Går melkeproduksjonen ned når man bruker brystskjold? Kan det unngås?

Sist oppdatert: 20. juni 2006

Spørsmål:

Hei, jeg har en sønn på 6 uker. Har brukt brystskjold siden fødselen, på grunn av av at jordmødrene sa eg hadde for liten brystvorte. Prøver litt uten nå, men han begynner å stresse noe grusomt. Så lurer jeg på om han får for lite. Har pumpet meg et par ganger og da har jeg bare fått ut 60 ml på BEGGE brystene. Noe jeg egentlig synes er litt lite. Men er det egentlig det? Ser han legger på seg og gråter ikke noe særlig. Kan jeg pumpe meg ofte for å øke produksjonen? Vil så gjerne amme han lengst mulig… Håper på SVAR!!! (begynner å stresse litt nå)
Hei!
Ikke stress! Det går ut over både deg og barnet og melken!
En av farene ved bruk av brystskjold er at man kan risikere at brystene ikke blir tilstrekkelig stimulert, og at melkeproduksjonen kan bli for liten. MEN du må ikke pumpe for å måle! Den mengden melk du får ut kan være alt for liten i forhold til hvor mye du produserer, du produserer svært ulik mengde til ulik tid på døgnet og den minste grad av stress fører til at det blir langt vanskeligere å få ut melka. Så slutt med målingen!
Det at du skulle bruke skjold fordi brystvortene dine er for små, synes jeg forøvrig var et dårlig råd. Babyen suger ikke på brystvortene, de suger på brystet. Derfor har selve knoppens størrelse så og si aldri noen betydning, de få gangene det kan være et problem er når de er alt for store slik at den nyfødte babyen med sin lille munn ikke klarer å gape over.
Har tre råd til deg:
1: slutt gradvis med skjoldet ved å venne babyen til overgangen litt og litt. Ikke fjern skjoldet fra ett måltid til et annet, men klipp litt større hull i skjoldet, og øk gradvis hullet over tid slik at babyen får vennet seg til å suge på knoppen og litt om gangen. Til slutt, når hullet er helt stort, fjerner du skjoldet.
2: Den viktigste indikasjonen på om barnet får nok melk er barnets oppførsel. Han legger på seg sier du – FINT! da får han mat. Og den får han av deg! Tisser han også?  Slik at han har noen godt våte bleier i løpet av døgnet? Da tror jeg nok at alt er på plass.
3: Hvis du vil kan du pumpe for å øke produksjonen. Da skal du pumpe mellom to måltid, og gjør det gjerne på formiddagen, da produserer vi mest. Men ikke finn på å gi gutten din melk på flaske – da får du et flaskebarn, for når han allerede sliter med å takle overgangen fra skjold til bryst vil flaske gjøre forvirringen total.
Her er det viktig at vi holder oss til bryst, så får du nok ønsket ditt oppfylt!
Lykke til!
Hva synes du om artikkelen?