Sist oppdatert: 18. april 2006

Spørsmål:

Hei! Jeg skrev til deg for noen uker siden, vet ikke om du husker meg, men jeg fikk ikke melk før det hadde gått 8 dager etter keisersnitt og pumpet dag og natt for å få i gang produksjon siden jeg hadde nesten ikke melk. Nå har det snudd, nå flommer melken i bøtter og spann, og fryseren er full av melk jeg må pumpe ut for jeg får så spreng hele tiden. I starten kunne jeg kun få ut 20 ml fra begge pupper totalt, nå får jeg ut 150 ml. Jeg pumper ut kun en gang i døgnet for å lette på trykket, ellers så bare renner de hele tiden. Jeg fullammer sønnen min til alle måltider nå.
Det jeg lurer på nå er når stabiliserer dette seg med melken? Glad for at jeg fikk opp produksjon, det tok meg tross alt 7 uker å få opp nok til fullamming, men nå kunne jeg sikkert ammet 2 barn, så mye melk har jeg. Når tilpasser melkemengden seg til barnet?
Så litt andre spørsmål:
1. Når melken har vært frosset, er antistoffene i takt da?
2. Jeg har nesten nå 1.5 liter melk i fryseren, kan dette brukes til å lage grøt når sønnen min skal begynne med fastføde? Altså blande grøtpulver med morsmelk?
3. Er det like effektfullt å gi han pumpet melk i kopp fra han er 6 måneder som å amme?…Han biter så mye nå, at jeg vil bare amme frem til han er 6 måneder, men jeg vil gjerne gi han morsmelk så lenge som mulig. Ser for meg at jeg kanskje kan gjøre dette til han er nesten 2 år, pumpe og gi på kopp istedenfor melkeerstatning. Høres det greit ut, eller syns du det er tull? Jeg nekter å amme lenger enn jeg må, for han biter nesten av meg brystvortene nå med gommene.
4. Hvis han får pumpet melk i kopp, må den alltid være lunken? Selv når han begynner å bli nærme året?? Mange tanker her, setter stor pris på svar.

 

Svar:

Hei!
Jeg er glad for at du har fått i gang produksjonen din! Det er godt!
Du har mange spørsmål, men dette er interessante tema, så jeg skal gjøre så godt jeg kan.
Til det første spørsmålet, Når stabiliserer melka seg. – Vel, så lenge du pumper for å få ut overskuddet, vil du overprodusere… og jo mer du pumper, jo mer vil du lage. Fortsetter du slik kan du kanskje klare å lage melk nok til trillinger!
Melkeproduksjonen vil stabilisere seg, som regel i løpet av de tre første månedene. Men – du må nok kutte ut den pumpinga di, med mindre du vil gi melk til en melkesentral.
En grei måte å få ut overtrykket på er rett og slett å sprute melka i vasken (evt i dusjen). Da blir du kvitt overtrykket, slik at du ikke får spreng. Men du tømmer ikke ut så mye at du stimulerer produksjonen merkbart.
Du som har så mye melk, og som først hadde problemer med å få produksjonen i gang, må ikke tro at melka er vekk når den begynner å stabilisere seg. Men når den gjør det vil du slutte å lekke ved amming, og du vil ikke lengre kjenne spreng. Da skal du ikke tro at du har mistet melken og begynne å gi tillegg. Ok?

1. Melken kan oppbevares i fryseren i tre måneder, og antistoffer og næringstoffer tåler det.

2. Melken du har i fryseren kan benyttes i grøten, jeg anbefaler alltid at man benytter sin egen melk i grøten dersom det er mulig ( da kjøper du grøt som skal tilberedes med melk, eller kjøper mel og lager grøten fra skratch). – Men – holdbarheten er altså bare tre mnd…

3. Effekten av morsmelken er den samme om han dier som om han får melken i en kopp. Men – det er mye enklere å amme enn å klusse med pumping og koppmating.
Jeg tenker også at det er lenge til han er seks måneder, og har lyst til å forsøke å venne ham av med bitingen. Gjør han det hele tiden, fra måltidet begynner til slutt? Gjør han det til hvert måltid, gjør han det i alle stillinger? Det går an å venne dem av med biting ser du.
Men ja – melken slutter ikke å være verdifull for barnet selv om barnet er blitt eldre. Den er like full av antistoffer og sunt fett og proteiner og alt sammen også når barnet er to år.  WHO anbefaler amming til to år (det betyr ikke at vi må slutte ved to år, det er veldig ok å fortsette også etter det.).
Neida – han trenger ikke lunken melk når han er stor. Husker sant og si ikke helt når jeg sluttet med det, kjøleskapskaldt er veldig kaldt… men – det der går seg til etter hvert.
Lykke til! – og se om du ikke kan få slutt på den bitingen, evt ved at du ringer en ammehjelper i nærheten.
Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?