De 7 beste grunnene til å synge for barnet ditt

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Illustrasjonsfoto: Shutterstock 

Foreldre flest synger for barnet sitt – i hvert fall av og til. Britiske spesialister i nevrologi mener at foreldre bør synge for barna hver eneste dag for å styrke språket. Kjente barnesanger og barnerim er sterkt medvirkende til å forberede barnas hjerne til å lære seg språk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Også her hjemme forskes det ivrig på sangens betydning. Nylig meldte forskning.no at nattasangene går i arv fra generasjon til generasjon, ispedd noen få nye man fanger opp fra tv eller barnehage.

Vuggesang møter hard konkurranse fra tv, spill og annen moderne teknologi. Stadig færre, men likevel mange foreldre har vuggesang som fast innslag på sengekanten ved leggetid. Og det er først og fremst de med høy utdanning som holder på sangtradisjonen.

Les også: – Foreldre bør synge for barna hver dag

De 7 beste grunnene til å synge for barnet ditt:

• Sang forbereder barnets eget språk
Sang er en spesiell type tale. Sanger og rim har en egen signatur og «bøyninger» av morsmålet, noe som forbereder barnets øre, stemme og hjerne for språket. Dessuten lærer barnet en tekst raskere når den synges.

Artikkelen fortsetter under annonsen

• Barnet liker mye bedre å høre på deg enn på radioen
Barns respons på levende musikk er forskjellig fra innspilt musikk. Babyer er spesielt mottakelige når sangen kommer fra foreldrene. Når du bytter ut et navn i en sang med barnets, blir det mer personlig, og barnet får et større eierskap til sangen. Dette påvirker også selvfølelsen positivt.

Les også: Slik utvikles babyens språk

Dans gjerne med barnet – det trener både rytme, balanse og koordinasjon!• Sper du på med bevegelser, lærer barnet balanse, koordinasjon og rytme
Synger du for barnet, er det naturlig å legge til noen enkle bevegelser, eller litt vugging og dans. Slik får barnet også kjenne og trene på rytme, balanse og koordinasjon.

• Kjente sanger og din kjente stemme gir barnet trygghetsfølelse
Sang er et viktig redskap for å få barnet til å roe seg ned når det nærmer seg leggetid. Gjenkjennelsen i sangene og tryggheten i den kjente stemmen din, gir barnet ro. Selve ritualet med godnattsang er også betryggende.

Les også: Barnas første ord

• Sang setter følelsene i sving hos dere begge
Vuggesang er den ultimate omsorg og et hverdagsrituale som skaper gode følelser både hos den som synger og den som lytter. Det er også en videreføring av tradisjoner, for har man blitt sunget for selv, er det stor sjanse for at man selv synger for egne barn. Og helst de samme sangene, for de husker man jo best, samtidig som man har et godt forhold til dem.

• Sang skaper spesiell kontakt mellom dere
Vuggesang gjør mer enn å bare få barnet til å sove. Musikken bygger bro mellom generasjonene. I musikken møtes dere, og dette frirommet er viktig for både foreldres og barns psyke. Voksne er mer alvorsfylte enn barn, men musikken vekker lekelysten og minner oss på hvordan det er å være liten.

Babyen er et takknemlig publikum – den elsker stemmen din!• Barnet elsker stemmen din – uansett hvor fin eller falsk den er
For barnet er det gjenkjennelsen i sangene og tryggheten i den kjente stemmen din som betyr noe, enten du mykt synger «So ro, Lillemann», eller far trykker til med Kaizers eller Valdres-marsj.

Så oppfordringen blir – syng, syng, syng!

Les også: Sanger alle foreldre bør ha på spillelisten sin

Kilder: Babyverden.no og forskning.no

Blogginnlegget er lånt av Goboken.

Les mer om barn og lesing på Gobokens blogg.Oppdatert 22.09.2016
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold'); 

 

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden