AnnonsørinnholdLiberoSvar på vanlige spørsmål om barn og følsom hud.

Svar på vanlige spørsmål om barn og følsom hud.

Av Jordmor Carolina, Libero 7690
Babyers hud er det mykeste og deiligste som finnes! Men huden kan være følsom, og må behandles med omtanke og forsiktighet. Her får du hudpleietips og svar på de vanligste spørsmålene om barn og følsom hud.
  1. Tørr hud

Vår nyfødte baby har kjempetørr hud. Bør vi smøre med en fet salve?
Det er veldig vanlig at små barn har tørr hud. Babyens hud er tynnere og tørker lettere ut ettersom den mister fuktighet raskere enn voksne. Smør med en mykgjørende krem –gjerne flere ganger om dagen om det trengs. Tenk også på at vask og bad tørker ut huden, så det holder med 1-2 ganger per uke. Bruk gjerne babyolje i vannet. Den rengjør mildt og fukter huden.

  1. Rød rumpe

Barnet mitt har varmeutslett på rumpa. Hva skal vi gjøre?
Barns hud er følsom, og spedbarn spesielt er utsatt ettersom deres svettekjertler ikke er ferdig utviklet ennå. Varmt vær eller for varme klær kan også være bidragende faktorer. Vanligvis forsvinner utslettet av seg selv, men du kan hjelpe til ved å bruke luftige og løstsittende klær. La barnet være uten bleie en stund for å lufte. Bruk en vaskeklut med kaldt vann for å kjøle ned huden i området med utslett.

 

  1. Bade

Når skal man begynne å bruke sjampo?
Et nyfødt barn trenger ikke sjampo. Det holder med lunkent vann og litt babyolje, men når barnet begynner å få litt mer enn fjon på hodet kan du begynne å bruke en mild barnesjampo. For eksempel Libero sjampo. Den inneholder nordiske sukkerroeekstrakt som har en dokumentert pleiende og fuktigvende effekt. Den er også lett å skille ut, og er ekstra skånsom mot barns følsomme hodebunn.

  1. Etter badet

Trenger man å smøre inn barnet med fuktighetskrem etter badet?
Vann har en uttørkende effekt på huden og avhengig av hvor følsom hud barnet ditt har kan det være lurt å smøre i etterkant. Enten med lotion eller babyolje. Bruk gjerne Liberos babyolje direkte i badevannet. Den både gjenfukter og gjør huden ren. Er huden ekstra tørr kan du bruke en fet krem etter badet, som for eksempel Libero Cream.

  1. Fødselsmerker

Hvilke fødselsmerker bør man undersøke?Fødselsmerker er mørkere flekker i huden som kommer av at små blodkar eller pigmenter samles rett under hudoverflaten. De finnes i mange ulike former og de fleste er helt ufarlige. Mange forsvinner av seg selv med tiden. Det finnes stort sett ingen farlige fødselsmerker som kommer allerede i barneårene, men er du urolig kan du ta en prat med helsesøster eller fastlege.

  1. Prikker og utslett

Barnet mitt har ”nupper” i ansiktet. Er det normalt?
Babynupper (acne neonatorum) er veldig vanlig og er som regel mest utbredt når barnet er rundt 4 uker, deretter avtar det mer og mer. Antageligvis kommer disse nuppene eller hormonprikkene av at hudens svette- og talgkjertler er tette og ennå ikke fungerer som de skal. Men det er helt ufarlig. Iblant sies det at prikkene kommer av mammaens hormoner, eller av ting hun spiser (sjokolade, ost etc.), men det er tvilsomt ettersom dette finnes også hos babyer som ikke ammes.

  1. Bytte bleie

Hva trenger jeg når jeg skal bytte bleie?
Er du hjemme og har tilgang til vann så holder det som oftest med en vaskeklut, babyolje og vann for å tørke rent. Pass på at å tørke helt tørt med et mykt håndkle, i lysken og mellom alle små hudfolder. Om avføringen sitter litt ekstra i gjør babyoljen det lettere å rengjøre. Den rengjør på en mild måte og gjenfukter huden. Har stompen blitt rød kan du bytte bleie oftere for en periode, og passe på at rumpa for luftet seg godt ved hvert bleiebytte. Du kan også smære med en beskyttende salve på det røde og irriterte området, for eksempel med Libero Zinc Cream.

 

  1. Våtservietter

Kan jeg bruke våtservietter hver gang jeg bytter bleie?
Du kan bruke Liberos milde og uparfymerte våtservietter hver gang hvis du vil. Er du hjemme og har tilgang til vann fungerer det utmerket med vaskeklut, babyolje og vann. Luft babyrumpen mellom bleiebyttene hvis den har lett for å bli rød.

  1. Hudpleieprodukter

Hva må jeg tenke på når det gjelder hudpleieprodukter til babyen?
Når barnet er lite holder det som oftest med vann og babyolje. Når det blir litt eldre kan du begynne å bruke mild såpe og sjampo. Er huden tørr kan du smøre med olje og mild lotion eller krem. Tenk på å bruke milde produkter som er tilpasset barns sensitive hud.

  1. Skurv

Barnet mitt har skurv i hodebunnen og i øyenbrynene. Hva kan jeg gjøre for å få det bort?
En del barn får skurv, det er faktisk ganske vanlig. Det kan se ut som flass, og dannes av døde hudceller og talg. Det er helt ufarlig. Smør hodebunnen med Libero babyolje og la det sitte i over natten. Neste dag når du vasker og kammer håret vil det løsne lettere.

Les mer om barnets hud på libero.no 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: