Fra 39 uker og 0 dager til 39 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 3400 g
CRL: 35 cm
Full lengde: 49 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Sist oppdatert: 19. desember 2018

Om barnet: Babyen beveger seg så mye den kan

I begynnelsen av denne uken er fosteret 37 uker gammelt. Omkretsen rundt hodet er lik omkretsen rundt magen nå.

Lanugohåret er nesten helt borte, men det kan finnes rester i hudfolder ved fødselen. Det faller snart av.

Fosteret beveger seg så mye det kan, og det kan se rart ut når magen beveger seg rytmisk når fosteret hikker.

Hos guttene er som regel testiklene på plass i pungen, men er de ikke det, vil det som regel rette seg av seg selv innen kort tid.

Til foreldrene: Det er forståelig at du er utålmodig nå

39 uker gravidMen det beste og minst risikofylte for deg og barnet, er at fødselen kommer i gang på naturlig vis. La derfor kroppen bruke den tiden den trenger. Du har ventet i ni måneder. Prøv å belage deg på at det kan gå enda en uke eller tre.

Har dere tenkt igjennom hva som skal skje etter fødselen? Det anbefales at nyfødte får tilskudd av K-vitamin rett etter fødselen, vil dere at barnet skal få det som en sprøyte eller som dråper.

Hva tenker dere som etterbyrdsfasen? Hvis det er lav blødningsrisiko, vil dere at denne skal foregå så naturlig som mulig, uten medisinering?

Hvem skal klippe navlesnoren? Som regel er det pappaen som får den æren – ønsker han den? Det anbefales at man venter med å klemme av navlesnoren til barnet har fått i seg alt blodet det kan få fra morkaken. I dette blodet er det ekstra jern, røde blodceller som kan frakte oksygen, ekstra næring og rikelig med stamceller som kan beskytte mot skader og infeksjoner. Først når alt blodet er kommet over til barnet, er morkaken ferdig med jobben, og  da er tiden inne for å kutte forbindelsen mellom mor og barn.

Hva synes du om artikkelen?