GravidFosterets bevegelser

Fosterets bevegelser

Hei du inni der! Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Teksten er hentet fra Svangerskapsboken Gravid 49634

Det er svært forskjellig når og hvordan du vil kjenne de første sparkene eller bevegelsene. De fleste gravide merker det en gang mellom 16. og 20. uke.

Er dette ditt første barn, vil du antakeligvis ikke kjenne det så tidlig som en som har kjent spark før. Første gang kan det være så vagt at du ikke riktig fatter det før det er over.

Bevegelsene barnet gjør, forplanter seg gjennom veggen i livmoren til følsomme nerveender i bukveggen din. Om du kjenner sparkene eller ikke, vil derfor avhenge av hvordan babyen ligger, hvor morkaken er plassert, hvilken retning sparkene har, og ikke minst, styrken på sparkene. Ligger barnet med ansiktet vendt mot ryggraden din og sparker, vil du ikke kjenne det korte støtet på samme måte som når det sparker mot magen din.

Husk at alle barn er forskjellige, også i måten de oppfører seg på i mors liv. Ikke sammenlign dette barnet med barnets søsken, eller med barnet til en annen gravid kvinne som er kommet like langt som deg. Akkurat som deg, varierer barnet ditt i humør og aktivitet fra dag til dag. At barnet sparker, stuper kråke, slår og kan skyve og vri seg rundt, vil du oppleve forskjellig fra den ene dagen til den neste.

Daglige spark
Hvis barnet sparker eller beveger seg mer enn vanlig, kan du sette deg et sted hvor du trives, og hvor det er rolig. Der kan du forsøke å roe barnet ned. Kanskje en liten vuggesang eller en god magemassasje vil gjøre dere begge godt? Kanskje bør du strekke deg ut litt, slik at barnet også får en mulighet til det? Det tar ofte noen uker fra du kjenner de første sparkene til de er sterke nok til at partneren din kan kjenne dem når han legger hånden inntil magen din.


Etter ca. 28. uke blir bevegelsesmønsteret fastere. De fleste kvinner merker likevel ikke alle bevegelsene barnet gjør. Har du imidlertid ikke kjent bevegelse hele dagen, bør du legge deg ned, drikke et glass med søt saft og signalisere til barnet ditt at du ønsker kontakt. Du kan ”dytte” litt på magen din eller spille høy musikk for å vekke det. Kanskje vet du hvordan barnet ligger også, og hvordan det vil ha det når dere skal kommunisere. Antakelig vil du oppleve kontakt bare ved at du legger deg på rygg og stryker over magen med lette, kjærlige bevegelser.



Hva hvis det er mindre liv?
Det er normalt at barnet sover, og at det kan gå en time uten at du kjenner noe. Hvis du er bekymret over mindre liv, bør du spise eller drikke, legge deg ned på siden, og konsentrere deg om å telle spark og bevegelser. Dersom du kjenner færre enn fire bevegelser i løpet av en time, bør du ta kontakt med nærmeste fødeavdeling så fort som mulig.



Når du nærmer deg terminen, bør du være bevisst på plutselige endringer i barnets bevegelsesmønster. Likeledes bør du være obs på om det har gått mange timer uten at du har kjent bevegelser. Sørg for at du hver dag vet hvordan barnet ditt har det! 


Det er du som best kjenner ditt barn, og dermed merker om det har gått lang tid siden du sist kjente spark. Er du bekymret, bør du ta kontakt med jordmor eller lege, eventuelt fødeavdelingen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: