Produserer mor mindre melk om babyen sover hele natten? Bør man pumpe seg på natten for å opprettholde melkeproduksjonen? Ammehjelper svarer.

Sist oppdatert: 23. november 2009

Spørsmål:

Hei! Vår tre måneder gamle sønn har begynt å sove så bra på nettene. Fram til nå har han pleid å spise en til to ganger i løpet av natten. Men de siste nettene har han sovet i strekk fra 23-08. Det jeg lurer på nå, er om jeg vil komme til å ha nok melk til han på dagtid? Eller vil produksjonen minske veldig siden jeg ikke ammer han på natten? Det er jo da man produserer mest melk …

Bør jeg stå opp for å pumpe en gang på natten? Etter at han begynte å sove så bra, har han spist oftere på dagen. Syns ikke akkurat jeg kan vekke han når han sover så bra, men det fungerte nesten litt bedre når han spiste en gang på natten. Men jeg skal ikke klage, han er jo så flink!

Ps! Han har fått en del flass i hodebunnen, noe litt gulaktig. Er dette noe som forsvinner av seg selv, eller er det noe jeg bør gjøre? Er veldig takknemlig for svar!

Svar: 

Hei!

Neida, trenger ikke å stå opp om natten for å pumpe. Bare vær glad for at du har en sønn som lar deg sove – og nyt natten!

Det med at man produserer mest om natten – det har jeg egentlig aldri hørt fra faglig hold – kun fra mødre. Skal ikke si at det dermed ikke er korrekt, men melkeproduksjonen starter med det samme det tappes melk ut fra brystene. Når innholdet i brystet synker, starter produksjonen og fortsetter til innholdet i brystene er like høyt som før det ble tappet ut melk. Hvis vi ser melkeproduksjonen i en fire timers syklus produseres 50% allerede første timen, så produseres de neste 25% time to mens de siste 25% produseres de siste to timene. Dvs at etter to timer har du produsert 75% av full produksjon, og slik er det hele døgnet.

Den eneste grunnen til at du skulle begynne å pumpe om natten er hvis produksjonen din synker, eller hvis barnet plutselig vil ha mer slik at du må ta økedager. Men nå har jeg fullammet fire barn og aldri merket økedagene. Jeg tror gutten din har blitt så stor at han har begynt å gjøre det han skal gjøre – sove mer om natten og spise mer om dagen. Og dermed opprettholdes produksjonen din.

Når det gjelder det gule i håret så er vel kanskje det mer et helsesøster spørsmål, men min erfaring er at alle barn får det mens de er ganske små. Hvis du tar på litt babyolje så mykner det og kan lettere løsne. Men det kommer tilbake, – helt til barnet plutselig er blitt så stort at det blir vekke.

Lykke til – og kos deg med gutten!

Hva synes du om artikkelen?