BabyAmmingAmmeinnlegg – ull eller papir tettest mot brystet?

Ammeinnlegg – ull eller papir tettest mot brystet?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 9049 Sist oppdatert 31.01.23
Skal man bruke engangs-ammeinnlegg i papir eller ull? Eller skal man kanskje bruke begge deler?

Dersom du lekker melk, kan det være fint å bruke ammeinnlegg. Det finnes ammeinnlegg av ulike materialer, som ull, papir og bambus.

Ammeinnlegg bør passe inni bh-en

– Jeg pleier å si at en bør bruke innlegg som passer inni bh-en. Ull er bra og varmer, men en problemstilling som ofte dukker opp i forbindelse med ullinnlegg, er at de kan blir ganske våte – slik at man lekker gjennom dem. Innleggene er ofte også ganske store, slik at de blir liggende i klumper inni bh-en. Dette kan være ubehagelig, og kan også føre til tette melkeganger, sier Ingebjørg Finnesand. Hun er internasjonalt godkjent ammeveileder, IBCLC, og driver Ammeklinikken i Stavanger.

Finnesand sier at engangs papirinnlegg er laget slik at de holder på melken, og at overflaten er tørr også på innsiden.

Velg det som passer deg best

– Det er individuelt hva man foretrekker, så finn det som fungerer for deg. I tillegg til ull og papir, finnes også bambusinnlegg som har sperrelag i midten, slik at det ikke lekker så fort gjennom, forteller hun.

Føler du at det blir fuktig, kaldt og ubehagelig, råder hun deg til å ta på deg en ulltrøye over bh-en. Da holder du deg varm over det hele. Og bytt ammeinnlegg når de kjennes fuktige.

Om ammeinnlegget henger fast

En ting mange opplever med papirinnlegg, er at de kan henge fast i brystknoppen. Dette kan skje hvis ammeinnleggene først har blitt fuktige, og så tørker. Her har Finnesand et godt råd.
– Det kan være en utfordring med enkelte papirinnlegg. Vær forsiktig med brystene dine den første tiden. Om du skal åpne opp ammebh-en, og har ammeinnlegg som henger litt fast, ikke bare riv det av. Et par melkedråper vil bløte det opp. Man kan gjerne få en følelse av panikk når noe henger fast, men da må du bare huske på at det går bra. Synes du det tar lang tid å klemme ut melk, kan du bare dryppe litt vann på – da løsner det, sier hun.

Lytt til podcast om å lekke melk.
Gjest: Ammeveileder Ingebjørg Finnesand, IBCLC

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: