BabyAmmingNye anbefalinger for behandling av brystbetennelse

Nye anbefalinger for behandling av brystbetennelse

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 679 Sist oppdatert 22.08.22
Brystbetennelse kan være fryktelig vondt, og mor kan bli veldig syk. Fram til nå har en ved brystbetennelse gjerne fått anbefaling om å amme ekstra hyppig, bruke varme omslag og massere brystene. I de nye internasjonale anbefalingene skal man gjøre nesten motsatt.

Hovedpunktene i de nye anbefalingene for behandling av brystbetennelse er:
– Du fortsetter med amming/pumping av melk – så ofte som barnet har behov for det.
– Du skal IKKE massere brystet, det kan skade brystvevet.
– Du kan bruke kalde omslag på brystene i 10 til 20 minutter om gangen mellom ammingene for å dempe hevelse og/eller smerter.
– Like før barnet legges til brystet, kan du legge et varmt omslag på brystet for å trigge utdrivningsrefleksen, slik at melken flommer lettere når barnet starter å die.
– Du kan bruke smertestillende medikamenter som ibufrofen og paracetamol.
– Dersom du ikke blir bedre i løpet av 12-24 timer, kontakt lege for å finne ut om du eventuelt trenger antibiotika.

Ingebjørg Finnesand ved Ammeklinikken i Stavanger er internasjonalt godkjent ammeveileder, såkalt IBCLC, og har i sommer gått nøye gjennom de nye anbefalingene med sine ansatte.
– Flere ting er nye. Men vi må samtidig tenke at dette ikke er et rigid regime. Mange kvinner som ammer har melkeganger som ofte blir tilstoppet, og de har måttet finne måter å håndtere dette på. Så det er viktig å anerkjenne strategier som fungerer for den enkelte, sier Finnesand.

Massasje kan gjøre vondt verre
Men ny forskning har ført til at en ser annerledes på det som skjer i kvinnens bryst.
– Man tror det skjer betennelsesreaksjoner i vevet, og at det derfor blir forsnevringer i melkegangene. Dersom man masserer dette, kan melkegangene sprekke, og det blir enda verre, sier Finnesand.

At man nå anbefaler kulde i stedet for varme, forklarer hun ved å sammenligne med å tråkke over med foten.
– Dersom man tråkker over, får man hevelser og smerter i vevet. Dette kan dempes ved å legge noe kaldt på. Slik er det også med brystvevet. Samtidig kan man også ta smertestillende for å dempe smertene. For dersom man har veldig vondt, bidrar adrenalinet til å blokkere utdrivningsrefleksen, og melken vil ikke flyte så lett, forklarer hun.

Forvirring rundt kalde eller varme bryster?
– Men kan man ikke få brystbetennelse av å kjøle ned brystene? Vi har jo alltid fått høre at brystene må holdes varme – og har også gjerne blitt anbefalt ullinnlegg for å unngå betennelse?
– Det er en særnorsk ting å tenke at kulde fører til brystbetennelse. Det stemmer ikke. Derimot vil jeg advare mot å gå med for stramme klær. I stedet for å bruke ullinnlegg, og risikere at det blir veldig trangt i bh’en, anbefaler jeg heller å bruke en ulltrøye over bh’en dersom man ønsker å bruke ull, sier Finnesand.

Likevel påpeker hun at varme mot brystene kan være nyttig akkurat før babyen legges til.
– Da hjelper man utdrivningsrefleksen med å komme i gang, Finnesand.

Hva om det gjør vondt å amme?
Hun sier kvinner må være forsiktige med å gjøre ting som skaper mye smerter i brystene.
– Hvis du har veldig vondt når du legge babyen til brystet, kan du sette en lett silikonpumpe på brystet og stå under varmt vann slik at utdrivningsrefleksen kommer i gang. Det kan også hjelpe å bevege brystet forsiktig i sirkelbevegelser. Ikke masser, bare beveg. Da kan det bli litt bevegelse i melkegangene, og melken kan komme forbi innsnevringene, sier Finnesand.

I de to artiklene under, forklarer Finnesand hva du skal gjøre dersom du får brystbetennelse eller tilstoppede melkeganger – med de nye anbefalingene.

Kilder:
fhi.no
Ammehjelpen
Ingebjørg Finnesand, IBCLC, Ammeklinikken

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: