GravidSlik holder du graviditeten skjult i julen

Slik holder du graviditeten skjult i julen

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 11562
Vil dere holde på hemmeligheten en liten stund til, er det lurt å tenke gjennom hvordan. Her er noen tips!

Først og fremst – gratulerer med graviditeten! Det er utrolig spennende og nervepirrende å nylig ha fått vite at det vokser et bittelite menneske inni deg. Men mange synes det er både koselig og praktisk å beholde hemmeligheten for seg selv i noen uker eller måneder. En del venter til de har passert 12 uker med å avsløre nyheten. Men kanskje får de aller nærmeste familiemedlemmene eller venninnene vite det litt før. Uansett – sjansen er stor for at du vil møte på mennesker du ikke er klar for å avsløre nyheten til i julen.

Hvordan skjule symptomene?
Alle gravide er forskjellige når det kommer til antall symptomer, og hvor kraftig de slår ut. Ligger du strak med ekstrem svangerskapskvalme, vil det naturligvis være vanskeligere å skjule enn om du ikke er kvalm i det hele tatt. Men er du fullstendig slått ut, er det jo ikke sikkert du orker å delta i de store selskapene heller.

Les alt om svangerskapsplager

Heldigvis er mange av symptomene ikke synlige for andre. At du har en rar metallsmak i munnen, ømme bryster og løper ofte på do, vil ikke andre legge merke til. Men kvalmen er kanskje grei å ha litt under kontroll. Mange mener det hjelper godt på å spise salte kjeks eller andre litt tørre ting som knekkebrød. Ha gjerne et lite lager i veska – ofte er det verre når det er en stund siden du spiste sist. En annen ting som er lurt å merke seg, er at fet mat ofte gjør kvalmen verre. Så styr unna matvarene med høyest fettinnhold. Forsyn deg godt av tilbehøret – mange tåler poteter, ris og annen mat rik på karbohydrater bedre. Føler du deg uggen, kan det også hjelpe å lufte deg litt.

Det er lurt å ikke legge opp til en for travel juleferie nå som du er gravid. Søvn og rikelig med hvile er nøkkelord som også gjør det enklere for deg å skjule graviditeten. Får du nok søvn, vil også symptomer som kvalme bli mindre fremtredende. Bruk muligheten til å ligge og småsove på sofaen før selskapet, da blir du mer opplagt.

Hvis noen kommenterer at du ikke ser helt pigg ut eller lignende, kan du skylde på vondt i hodet, lite søvn eller annet som ikke umiddelbart knyttes til svangerskap.

Magefølelse som krever mer plass
Noen blir veldig oppblåste tidlig i svangerskapet, og det kan se ut som de er kommet mye lengre i graviditeten enn de egentlig er. Særlig på ettermiddagen og kvelden kan dette være fremtredende. Da kan det være greit å ikke ha valgt det mest tettsittende juleantrekket. Det er også mer behagelig om du ikke har på deg klær som strammer over magen.

Hvis magen ikke er synlig i det hele tatt, kan derimot tettsittende klær være en grei måte å ”motbevise” andres eventuelle mistanke.

Å ikke drikke alkohol – uten å vekke mistanke
Dette er det de aller fleste bekymrer seg mest for ved juletider. Er du av typen som gjerne tar deg noen glass vin, en liten akevitt til pinnekjøttet, og elsker fenalår, kan det være vanskelig å takke nei uten å vekke mistanke. Men å tro at bare litt ikke skader, er for naivt. Det er nulltoleranse for alkohol i svangerskapet!

Det finnes mange måter å skjule at du ikke drikker alkohol på. Noen synes det er greit å være den som kjører, og dermed må holde seg alkoholfri. Har dere barn fra før, kan du fortelle at du ikke vil drikke alkohol mens barnet er til stede, eller at du vil være edru i tilfelle noe skjer, eller om barnet våkner på natten.

De fleste har nok med seg selv, og vil ikke henge seg for mye oppi hva du har i glasset. Særlig ikke om det ser ut som noe du vanligvis drikker. Altså – pleier du å drikke øl eller vin, kan du jo ty til alkoholfrie varianter, eller drikker som ligner.

Noen medisiner skal man ikke kombinere med alkohol. Å si at du går på antibiotika (for eksempel mot en urinveisinfeksjon) kan være en unnskyldning mange vil akseptere. Men du må selv avgjøre om du synes det er ok med en hvit løgn.

I mange familier er ikke jul synonymt med alkohol, så da slipper du kanskje hele problemstillingen?

Men du elsker jo spekeskinke!
I svangerskapet skal du unngå spekemat og annet rått kjøtt, enkelte typer ferskvannsfisk og noen typer oster. Oppskåret pålegg og gravet og røkt fisk (for eksempel gravlaks eller røkelaks) bør inntas ferskest mulig. Er du i tvil på om det er ferskt, hopper du over det. Det er ingen grunn til å ta unødvendige sjanser. Det samme gjelder myke og halvmyke oster som Brie og muggoster som Gorgonzola. Årsakene til at du skal være forsiktig med matvarer, er at de kan inneholde parasitter som kan forårsake den farlige sykdommen toxoplasmose, eller bakterier som kan gi listeriose. Begge kan være skadelige for barnet i magen. Les mer om kostholdsråd for gravide på Matportalen.no.

Så hva da når favorittrettene blir servert, og du ikke kan forsyne deg? En måte er å forsyne deg desto mer av alt det andre. Si at du bare elsker pastasalaten, potetsalaten eller hva det måtte være. Ros hjelper mot det meste… For syns skyld kan du jo ta på en liten bit av det du elsker, og så diskret la din kjære spise det opp?

Hva med røyken?
Klarte du å kutte røyken da du ble gravid? Så bra! Ingenting er bedre for deg og babyen i magen. Men hva med alle som forventer at du skal bli med ut og røyke under julens selskapeligheter? Her er det ingenting i veien for å være (litt) ærlig. Du klarte endelig å slutte! Kanskje får du spørsmålet om du er gravid umiddelbart etter, og da er det greit å ha tenkt gjennom hva du vil svare. Noen klarer å ro seg ut av det meste uten å vekke mistanke. Men hva med å si; ”Vet du hva, dette gjorde jeg for min egen skyld”. Det er jo mye sant i det, vel? En annen måte er å få fokuset over på noen andre – fort! ”Hva med deg da, Beate, prøvde ikke du å slutte?”

Heng deg på stemningen!
Pleier det å bli god stemning etter hvert på juleselskapet – gjerne godt hjulpet av alkohol? Da kan det være lurt å være med på notene. Er du like fnisete og høylytt som de andre, legger de sannsynligvis ikke merke til at det er brus du har i glasset. Og etter hvert virker du jo bare lur ut om du ”går over” til å drikke vann.

Alliere deg med noen – for eksempel din mor?
Skal du bo hjemme hos noen i julen, for eksempel nær familie, kan det holde hardt å holde graviditeten skjult. Da kan det være en god idé å finne seg en alliert. Du og din kjære spiller jo på lag allerede, men det kan være praktisk å ha en til. Kanskje din egen mor? Sjansene er store for at hun vil bli lykkelig over nyheten dere deler, og verne beskyttende om både datter og barnebarn i julen. Kanskje kan hun melde seg frivillig til å skjenke i glassene (alkoholfritt til deg), ta med favorittretten din til koldtbordet sånn at du slipper å bekymre seg for om det er noe du kan spise der, eller andre lure triks.

Lykke til og god hemmelighetsfull jul!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: