidig må jeg altså få si at du har et forholdsvis langt opphold om natten veldig tidlig i ammeperioden din.
Hvis du har lyst, kan du godt gi fra begge bryst til hvert måltid, i hvert fall måltidene ut over dagen og om kvelden. Så synes jeg også at du kan forsøke å pumpe en gang i løpet av natten. Ikke sitt oppe og stress! Og hvis du opplever at dette kaver deg, tror jeg at det er verre enn om du bare lar det stå til.
Jeg tror ikke at du trenger å begynne å amme hver annen time for å få opp produksjonen. Jeg tror at hvis du klarer å slappe av ifht dette – så går ting seg til av seg selv.
Er det noe annet du bør gjøre? Hvis du ikke allerede gjør det – gi deg selv en time babyfri i døgnet. Da skal du gå ut av huset (hvis du er inne finner du bare på noe du MÅ gjøre, feks brette klær, ta en telefon, se på avis/TV eller rydde kjøkken). Kle godt på deg og kom deg ut og få litt fri. Gå alene, uten venner, mødre, nabo, hund eller mann/barn. Først da kan du koble helt av og ta deg fri fra å forholde deg til alt og alle andre som krever oppmerksomhet. Gå fort og kjenn hvor deilig det er at kroppen din fungerer og er i ferd med å bli «helt din» igjen.
Lykke til!
Hva synes du om artikkelen?