BloggAmmehjelperbloggenHar brystknoppenes utseende noe å si for ammingen?

Har brystknoppenes utseende noe å si for ammingen?

Med mindre du har innadvendte brystknopper spiller størrelse og fasong liten rolle når det kommer til evnen til å amme. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ammehjelper Ingebjørg Finnesand, Ammehjelpen 10347

Jeg opplever at en del mødre bekymrer seg for form og størrelse på brystknoppene sine, og om det vil kunne påvirke ammingen. Men faktisk spiller det mindre rolle enn mange tror.

Særlig mødre med flate eller innadvendte brystknopper spør om dette kan skape problemer når babyen skal hekte seg på brystet.

Les også: Har puppenes størrelse og form noe å si for ammingen?

Babyen skal die av brystet ikke brystknoppen
Man tenker kanskje at brystknoppen er ”festepunktet” for babyen på brystet. At det er der den suger melken ut. Men babyen skal ikke henge i brystknoppen, den skal ta tak lenger inne på selve brystet. Det er en god del mer enn bare brystknoppen som skal inn i babyens munn når den skal die slik at den skal få til en mest mulig effektiv ”melking” og at mor ikke skal bli sår. (Se blogginnlegget om såre brystknopper).  Faktisk så ligger brystknoppen langt bak i munnen når babyen dier, helt i overgangen mellom den harde og den myke ganen (kjenn oppe i munnen din så kjenner du hvor langt innover du må før du treffer på den bløte ganen).

Brystknoppen forandrer seg etter fødselen
Det skjer store forandringer i brystene både under svangerskapet og i dagene etter fødselen og gjennom  ammeperioden. Brystknoppene kan både endre størrelse og fasong, særlig etter fødselen slik at det på forhånd er vanskelig å si noe om hvorvidt det kan bli vanskelig for babyen å ta tak på brystet. Det vi vet er at babyene får lettere til en god teknikk om de får finne frem til brystet selv.

Les om tilbakelent amming

Når mor ligger  bakoverlent så vil brystene/brystknoppene ha en annen form enn når man sitter og brystet henger nedover. Det ser ut til at det er lettere for barnet å ta tak på brystet når mor ligger bakoverlent i forhold til når hun sitter oppreist.

Innadvendte brystknopper
Det er ganske få kvinner som har det som kalles innadvendte brystknopper. En innadvendt brystknopp vil si at brystknoppen går innover i brystet. Dersom du tror du har innadvendte brystknopper så kan du teste det slik: ta tak med tommel og pekefinger litt bak brystknoppen og klem lett sammen, dersom brystknoppen din da forsvinner lenger inn i brystet så har du innadvendte brystknopper. Dersom brystknoppen kommer lenger frem når du gjør dette så har du ikke innadvendte brystknopper.

Det finnes et hjelpemiddel som heter Niplette for behandling av innadvendte brystknopper. Det består av en liten kopp som du setter over brystknoppen og så lager du vakuum inni koppen ved hjelp av en liten sprøyte. Vakuumet vil da trekke brystknoppen litt utover. Niplette må brukes i svangerskapet, før du får melk. Etter fødselen når melken begynner å komme så vil koppen bare falle av for den fylles med melk.

Les også om innadvendte brystknopper hos Ammehjelpen

Hjelp barnet til å få godt dietak
Dersom du har flate eller innadvendte brystknopper så er det viktig å legge best mulig til rette for at barnet ditt skal få et godt dietak (det er jo viktig uansett fasong og størrelse på bryst og brystknopp). Det du bør tenke på er å amme ekstra hyppig slik at du i størst mulig grad unngår brystspreng. Hvis brystet blir veldig sprengt så vil det bli vanskeligere for babyen å få tak. Hyppig amming er lurt. Og å la babyen øve ekstra mye de første dagene før melken kommer for da vil det være lettere å ta tak i forhold til når melken kommer for fullt.

Både ved ekte innadvendte brystknopper og helt flate brystknopper så vil brystknoppen i de fleste tilfeller komme frem inni barnets munn hvis barnet er langt nok inne på brystet.

Opereasjon for innadvendte brystknopper
Noen er operert for innadvendte brystknopper, dette kan påvirke melkeproduksjonen da melkegangene kan være skåret over. Dersom du har operert for innadvendte brystknopper så ta det opp med jordmoren/legen din eller ta kontakt med en ammehjelper i svangerskapet slik at dere kan legge en plan for ammingen de første dagene etter fødselen.

Brystskjold
Dersom barnet ikke klarer å ta tak på brystet så er brystskjold et godt hjelpemiddel, men det krever litt ekstra av mor. Noen barn tar ikke brystet på de første forsøkene så det er lurt å la det gå et par dager før du prøver med skjold. Det er og viktig å vurdere hvorfor barnet ikke får tak, det er ikke sikkert det er fordi brystknoppen er for stor eller for flat/innadvendt. Noen barn legger tungen opp i ganen når de legges til brystet de første dagene, for disse barna skal man ikke introdusere skjold. De er ikke klare til å die enda, når de er klare så dier de.

Andre barn kan være slitne etter fødselen og er ikke interessert i å die til å begynne med, eller de kan være påvirket av smertestillende medikamenter som mor har fått under fødselen (epidural kan ha den effekten på barnet) og bruker derfor lenger tid på å bli klar for å die. Disse barna trenger å få ligge hud mot hud med mor frem til det er klar for å die. Det beste er bare å være tålmodig, håndmelke dråper med råmelk så ofte som mulig (gjerne en gang i timen) og få dråpene inn i barnets munn. Plutselig er barnet klar, da vil han løfte hodet og begynne å søke etter brystet.

Dersom barnet er ivrig etter å få spise og prøver og prøver å ta tak på brystet men ikke får det til fordi han sklir av hele tiden så kan det være tegn på at han sliter med å få tak på brystet. Prøv i tilbakelent stilling, da det øker sjansen for at barnet får tak. Hvis du syns det er vanskelig så be  om hjelp av personalet på barsel til å forsøke å hjelpe barnet til å ta tak. Dersom det ikke er mulig for barnet å få tak på brystet selv med hjelp og at det har fått prøvd flere ganger så er det riktig å prøve med et brystskjold. Det er viktig at skjold brukes riktig, les her: (brystskjold).

Cottermans håndgrep
Hvis brystet er sprengt så er cottermans håndgrep en god måte å få myket opp området rundt brystknoppen slik at det blir lettere for barnet å ta tak på brystet.

Les mer om Cottermans grep hos Ammehjelpen

Viktig å prøve!
Det er umulig å si på forhånd om det vil bli vanskelig for barnet å få tak på ditt bryst. Det avhenger av hvor stor munn han har, hvor ivrig han er etter å prøve å ta tak og om han er tålmodig nok til å forsøke mange ganger.

La barnet forsøke så mye som mulig, hvis han ikke får tak så håndmelker du og lar ham få dråpene i munnen. Hver eneste lille dråpe er verdifull!

Viktig å be om hjelp på barsel og dersom dere ikke klarer å hjelpe barnet til å ta tak og dere har vurdert andre årsaker til at barnet ikke dier, så forsøker du med brystskjold.

Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: