På grunn av såre brystvorter begynte denne mammaen å heller gi morsmelkerstatning til barnet sitt. Nå ønsker hun å snu på det, og drømmen er å fullamme. Er det mulig å få til?

Sist oppdatert: 20. juni 2006

Spørsmål:

Jeg har en gutt på 7 uker. Jeg var veldig plaget med såre brystvorter så jeg begynte å amme lite å heller gi mer og mer morsmelk erstatning. Går det an å øke melkeproduksjonen silk at han kan få bare brystmelk? I så fall hvordan?

Svar:

Ja, det går an å øke melkeproduksjonen slik at han bare får brystmelk! Men du må også bli kvitt sårheten din.

Årsaken til såre bryster er nesten alltid feil sugestilling. Når barnet dier skal det ha mest mulig av det brune området på brystet ditt inne i munnen sin og han skal ikke henge etter brystet ditt.

Sørg for at barnet gaper stort når du legger det til. Hvis han ikke gaper skikkelig, så vent med å føre ham til brystet. Et godt triks er å erte ham litt ved å la han kjenne brystknoppen din i ansiktet sitt, nesten inntil munnen. Da vil han virre med hodet og gape stadig høyere. Når munnen er på vidt gap trykker du hodet hans inntil brystet. Han blir ikke kvelt selv om han ligger helt inntil deg!

Sørg for riktig ammestilling slik at han ikke henger etter brystet. Det beste er å sitte og bygge godt oppunder barnet, slik at det kommer i riktig høyde i forhold til brystet ditt. Barnet skal ligge med mage mot mors mage. Få barnet tett inntil kroppen. Du kan også bruke ”tvillingstillingen”, da ligger han ”motsatt veg”: Får han av ditt venstre bryst så har han benene sine under din venstre arm.

Sårhet kan også skyldes at barnet dier for lenge på hvert bryst.

Når du skal legge ham til kan du, hvis det er smertefullt å amme, prøve å stimulere brystknoppen / håndmelke litt slik at du får melken til å renne før du legger barnet til. Hvis brystet er spent kan du håndmelke først. Hvis ikke kan det være vanskelig for barnet å få riktig tak.

Etter amming må du la melkerestene tørke godt på brystet og la brystknoppene lufttørke så ofte som mulig.  Ikke bruk albueskjell eller ammeinnlegg av ull om du har mistanke om sopp eller bakterielle infeksjoner. Husk at huden må tørke opp innimellom. Og – ikke sov med BH og ammeinnlegg om natten!

Salve brukes svært sjelden, kun i spesielle tilfeller med skorper. Spør i så fall på apoteket etter en nøytral salve. Jeg er nesten helt sikker på at sårheten din forsvinner når du legger ham riktig til brystet. Men dersom det fremdeles er vondt etter at du har forsøkt dette flere dager, så bør du ta kontakt med helsestasjonen eller skrive til meg igjen.

Så til økningen:

Melkeproduksjonen kan til enhver tid økes slik at barnet igjen kan få nok melk fra deg. Da må du begynne å gi oftere/pumpe. Hvor mye melk vi lager er direkte forbundet med hvor mye melk barnet tar/vi pumper ut.  Jo mer melk som går ut av brystene og jo oftere de ”tømmes,” jo mer lager du.

Jeg vet ikke hvor mye melk han nå får fra deg og hvor mye han får fra flaske. Men jo før han kan slutte med flaske, jo bedre. For barnet suger ikke på samme måte når det suger på deg og på flaske, og flaskesugingen kan forstyrre brystsugingen.

Løsningen er ganske enkelt å gi han av brystene dine til hvert måltid. Og hvis han har lengre opphold enn 4 timer (eks om natten) så må du pumpe innimellom. I en overgangsperiode kan du bli nødt til å pumpe oftere for å øke produksjonen tilstrekkelig. – eks: hvis du ammer hver 4 time så pumper du 2 timer etter ammingen.

1: Mens du pumper/ammer så ofte, vil du ikke merke at du har mye. Men jo oftere du gir/pumper, jo mer får du!
2: Du kan ha veldig mye melk selv om du ikke tror det selv. Brystene skal ikke være spente/fulle på samme måte som de er 1 – 2 uker etter fødselen.
3: Hvis du pumper for å få opp produksjonen er det viktig at du ikke automatisk gir barnet pumpemelken til neste måltid, for da vil han ikke ta fra deg ofte nok. Spar på melken, og hvis han virker utilfreds etter at han har fått alt du har på begge brystene, kan du gi han denne melken.
4: Ikke gi verken tillegg eller morsmelk fra flaske. La han drikke av en myk kopp eller ”nebb”.
5: Du kan ha veldig mye mer melk enn det du klarer å få ut når du pumper. Barnet er mer effektivt enn pumpa, og hvis du pumper for å måle melkemengden kan du bli så stresset at du nesten ikke får ut en dråpe (stress påvirker melkeutdrivingen!).
6: Dette kan virke slitsomt i en overgangsperiode. Men babyen er nyfødt veldig kort tid, og når dere har fått ting på plass har dere mange gode dager foran dere!

Du kan også lese mer om såre brystvorter her.

Lykke til!

Hva synes du om artikkelen?